Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

La ce bun să scrii pentru ceilalţi?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
3
La ce bun să scrii pentru ceilalţi?
Share

Citeştedespre

Patrick Modiano la Londra

8 octombrie 2020
Am câştigat. Cu toţii.

Am câştigat. Cu toţii.

8 octombrie 2020
O pauză terapeutică

O pauză terapeutică

8 octombrie 2020

Pentru a doua mea iesire publica in acest spatiu mi-am oferit o intrebare: ce anume ma face sa scriu pentru ceilalti? Am scris o vreme pentru mine, fentand fabulos, inconstient, terapia. Suna a tradare. In fond, relatia terapeutica a fost cea ocolita, dezvaluindu-ma mie in afara cadrului ei. S-au modificat putin sau semnificativ lucrurile, schimband “locatia”? Ramane de explorat.

La ce bun sa scrii pentru ceilalti, deci?

Mai intai pentru ca am intalnit prea multi oameni care nu stiu ce inseamna o terapie. Cu atat mai putin una psihanalitica. Cei mai multi nu stiu pentru ca pretind ca inteleg foarte mult din ea, inca inainte de a privi in ochii unui terapeut sau poate chiar fara a consuma aceasta experienta vreodata. Mai exista cei care nu stiu, dar vor sa afle, sunt curiosi intr-un fel induiosator. Intre cele doua categorii si chiar in afara lor se gasesc cu siguranta si alte situatii. Nu ma adresez cuiva anume, scriu pentru toti, de la cei curajosi pana la cei ascunsi dupa jaluzelele solide ale suficientei, explicabila si ea.

Imi amintesc de o scena petrecuta la inceputul primei facultati pe care am absolvit-o. Cumparasem o carte cu teste psihologice, despre care nu-mi amintesc mai nimic, doar culoarea si faptul c-am imprumutat-o cuiva care a ramas necunoscut memoriei mele pana astazi. Cam prea naiva pentru varsta pe care o aveam, m-am prezentat in fata celor carora le datorez nasterea mea, dornica sa-i vad testandu-si calitatile de parinti. M-am ales cu un refuz brutal pe care n-am fost suficient de matura emotional incat sa-l pot accepta. A fost momentul din care am tras concluzia ca oamenii nu vor sa afle nimic despre ei insisi. Fie se simt stapanii vietilor lor, fie se cred victimele celorlalti, de la straini pana la Dumnezeu. “Si daca dracul nu e atat de negru pe cat pare”, i-as intreba eu in timp ce scriu pentru ei fragmente din drumul spre infernul meu interior. Asta nu inseamna ca Dumnezeu e alb.

Cateodata astern ganduri pentru a linisti. Vuietul din mine la unison cu febra celor din jurul meu. Exista un efect miraculos al cuvintelor, rostite ori nu. Cu toate ca nu mi-a citit nimeni povesti cat am fost copil, aproape inexplicabil am formulat eu istorii pentru ceilalti. Si, ca un insight al acestei clipe in care tastez, cred ca abia acum stiu de ce viata mea a fost atat de tumultoasa si, iata, de ce am povestit-o si celorlalti. A fost un mod de a hrani oamenii dragi mie, asa cum o familie si-ar fi crescut copilul, hranindu-l cu prezenta ei securizanta atunci cand buzduganul lovea in poarta palatului ori oferindu-i imaginea unui camin tandru si protector cand Cenusareasa suferea oropsita.

Pentru toate clipele in care bucuria marturisirii unei noi experiente pe care o traisem a fost taiata sadic, retezata, de un “Taaaci!” asurzitor al tatalui meu, mi-am dat voie sa devin un om al sinceritatii totale, dincolo de limita normal-subiectiva pe care oamenii o folosesc pentru a se proteja. Am impartit cu oameni straini mie momente de mare suferinta, clipe de efervescenta copilareasca pe care le numeam micile mele bucurii, izbucniri ale unor revolte infundate intre peretii izolati fonic ai taramului inconstient din mine. Cand un parinte nu te poate asculta, cauti sa fii auzit undeva. Pretul platit de mine a fost cel al onestitatii nelimitate.

N-as ocoli nici anii de comunism in care mi s-a spus sa nu povestesc nimic din ceea ce se petrecea in casa noastra. Pot dubla si cu eternul conflict dintre parintii si bunicii mei, cu mine la mijloc, revendicata si respinsa, traind sub aceeasi secure a secretelor care nu se spun. Daca pendulezi intre destinele a doua cupluri care nu s-au pus de acord in nici una dintre schemele posibile de interactiune, rezultate dintr-o operatiune de combinare matematica, daca tu esti prins intre ei, cei care te-au nascut, respectiv te-au crescut, ai aceasta optiune: sa nu pastrezi nici un secret, ca sa nu fie nimeni nedreptatit. Asa se construiesc indivizi ca mine, care refuza sa le oferi secrete si-ti dau exemplul lor personal. E lesne de inteles ca nu emit judecati si nici nu fac recomandari. N-ar folosi oricum nimanui, de vreme ce ne construim viitorul sprijiniti de un trecut bine re-prezentat.

In fine, scriu pentru ca stiu ca exista oameni curiosi sa afle ce se ascunde sub fusta unei femei sau in pantalonii unui barbat. E o forma intruziva si deranjanta adesea de a se apropia de celalalt, spargand granitele. Repunand alaturi mintea si trupul, cu tot cu secretele lor, sunt sigura ca ne va fi mai usor tuturor. O sansa in plus la aparari cu consum energetic redus. In pas cu moda, un fel de ecologie a sufletului.

Scriu aici imaginandu-mi un ideal de familie in care se poate spune orice, imi este permis sa simt, sa gandesc, sa vorbesc. Ca orice idealizare, o sa-si aiba si ea intalnirea cu realitatea. Cea scrisa de voi.

http://cafegradiva.blogspot.com/
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: analiză personalăaprès-coupautor: A Hawkening Lady

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Cât de sinceri sunteţi la psihoterapeut?
Cafe Gradiva

Cât de sinceri sunteţi la psihoterapeut?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Mecanisme noninterpretative in terapia psihanalitica (I)
Cafe Gradiva

Mecanisme noninterpretative in terapia psihanalitica (I)

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Absenţă motivată
Cafe Gradiva

Absenţă motivată

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Irvin D. Yalom despre incertitudinea în psihoterapie

Irvin D. Yalom despre incertitudinea în psihoterapie

Comments 3

  1. Georgiana Branisteanu says:
    11 ani ago

    Eu iti multumesc ca scrii pentru noi pentru ca simt atat de apropiat textul tau si pentru ca aflu inca o data ca "Exista un efect miraculos al cuvintelor, rostite ori nu."!

    Răspunde
  2. A Hawkening Lady says:
    11 ani ago

    Multumesc si eu, Georgiana. Si pentru ca m-ati primit aici, si pentru ca ma cititi, si pentru ca exista un ecou in voi.
    E o experienta aproape noua si pentru mine. Poti sa dobandesti exercitiul zilnic al scriiturii, ramanandu-ti un fel uimit de a te descoperi cu (si mai mare) emotie de fiecare data. De-aici si ideea de miracol.

    Răspunde
  3. Anonim says:
    11 ani ago

    Scrii celorlalti, pentru tine…

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

A apărut „gabardul”
Cafe Gradiva

A apărut „gabardul”

8 octombrie 2020
Monoteismul si limbajul violentei
Cafe Gradiva

Monoteismul si limbajul violentei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.