Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Psihoterapie şi durere existenţială

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Psihoterapie şi durere existenţială
Share

Imaginaţi-vă următoarea scenă: trei sute de oameni care nu se cunosc între ei sunt împărţiţi în grupuri de câte doi şi fiecare îi pune neîncetat partenerului întrebarea: “Ce îţi doreşti?”
   
După nici câteva minute, sala va fremăta de emoţie. Tulburaţi, oameni cu succes în viaţă, care se îmbracă bine şi care nu par să aibă motive să se plângă încep să freamăte dorind să întoarcă timpul înapoi: 

Vreau să ştiu că sunteţi mândri de mine, 

se adresează o persoană părinţilor ajunşi în lumea cealaltă. 

Vreau să fiu sănătos, vreau să mai fiu tânăr încă o dată!, 

spune un altul. 

Citeştedespre

neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

22 iunie 2022
Tristeţea şi patologia depresivă

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

9 mai 2022

Te vreau înapoi, mă simt atât de singur, 

reacţionează cel ce şi-a pierdut partenerul. Autorul experimentului imaginar, psihiatrul american Irvin Yalom, comentează: 

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Cât dor, câtă suferinţă! O durere care e acolo, zumzăie neîntrerupt sub membrana subţire a existenţei. 

Cu aceste gânduri, deloc vesele, îşi începe Yalom volumul Călăul dragostei şi alte poveşti de psihoterapie, tradus în acest an la Editura Trei. Pe Irvin Yalom îl cunoaşteţi deja cu ineditul său roman Plânsul lui Nietzsche, care istoriseşte neverosimila poveste a întâlnirii dintre nihilistul aflat la maturitate şi tânărul doctor Sigmund Freud. Acum trei ani, terapeutul american a mai scris o proză, netradusă la noi, intitulată Cura lui Schopenhauer. 

Literatura pe care o scriu, mărturisea autorul, se inspiră foarte mult din filosofie, din anumite forme de gândire, din religie. Eu cred că suntem singuri în Univers şi trebuie să descoperim noi înşine un sens în viaţă, 

spunea Yalom într-un interviu publicat de ediţia română a revistei Psychologies.

Prin urmare, nu ne va mira că psihiatrul american, provenit dintr-o familie evreiască emigrată din Rusia, citează în treacă din vorbele unor Spinoza

(totul caută să dăinuie în felul în care există) 

sau Sartre, pentru care a fi responsabil înseamnă

a fi autorul a ceva. 

Dar, atenţie, nu e vorba aici despre o paradă de erudiţie. Filosofia, în speţă cea existenţialistă, este tocmai sursa de inspiraţie a tehnicilor şi premiselor teoretice ale genului de terapie practicat de Irvin Yalom. Cunoscut lider al psihoterapiei existenţiale, profesorul de psihiatrie de la Stanford University vede în spatele majorităţii simptomelor cotidiene o angoasă, o căutare încrâncenată a unui sens în viaţă, care se traduce prin ceea ce autorul numeşte „durerea existenţială”. Criticând implicit psihanaliza, Yalom spune în prologul cărţii Călăul dragostei şi alte poveşti de psihoterapie:

Eu cred că materia primordială de care se ocupă psihoterapia este întotdeauna durerea existenţială şi nu pornirile instinctuale refulate sau cioburile imperfect îngropate în trecutul personal tragic. 

Cu alte cuvinte, în spatele micilor dezechilibrări cotidiene (singurătate, migrene, impotenţă, obezitate, deprimare sau dragoste obsesivă) se află una şi aceeaşi durere existenţială. Lucru dovedit de autor în cele zece cazuri aşezate în capitole cu titluri sugestive: „Călăul dragostei”, „Grasă”, „A murit cine nu trebuia”, „Monogamie terapeutică”, „Nu credeam s-o păţesc şi eu” etc.

Dacă nici traumele şi nici refulările timpurii nu stau la originea neliniştilor noastre sufleteşti, atunci ce-ar putea cauza această „durere existenţială”?

În Călăul dragostei şi alte poveşti de psihoterapie, Yalom nu rămâne la nivelul generalizărilor filosofice. El decelează patru realităţi relevante pentru psihoterapie.
Acestea sunt 
faptul că moartea este inevitabilă pentru fiecare dintre noi, faptul că suntem liberi să ne facem viaţa aşa cum dorim, faptul că, în ultimă instanţă, suntem cu toţii singuri şi, în sfârşit, faptul că viaţa nu are nici un sens sau scop final evident.
Aceasta este grila de interpretare folosită de terapia existenţială, orientare ce mizează foarte mult pe relaţia „aici şi acum” dintre terapeut şi client şi se foloseşte de aşa-zisul „apel la voinţă” – dincolo de interpretările nesfârşite ale terapeutului, e nevoie şi de o impulsionare, de o intervenţie activă, crede psihiatrul american.

S-ar putea – recunoaşte Yalom – să dau sfaturi, să mă cert, să devin un pisălog, să momesc, să incit, să implor sau pur şi simplu să îndur cu stoicism, în speranţa că optica nevrotică de viaţă a pacientului meu se va prăbuşi singură la un moment dat din pură oboseală.

Închei, îndemnându-vă să descoperiţi singuri cele zece cazuri terapeutice deloc line, cu suişuri şi căderi, cu piste false, cu reacţii neaşteptate ale pacienţilor. Cartea Călăul dragostei şi alte poveşti de psihoterapie merită citită nu doar pentru alternativele terapeutice, dar şi de dragul poveştilor neaşteptate, cu o tensiune bine dozată, la fel ca într-o intrigă de roman poliţist.

Victor Popescu
Despre cartea Călăul dragostei şi alte poveşti de psihoterapie, v. şi articolul „Descoperind oameni printre rânduri” de Anamaria Ivan.

Citeste despre psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger

Tags: autor: Victor Popescuemisiune: Dosarele PSIpsihoterapierecenziirubrică: Ca la carterubrica: cr

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

trăiri obsesiv-compulsive
Psihoterapie

Îndoieli şi trăiri obsesiv-compulsive

by Alexandra Frîncu
4 mai 2022
colecţionarism patologic hoarding
Psihoterapie

Despre colecționarism și ordine patologică în obsesii

by Alexandra Frîncu
20 martie 2022
transmiterea psihogenealogică Bernard Clavier
Psihoterapie

Transmiterea psihogenealogică: individul rămâne întotdeauna conectat la genealogie

by Alexandra Frîncu
7 martie 2022
Load More
Next Post
E psihanaliza în cărţi? (Rezultatele chestionarului)

E psihanaliza în cărţi? (Rezultatele chestionarului)

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra
Cafe Gradiva

Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

8 octombrie 2020
Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei
Cafe Gradiva

Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.