Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Vera Sandor: „Despre factorii de schimbare in psihanaliza”

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Despre psihanaliza aplicată cu psihanalistul Brânduşa Orăşanu
Share

Citeştedespre

Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

6 octombrie 2021
Sigmund Freud homosexualitate

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

23 septembrie 2021
Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”

Hélène Oppenheim-Gluckman, „Psihanalistul, medicul, boala”, noiembrie 2020

17 decembrie 2021

Prima lucrare a Conferintei Internationale “Schimbarea in psihanaliza, psihanaliza in schimbare” a apartinut doamnei Vera Sandor, psihanalist formator-supervizor al SRP care ne-a vorbit pe larg despre factorii de schimbare in psihanaliza, lucrare extrem de bogata din care punctez cateva idei.

In 1910, parintele psihanalizei traseaza cateva linii de dezvoltare ale acestui domeniu spunand ca psihanaliza se va dezvolta prin: progresele sale interne (referindu-se aici la cadrul metapsihologic si tehnica de lucru), prin cresterea interesului pentru psihanaliza in mediile culturale si medicale si prin actiunea generala a muncii psihanalistilor de schimbare a mentalitatilor in societate. (Revazandu-mi acum notitele, ma intreb cat de rapide si de ample evolutii a inregistrat fiecare dintre aceste directii in care Freud a prevazut schimbarea in psihanaliza, gandindu-ma mai ales la psihanaliza aplicata ca punct de tangenta al psihanalizei cu celelalte domenii cu care a stabilit dialoguri – dar n-as vrea sa ma pierd in asociatiile mele libere si revin la lucrarea despre care va pomenesc.)

Vera Sandor a observat in continuare ca psihanaliza ca organism viu e caracterizata in permanenta de criza, idee care mi-a amintit de recentul Congres European de
Psihoterapie “Criza, schimbare si provocare” – si cred ca pot sa spun incantata ca “psihanaliza in schimbare”… isi gaseste deja aplicatia practica datorita acestor preocupari ale atator psihoterapeuti si psihanalisti nu numai pentru cadrul clinic, ci si, iata, pentru fenomenele actuale si fierbinti din social. Ma gandesc ca poate tocmai aceste fenomene si schimbari rapide care ne afecteaza sunt si cauza faramitarii teoriilor psihanalitice observata de Andre Green, pe care Vera Sandor il aminteste si citeaza foarte potrivit in continuare. La Congresul din 2001 de la Nissa, Andre Green isi exprima ingrijorarea pentru disiparea teoriilor psihanalitice. El se intreaba daca mai putem vorbi de o psihanaliza sau ar trebui sa vorbim de mai multe psihanalize, avand in vedere ca Freud tinea totusi la o miscare unitara a domeniului.

Continuand rezumatul lucrarii audiate, voi spune ca Martin Bergmann imparte tendintele post freudienilor astfel: ereticii (cei ce s-au opus lui Freud, cum a fost Alfred Adler sau Gustav Jung), continuatorii (cei care aplica sfera psihanalizei in alte domenii fara a creea controverse – Bergmann se include si pe sine) si reformatorii (au aparut in perioada Marilor Controverse: Kohut, Winnicott, Bion).

Voi omite deocamdata, din aceasta prezentare care ameninţă să devină foarte amplă, multe idei extrem de bogate ale lucrarii si autori citati ce au vorbit despre acest fenomen al multiplicitatii curentelor psihanalitice (de exemplu, Robert Wallenstein explica pluralismul psihanalitic ca incercari de a ne explica ce se intampla in cabinet etc.), dar cred ca subiectul va reveni in atentia revistei noastre. Doamna Vera Sandor a observat in primul rand existenta si a unui mare beneficiu pe care controversele ni-l aduc: progresul si schimbarea, spunand ca si in prezent exista opinii critice, dar fecunde in acest domeniu.

Trebuie de asemenea subliniata ideea ca metapsihologiile sunt metafore, iar metaforele sunt individuale. Ne-a atras atentia indeosebi pentru faptul ca, data fiind dificultatea individului de a-si comunica experienta strict subiectiva de schimbare, exista tendinta aparitiei formelor periculos cliseizate a metaforelor: schimbarea personala din analiza este descrisa subiectiv prin “am devenit eu insumi”, “m-am regasit pe mine”, “ambivalenta mi-a devenit suportabila / conflictele cu ceilalti imi sunt mai abordabile” etc. Aceste beneficii prezentate intr-o forma mai comerciala fac sa apara –ne spune autoarea in continuare – puzderie de reviste cu retete de fericire care promoveaza capacitatea individului de a aplica tehnici si nu de a-si trai autentic viata cu bucurii si suferinte, cu castiguri si renuntari (idee ce imi amintesc ca ne-a preocupat si pe noi la AIPsA in acest an, dezbatand despre mitologiile sociale actuale).

Doamna Sandor ne-a spus foarte frumos ca angajamentul in psihanaliza este complet diferit de aceste shortcut-uri catre fericire, iar relatia analitica este o experienta de durata in care cei doi, atat pacientul, cat si psihanalistul, ies imbogatiti. In discutie a fost si Winnicott, cu citatul “este un noroc ca nu sunt eu in locul pacientului meu”.

Idealul european, spune autoarea in finalul lucrarii, este regasirea de sine autentica, iar cel american adaptarea la realitate. Psihanaliza promoveaza ca forma a vindecarii armonia individuala si unicitatea.

Citiţi mâine despre cea de-a doua zi a conferinţei!

Georgiana Branisteanu

>> Cu ce se ocupă un psihanalist

Tags: autor: Georgiana Brănişteanupsihanalizărubrică: În atenţierubrică: Istoria psihanalizei

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Teste de personalitate psihanaliză psihometrie
Psi

Psihologia pe numere: teste de personalitate, o scurtă istorie

by Chris Millard
4 ianuarie 2021
Woody Allen Bananas psihanaliză
Psi

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

by Cafe Gradiva
22 decembrie 2020
Donald Trump presedintia identificare proiectiva
Cafe Gradiva

Sechele: Vindecându-ne de preşedinţia lui Donald Trump

by Cafe Gradiva
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Jacques André: „Schimbari minuscule”

Jacques André: "Schimbari minuscule"

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Epiderma revoluţiei
Cafe Gradiva

Epiderma revoluţiei

8 octombrie 2020
Câteva considerații psihanalitice asupra consumului de droguri
Cafe Gradiva

Câteva considerații psihanalitice asupra consumului de droguri

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.