Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Despre femeile singure

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
femeile singure
Share
Relaţia de cuplu este una dintre modalităţile de împlinire personală, de obţinere a sentimentului de autorealizare. Întrebându-ne de ce unele femei aleg celibatul, subînţelegem că această categorie renunţă la realizarea de sine în ceea ce priveşte acest capitol. Întrebarea se transformă atunci într-una mult mai concretă: de ce unele femei nu reuşesc să-şi satisfacă nevoia de a fi împreună cu celălalt într-un cuplu. Am pornit, desigur, de la premisa că această dorinţă este universal prezentă în psihic numai că, din diferite motive, manifestările ei duc mai mult sau mai puţin la împlinirea în realitate. Excludem deci, din discuţie, din considerente teoretice, varianta absenţei acestei dorinţe. Avem tendinţa să spunem că dorinţa de a fi în cuplu este absentă atunci când, fie nu sunt vizibile manifestările sale, fie nu este nici măcar conştientizată chiar de către persoana în cauză.
Dorinţa de a fi în cuplu cu un partener de sex opus există chiar şi numai la nivel inconştient încă din momentul în care copilul intră în etapa oedipiană la vârsta de 4-5 ani. Să vedem ce se întâmplă cu această dorinţă în istoria individului şi ne vom referi numai la partea feminină pe care o luăm în discuţie. Evident, primul partener ales de fetiţă este tatăl. Acest obiect de relaţie poate să satisfacă sau poate fi dezamăgitor într-o etapă în care se cimentează tipul de alegere sexuală pentru toată viaţa. Este evident că prima iubire şi, eventual, prima dezamăgire a femeii este în relaţia cu tatăl. Poziţionarea celor doi în cuplul fetiţă-tată este, desigur, modelul tuturor relaţiilor ulterioare în viaţa de femeie. Astfel, femeia îşi va alege întotdeauna partenerul în funcţie de imaginea tatălui. În funcţie de înseamnă fie asemenea, fie total opus. Trăsăturile dominante ale tatălui, fata de care fetiţa este nevoită să-şi construiască modalităţi adaptative de răspuns, fie sunt reluate ca atare, fie sunt transformate în contrar în alegerea partenerului.

Psihoterapeut Bucuresti – aici

Cum funcţionează dorinţa în cazul femeilor ce nu îşi aleg nici un partener şi aleg celibatul? Cea mai frecventă cauză pare a fi o dezamăgire anterioară destul de puternică ce naşte teama că mereu va fi la fel. Despre această teamă se spune că nu este una reală, ci este doar în mintea persoanei respective, iar dacă ar scăpa de ea, realitatea ar fi realizarea cuplului. De fapt, teama corespunde perfect realităţii: dezamăgirea se repetă. Sunt femei care se mărită de mai multe ori cu acelaşi tip de partener. Femeia dezamăgită de o relaţie poate pune pe seama partenerului întreaga responsabilitate şi de aici să generalizeze cu pesimism

toţi sunt la fel.

O viziune optimistă este:

voi putea găsi pe cineva mai bun. 

Întrebarea ar fi: poate într-adevăr să găsească pe cineva mai bun? Adică, de când a suferit dezamăgirea, şi-a schimbat ea modalitatea inconştientă de alegere? Alegând cu aceleaşi date psihice, evident că va alege acelaşi tip de obiect. Nu este vorba de ghinion în repetiţia dezamăgirii. Femeia dezamăgită ar avea vreo şansă de a nu repeta suferinţa în cazul în care şi-ar asuma partea de contribuţie sau „vină”, cum se spune atât de justiţiar. Femeia dezamăgită este coautor la propria dezamăgire, în primul rând pentru că ea este autorul alegerii partenerului dezamăgitor. Aşadar, teama de un nou eşec este pertinentă, dar nu este justificată prin aşa-zisa fatalitate sau prin generalizarea pesimistă

toţi sunt la fel,

 ci prin faptul că

oricum ea va alege la fel. 

Există însă femei care reuşesc ca la un moment dat să aleagă altceva, adică să facă o alegere bună, nu una autodistructivă. Acest lucru este posibil în momentul în care ea reuşeşte să se maturizeze emoţional, fapt ce nu ţine de parcurgerea vârstelor cronologice ci, de alţi factori.

Nu trebuie să privim celibatul doar ca pe o ipostază în care femeia nu este în stare de a-şi împlini viaţa de cuplu, decât dacă este vorba despre o stare permanentă din care nu există premisele de ieşire neexistând disponibilitatea psihică a femeii de a avea un partener. Însă, a fi singură reprezintă şi indispensabila condiţie pentru a forma ulterior un cuplu. Femeile care nu au capacitatea de a fi singure nu au nici şansa de a-şi construi la un moment dat o relaţie echilibrată cu un partener. Multe femei aflate într-o relaţie acceptă compromisuri dureroase din cauza dependenţei de a fi cu un bărbat şi speră că la un moment dat va apărea Făt-Frumos care le va scăpa de „zmeu”. În realitate, nu aşteaptă decât să-şi deplaseze dependenţa pe un alt obiect presupus mai bun.

Astăzi, cele mai multe cupluri preferă o relaţie de concubinaj în locul căsătoriei. Cea mai frecventă cauză pare a fi neputinţa partenerilor de a-şi asuma riscul şi costurile unei eventuale despărţiri. Căsătoria nu mai este de mult un factor de presiune socială însă, a fi sau nu într-o relaţie de cuplu atârnă destul de greu pentru imaginea cuiva in societatea romaneasca. Se pare că bărbaţii singuri sunt ceva mai acceptaţi decât femeile singure pentru care există încă expresia

nu este luată de nimeni, 

expresie ce reflectă diferenţa tradiţională activ-pasiv între bărbaţi şi femei, diferenţă care, în realitate, este mult nuanţată.

Foto: James Forbes / Unsplash

Georgiana Brănişteanu

este candidat – Societatea Română de Psihanaliză.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

Citeştedespre

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021
*

Tags: alegere de obiectautor: Georgiana Brănişteanucomplexul lui Oedip

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei
Cafe Gradiva

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic
Cafe Gradiva

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic
Cafe Gradiva

Mai există isteria astăzi? Pledoarie pentru isterie şi pentru diagnosticul psihanalitic

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post

Prima Conferinţă Naţională de Psihodramă, Cluj-Napoca, 14-16 noiembrie 2008

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre „Dificultatea de a trăi”
Cafe Gradiva

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre „Dificultatea de a trăi”

8 octombrie 2020
Trauma sexualităţii şi copilul-victimă
Psihologie

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă

7 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.