• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Disocieri in ziua a treia a conferintei

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Disocieri in ziua a treia a conferintei
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Am ajuns in apartament unde m-am asezat pe canapea sa imi pun gandurile in ordine. Mark isi aranjeaza „tabla”, un instrument indian de cantat (el e muzician si stau la el in Queens) – si incerc sa vad unde sunt cu gandurile.

Ziua de astazi [sambata] m-a lasat un pic confuz. Si cred ca sunt un pic dezamagit. Trebuie sa inteleg de ce.

Hmmm, cred ca stiu de ce. Am asteptat foarte mult de la masa rotunda legata de disociere si relatia analitica. Ideea organizatorului – sociologul Jeffrey Prager – este sa aduca in prim-planul comunitatii psihanalitice ideea de disociere. El isi intreaba invitatii, Bob Stolorow, un adept al intersubiectivitatii in psihanaliza, Philip Bromberg, teoreticianul major al ideii de disociere, Peter Goldberg, un psihanalist din California si Jody Davies, o ganditoare puternica a ideii de relationalitate si gen, ce inseamna disocierea si cum este aplicata ea in practica psihanalitica.

Introducerea mi se pare buna si clara. Prager explica ca panelul de fata este primul organizat de ApsaA si ca modelul lui Freud al inconstientului legat de represiune a dominat gandirea psihanalitica. Alternativ, a existat un al doilea model al disocierii care a fost pus in practica de clinicieni (prin ideea de disavowal). Daca Freud a negat importanta disocierii, Janet, Fairbairn si Kohut au folosit un model al mintii unde continuturile inconstiente nu sunt trimise altundeva (sau reprimate), cat sunt parte a constiintei.

Prager vorbind; de la stanga la dreapta, Stolorow, Bromberg si Goldberg

Acum, evident ideea de disociere nu este fixa si este inteleasa diferit de teoreticieni din scoli diferite. Davies zice ca exista trei sensuri ale disocierii configurate de trei modele: un model normativ, unde mintea noastra e structurata de disociere, un model terapeutic si unul traumatic. In modelul normativ, mintea noastra nu e unitara si e alcatuita dintr-o combinatie de self-states. La unele avem acces, la altele mai putin. Experienta mintii care zboara in alta parte cand citim o carte este o experienta disociativa. In modelul terapeutic, mintea noastra e alcatuita din conflicte si e structurata de anxietate, vina, rusine, iar conflictele astea sunt doar partial constiente. In modelul traumatic exista experiente care nu sunt accesible si care erup in viata noastra pentru ca sunt ne-simbolizate. Experientele de abuz sexual, de pilda, sterg si organizeaza un „non-eu”, care erupe traumatizant din cand in cand. In exemplul ei, cazul de

nu imi amintesc ce s-a intamplat, dar stiu ca e ceva acolo

e un tip de raspuns la disocierea traumatizanta.

Davies vorbind despre cele doua cazuri de disocieri

Pentru Stolorow, disocierea inseamna nu numai experienta ne-integrarii unor stari, dar a unor lumi diferite. Trauma si nu inconstientul produce disocieri. De pilda, ideea de portkey, pe care el o ia din Harry Potter, arata cum putem avea acces la experiente nesimbolizate. Viitorul isi pierde din interes datorita traumei si devine doar o repetitie a familiarului sau a banalului. Descoperirea unor lumi noi este accesibila prin terapie.

Stolorow vorbind despre Harry Potter, temporalitate si trauma

Pentru Bromberg, exista o dialectica permanenta intre un efort de organizare coerenta a mintii si unul al experientei, care este multiplu, al unor stari diferite. Viata mintii este o re-structurare ne-liniara permanenta. Mintea este construita de disociere, pentru ca nu tot ce simtim este organizat (in alti termeni, procesele primare nu sunt complet simbolizate in procese secundare). Ca atare, noi punem in scena multe actiuni care nu sunt la nivelul constiintei si care fac sa intram in ce numesc psihanalistii enactments.

Goldberg vrea sa distinga radical intre disociere si represiune sau splitari in constiinta. Aici el vrea sa faca mai precisa o notiune ambigua si sa spuna ca exista experiente represive sau splitate care trebuie localizate in modele de psihologia eului si relationale. In modelele astea inconstientul are alta functie si disocierea e diferita pentru ca presupune o activitate la nivelul constiintei de alt tip.

