Şi pentru că tot am ajuns într-o zonă mai exotică a psihanalizei, merită să amintim despre o foarte recentă carte de convorbiri între Sudhir Kakar şi Ramin Jahanbegloo, India Analysed (Oxford University Press, 30 aprilie 2009), ce creionează din diverse unghiuri trăsăturile unui psyché indian.
Sudhir Kakar este pionier al psihanalizei în India şi unul dintre intelectualii marcanţi ai acestei ţări (dar şi ai lumii, figurând într-un clasament al primilor 25 gânditori majori ai lumii contemporane). Şi-a făcut studiile de tinereţe în Europa, fiind mai întâi inginer mecanic, obţinând apoi un doctorat în economie şi începându-şi în 1971 formarea în psihanaliză la Institutul „Sigmund Freud” din Frankfurt. A scris romane inspirate de psihoterapie şi s-a preocupat constant de psihologia religiei. Este influenţat de ideile lui Freud şi ale lui Erik Erikson. În prezent are 70 de ani şi trăieşte în Goa.
Cititi si Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii
Conversaţiile cu Ramin Jahanbegloo, un binecunoscut filosof iranian-canadian, profesor asociat la Universitatea din Toronto, au în vedere o varitate de aspecte ţinând de cultura, istoria şi mentalul indian – pornind de la istoria personală a lui Kakar şi ajungând la puncte de vedere despre societate şi ierarhii sociale, despre gen, sexualitate, religie, secularism, tradiţii de vindecare, folclor, mituri, texte clasice precum Kamasutra ori gândirea hindi despre ashrma şi dharma, filosofie, democraţie, Gandhi, Nehru etc. Ca şi în cazul lui Takeo Doi, comparaţiile şi delimitările permanente de etosul occidental sunt inerente discursului.
Cred că la baza spiritualităţii nu stă ştiinţa şi că spiritualitatea nu are nevoie de confirmare ştiinţifică. Nu că nu aş fi interesat de abordarea ştiinţifică, respectiv psihologică. Rămân un freudian fidel hermeneuticii îndoielii, iar aceasta este cel mai bine deservită de ştiinţă. Dar sunt totodată un romantic şi un fidel al hermeneuticii idealizării, ce nu are nevoie de ştiinţă, ci caută inspiraţia şi valorile imaginaţiei la fel de mult ori chiar mai mult decât pe cele ale raţiunii.
Sudhir Kakar
NEWSLETTER Cafe Gradiva
peste 3 000 de abonaţi
Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.
EMAILUL DV.
Hmmm… suna teribil de interesant.
hmmm (trei de m neaparat pe linga un biet h) – zic si eu ca Anamaria :), desi motivele sint un picut diferite 🙂
pai cind si cum "am ajuns intr-o zona mai exotica a psihanalizei", ca nu pricep inceputul acestui articol! 🙂
dar, da, chiar e interesant ca info. si o sa caut sa aflu mai multe despre zona asta – asa ca multumesc pt semnal