• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Vasile Dem. Zamfirescu: „Criza psihanalizei si schimbarea in institutiile psihanalitice”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Vasile Dem. Zamfirescu: „Criza psihanalizei si schimbarea in institutiile psihanalitice”
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Cea de-a doua zi a Conferintei Internationale a SRP a fost deschisa de prezentarea domnului Vasile Dem. Zamfirescu despre procesul institutional de formare in psihanaliza, subiect mereu actual intr-un domeniu care in permanenta este atat de nou.
Cel mai important factor al crizei in psihanaliza este cel intern, al institutiei. Freud a numit analiza personala a psihanalistului prin conceptul de “analiza didactica”, la care s-a renuntat ulterior din motive pe care prezentarea domnului Zamfirescu ni le-a expus pe larg. Analiza de formare s-a considerat a avea mai multe scopuri. In primul rand, trebuie sa fie terapeutica pentru ca insusi Freud, desi el insusi nu avea analiza personala, a spus ca nu-l poti duce pe pacient mai departe de unde ai fost dus la randul tau in propria analiza. Un alt scop a fost considerat a fi selectia viitorului psihanalist, iar un al treilea ar fi transmiterea cadrului de lucru pe care analistul il va recunoaste in practica sa cu proprii pacienti. Ne-a vorbit despre problema institutiei “psihanalistului formator”, spunandu-ne ca training-analistul are o pozitie de putere in institutia psihanalitica si este o sursa de posibile sciziuni (adica, spun eu acum, exista riscul de a se forma “bisericute” in jurul analistilor formatori: care la cine s-a analizat…). 🙂
Dl. Zamfirescu a enumerate o serie de probleme aflate in dezbaterea comunitatii psihanalitice de mai multi ani:
  • Inlocuirea sistemului de formare tripartit (analiza personala + seminarii teoretice + supervizarea practicii) cu unul bipartit (analiza personala ne mai fiind institutionalizata, iar candidatul la statutul de psihanalist sa-si fi putut face analiza cu orice psihanalist recunoscut, nu numai cu cei formatori).
  • Transformarea supervizarii in punctul central al sistemului de formare (separarea formatorului de supervizor, iar supervizarea sa se faca fara a fi urmata de raport de evaluare pentru a fi autentica).
  • Evaluarea sa se faca numai pe baza prezentarilor de caz in fata comitetului de formare.
In scoala romaneasca, pana acum fiind grup de studiu al asociatiei internationale – psihanalistilor romani li s-au transferat treptat atributii din partea celor trei membri ai Sponsoring Committee.
Sciziuni in Societatea Romana de Psihanaliza nu au aparut inca, remarca Vasile Zamfirescu (parerea mea e ca nici nu aveau cand sa apara pana la frageda varsta de 20 de ani a SRP), iar psihanaliza s-a dezvoltat prin introducerea ei in invatamantul universitar (numesc eu institutiile: facultatile de psihologie din Universitatea „Titu Maiorescu”, Universitatea „Spiru Haret”, Universitatea „Hyperion” – acestea fiind in Bucuresti – precum si din Universitatea de Vest din Timisoara – daca am omis vreuna, adaugati, va rog!) si prin publicatiile psihanalitice – aici, dl. Zamfirescu a numit cele doua edituri: Trei si Generatia, iar eu trebuie sa adaug revista Cafe Gradiva, cel mai important site de psihanaliza de la noi.
In comentariul sau, Rita Teodoru, psihanalist formator, a remarcat ca lucrarea lui Vasile Zamfirescu este prima sustinuta in SRP care abordeaza tema formarii in institutiile psihanalitice. Ea a adaugat ca psihoterapia psihanalitica si psihanaliza nu pot fi in rivalitate in institutiile existente. De asemenea, institutia trebuie sa fie suficient de flexibila pentru ca cele doua profesii, psihiatru si psihanalist, sa nu se excluda.
Institutia trebuie sa raspunda la intrebarea cum este candidatul legat de fostul sau analist? Cat il mai idealizeaza inca si cat de liber este? Si… in ce masura institutia este amenintata de relatia duala analizand-formator.
Wilfred Bion a spus ca

individul nu poate sa nu fie membru al grupului sau.

Psihanaliza este bazata pe cuplurile analitice candidat-analist, candidat-supervizor, candidat-pacient (in practica clinica). Pe langa setul de relatii si afilieri, psihanaliza este si o intreprindere comuna, de grup professional.
Otto Kernberg – citat in comentariul sau de Rita Teodoru – a spus ca toata radioactivitatea transferurilor negative si a proiectiilor din grupul psihanalitic trebuie continuta de un sistem institutional solid.
O interventie extrem de valoroasa a avut Aurelia Ionescu care l-a citat pe Freud:

In viata omului nu exista nimic mai bun decat suferinta si boala

si a adaugat ca a deveni buni clinicieni este singurul nostru mod de a ne asigura un viitor. Si-a exprimat dorinta si visul ca unui institut roman de psihanaliza – careia simte ca ii apartine sufleteste pentru ca este fondator al SRP – sa-i fie atasat o clinica de psihanaliza asa cum exista in Marea Britanie.
Georgiana Branisteanu

Psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger

>> Cu ce se ocupă un psihanalist

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share46SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Doar animalele psihanaliza Moll
Cultură

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

by Marin Marian-Bălaşa
4 martie 2023
Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză
Psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

by Otto Rank
6 octombrie 2021
Sigmund Freud homosexualitate
Psihanaliză

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

by Sigmund Freud
23 septembrie 2021
Load More
Next Post
Michel Vincent: „Schimbari dupa S. Freud in analiza contemporana”

Michel Vincent: "Schimbari dupa S. Freud in analiza contemporana"

Comments 1

  1. Anonim says:
    13 ani ago

    Fara comentarii

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Melanie Klein, „Opere complete 2: Invidie şi recunoştinţă”
Cafe Gradiva

Melanie Klein, „Opere complete 2: Invidie şi recunoştinţă”

8 octombrie 2020
Arta de a fauri oameni
Cafe Gradiva

Arta de a fauri oameni

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.