Ma gandesc la cele patru voci pe care le aud. Stolorow are o voce un pic depresiva si vorbeste despre experienta traumatizanta a pierderii sotiei. Plecand de la Nietzsche si analiza personala, a inteles ca temporalitatea este inerent traumatizanta. Senzatia mea este ca disociatul este localizat chiar in vocea lui Stolorow si ca mintea mea, la randul ei, se duce in alte parti. Goldberg e tipul analitic care vrea sa fac precise ideile, dar pentru ca ii lipseste partea de personal din relatare, vorbirea lui e putin „intrupata” si il pierd de multe ori. Bromberg este fascinant si foarte clar, dar pentru ca l-am citit, am senzatia ca stiu ce spune. Imi place mult Davies, care este editoarea la Psychoanalytic Dialogues, care este foarte prezenta, si care ma scoate cu doua cazuri foarte bune din propria disociere. Ma intreb daca nu reactionez la dinamica mea oedipala. Daca eu disociez la barbati, care imi apar „departe” si „analitici,” cand imi apare un obiect pe care traditional il consider stimulativ, devin treaz si mai constient.

Cei patru imi lasa senzatia unei desfasurari impresionante de idei, dar si una a oportunitatilor pierdute, pentru ca par sa vorbeasca cumva separat, fara multe relationalitate. As fi vrut mai multa interactiune, dar si mai multa integrare in dialogul lor. Imi pare rau ca Stolorow l-a respins pe Donnel Stern ca fiind in tabara celor care conceptalizeaza disocierea ca represiune. Mie imi place mult Stern si teza lui ca disocierea este incapacitate de imaginatie si de a formula o experienta „neformulata.”

L-am intrebat pe Prager, care e la UCLA, de ce a organizat masa rotunda si cum i-a venit ideea. Mi-a spus ca el a scris o carte despre abuz in psihanaliza si ca de acolo a fost interesat de relatia intre repression si dissociation. Mie mi se pare fascinant ca Prager e profesor la UCLA in sociologie si psihanalist, integrand socialul si psihologicul.

Revin maine cu mai multe despre conferinta. Stati conectati! Am o poveste cu eu fugarindu-l pe Otto Kernberg pentru o poza pentru Gradiva. Am detalli despre o masa rotunda cu o dominatrix care a scris o carte despre experienta ei personala si sado-masochism in analiza.

Articol si foto de Bogdan Popa

http://cafegradiva.blogspot.com/

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share7SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

disociere traumă mecanisme neuronale
Psihiatrie

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

by Alexandra Frîncu
29 septembrie 2022
Desenele copiilor şi terapeutul
Psi

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

by Cathy A. Malchiodi
26 ianuarie 2021
Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei
Cafe Gradiva

Franz Ruppert despre trauma si psihoterapia traumei

by Alexandra Frîncu
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Sado-masochism si filosofia psihanalizei in NYC (No strings attached to Natalie Portman?)

Sado-masochism si filosofia psihanalizei in NYC (No strings attached to Natalie Portman?)

Comments 3

  1. Georgiana Branisteanu says:
    13 ani ago

    Multumim mult, Bogdan, pentru aceste deschideri pe care ni le oferi catre teoriile lor!

    Răspunde
  2. apopei carmen says:
    13 ani ago

    E prima data cand te simt mai ne-disociat! Ma bucur sa aflu cat de vie e inca psihanaliza, prin chiar discutiile pe care le suscita, si sa vad confirmata forta creatoare inepuizabila a inconstientului,asa cum spunea Feud.
    Munceste si …iubeste in continuare!

    Răspunde
  3. Bogdan Popa says:
    13 ani ago

    @carmen: da, poate pun un pic bucatile impreuna. Simt ca Gradiva e un fel de portkey pentru mine. Eu as pune in alta ordine cele doua imperative freudiene: le-as pune in iubeste si munceste. Ce crezi?

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

perverşii narcisici manipulare parinti
Psi

Perverşii narcisici şi manipulările „părinteşti”

26 februarie 2021
colecţionarism patologic hoarding
Psihoterapie

Despre colecționarism și ordine patologică în obsesii

20 martie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.