Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Michel Vincent: „Schimbari dupa S. Freud in analiza contemporana”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Michel Vincent: „Schimbari dupa S. Freud in analiza contemporana”
Share

Citeştedespre

Sigmund Freud homosexualitate

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

23 septembrie 2021
Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

Ilany Kogan despre psihanaliza refugiaţilor şi despre doliul neîncheiat al românilor după 1989

25 octombrie 2021
Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

Freud si Jung: Povestea prieteniei dintre doi giganti si a schismei lor in inconstientul contemporan

27 mai 2021

Lucrarea lui Michel Vincent prezentată la Conferinta Internationala „Schimbarea in psihanaliza, psihanaliza in schimbare” a cuprins un istoric al ideilor freudiene şi a susţinut în primul rând ideea că schimbarea în psihanaliză nu a apărut imediat după Freud, aşa cum suntem de cele mai multe ori tentaţi să privim lucrurile, ci chiar odată cu el, pentru că însăşi evoluţia ideilor sale a presupus tot timpul remanieri ale teoriei. Continuatorii lui Freud au dezvoltat în primul rând psihanaliza copilului, de care el nu se ocupase propriu-zis, în special odată cu curentul kleinian care a depăşit teoria pulsiunilor şi a vorbit despre iubirea şi ura alternative (mai târziu, ambivalenţa va reuni iubirea şi ura).

Autorul ne-a vorbit despre regresia în vis şi în simptom în teoria freudiană, în funcţie de dinamica fixaţiei. Freud a descris simptomul psihic ca fiind rezultatul unui conflict între pulsiuni contrare, iar apoi nevrozele (obsesia şi isteria) ca fiind negativul perversiunii.

Un pas foarte nou al lui Freud a fost introducerea narcisismului, unde a vorbit despre investirea libidoului în obiect şi în Eu. Punctul de vedere topic: prima topică atribuie conţinuturilor psihice calitatea de a fi inconştiente, preconştiente şi conştiente; punctul de vedere dinamic îl găsim în descrierea conflictului dintre instanţele psihice în cea de-a doua topică, precum şi între pulsiunile sexuale şi cele de autoconservare, iar punctul de vedere economic – atunci când vorbeşte despre cantitatea de libido investit în Eu, în obiect, în simptom.

Autorul a subliniat în continuare un aspect teoretic extrem de simplu si important, dar cred că uitat adesea, faptul că
nu există o legătură directă între sexualitatea infantilă şi patologia adultului, ci între acestea două trebuie să se interpună o fantasmă la pubertate. În articolul „Un copil este bătut”, Freud vorbeşte despre fantasmele sado-masochiste. Înţelegerea nevrozelor copilului facilitează, prin comparaţie, înţelegerea nevrozelor adultului, ne spune M. Vincent. Prima mare schimbare în psihanaliză – spune Vincent – a constat în introducerea de către Freud a modelului structural privind complexitatea minţii: Sine, Eu, Supraeu (a doua topică). Ulterior a vorbit despre psihonevrozele de apărare (ex: melancolia), patologii legate de conflictele cu Supraeul. În „Doliu şi melancolie” citim despre umbra obiectului (idealizat) asupra Eului. Freud a descris condiţiile variate în care Eul poate fi restricţionat, de exemplu pierderea realităţii în nevroză (parţial) şi psihoză (total). În psihoză, Eul se retrage din realitate şi îi opune acesteia o iluzie.

Referitor la evoluţia tehnicii, M. Vincent consideră că dezvoltarea şi extinderea psihanalizei către forme psihoterapeutice a început chiar cu opinia lui Freud exprimată în 1919 şi anume că nu putem folosi aceeaşi tehnică în lucrul cu orice pacient. Deja în 1920, adaugă autorul lucrării, psihoterapia psihanalitică era previzibilă, iar în anii ’50 aceasta era evidentă în primul rând în Franţa.

În 1997, Asociaţia Internaţională de Psihanaliză şi-a pus problema dezavantajului ca psihanaliza să formeze psihoterapeuţi care să lucreze faţă în faţă (şi nu cu canapea), accentul punându-se de data asta, deci, pe disponibilitatea psihanalistului de a lucra într-un fel sau altul şi mai puţin pe cererea pacientului. Probabil că aceste două aspecte nu trebuie privite ca înlocuindu-se unul pe celălalt pentru că sunt două teme uriaşe ale psihanalizei despre care se scrie şi se vorbeşte mult.

Autorul a numit compulsia la repetiţie ca fiind „instinctul instinctelor”, iar aplicată la pulsiunea morţii:

transformă viul în neviu. 

Repetiţia e cauză a rezistenţelor pacientului faţă de travaliul analitic, analistului rămânându-i sarcina de a calma angoasa pacientului.

A vorbit, de asemenea, despre stările limită care au modificat profund tehnica psihanalitică, deoarece sunt patologii nonnevrotice şi nonpsihotice.

Această incursiune prin metapsihologia şi tehnica freudiană a fost continuata de comentariul lui Vasile Dem. Zamfirescu privind evolutia conceptelor de transfer si contratransfer in gandirea freudiana. La Freud, conceptul de contratransfer nu a putut evolua asa cum s-a intamplat cu cel de transfer. Parintele psihanalizei considera ca psihanalistul trebuie sa isi recunoasca, depaseasca si controleze contratransferul deoarece acesta este un obstacol al curei. De asemenea, in viziunea lui Freud asupra dinamicii relatiei din cabinet, obiectul si subiectul sunt transant distincte, de unde principiile de neutralitate si obiectivitate ale subiectului in observarea obiectului. Comentatorul adauga faptul ca asumarea si nu negarea contratransferului il fac un instrument foarte util in cura, transferul analistului fiind la fel de important si de incipient (e vorba de moment al aparitiei) ca si transferul pacientului.

Aurelia Ionescu a adaugat faptul ca ar trebui sa vorbim pe de o parte despre contratransfer ca teorie din capul nostru pe care o putem accesa cand suntem cu pacientul, iar pe de alta parte de contratransfer ca predispozitie personala – matrice contratransferentiala – cu care il asteptam pe pacient.

Georgiana Branisteanu
Tags: autor: Georgiana Brănişteanucontratransfernevrozăpunct de vedere topic / dinamic / economicrubrică: În atenţierubrică: Istoria psihanalizeisexualitate infantilăsimptomtehnica psihanaliticatransfer

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud
Cafe Gradiva

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA
Cafe Gradiva

Femei pioniere in psihanaliza merg la IPA

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Simbolurile si transformarea psihicului
Cafe Gradiva

Simbolurile si transformarea psihicului

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Aurelia Ionescu: „Fantasme inconstiente si defense primitive in expresii poetice”

Aurelia Ionescu: "Fantasme inconstiente si defense primitive in expresii poetice"

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Gustave Le Bon despre extremismul afectiv al multimilor
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre extremismul afectiv al multimilor

22 noiembrie 2020
Psihodinamica organizatiilor: angajatii in psihoterapie
Cafe Gradiva

Psihodinamica organizatiilor: angajatii in psihoterapie

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

2 martie 2023
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.