• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Viscol şi psihanaliză la New York

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Viscol şi psihanaliză la New York
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Salut prietenilor Cafenelei Gradiva,


I-am promis lui Dorin un reportaj de la conferinta, dar prima relatare o fac inca (miercuri) din Ann Arbor, unde sunt prins din cauza zapezilor. Cum New York-ul e in alerta, mi-au amanat avionul si o sa ajung joi la Conferinta istorica a Asociatiei Americane de Psihanaliza (APA).

Cine sunt eu si de ce ma duc la New York? Numele meu e Bogdan Popa si fac cercetare pe teme din psihanaliza, in special studii de gen si filosofie (sunt intr-un departament de stiinte politice). Am aplicat pentru un program national de fellowship, iar cei de la APA mi-au inlesnit participarea la Conferinta. Sunt asociat cu unul din institutele de psihanaliza locale (Institutul de Psihanaliza din Michigan) si cativa din psihanalistii pe care ii cunosc si predau aici au interventii la conferinta. Jim Hansell, care imi este si mentor, se afla intr-un panel despre stiinta si psihanaliza si intr-unul de psihanaliza aplicata la sport, iar Nancy Kulish isi lanseaza cartea despre complexul Persephonei, care este o incercare de regandire din perspectiva studiilor de gen a dezvoltarii emotionale a fetitei.
Imi amintesc cu bucurie cand mergeam la sedintele Asociatiei Interdisciplinare de Psihanaliza Aplicata (AIPsA) si discutam despre carti si filme din perspectiva psihanalitica. Senzatia mea – pe care o aveam si din Facultatea de Filosofie – era ca limbajul psihanalitic este prioritar dominat de metapsihologia lui Freud. Lacan era de asemenea o referinta importanta pentru mine, alaturi de teoria critica si studiile feministe. Contactul meu cu psihanaliza americana m-a facut sa descopar cat de mult s-a transformat aici gandirea psihanalitica. Psihanaliza americana a inceput cu A. A. Brill si asociatia pe care a fondat-o. Ea s-a medicalizat foarte puternic inca din anii ’30, spre deosebire de cea europeana care a fost deschisa catre analisti fara pregatire medicala (Melanie Klein, Ferenczi, sper sa nu gresesc…). Psihanaliza americana, datorita statului sau social important, a devenit foarte importanta socialmente in anii ’50 si ’60, in special prin psihologia eului, care era indreptata spre identificarea conflictelor si acomodarea la realitatea sociala (Anna Freud, H. Hartmann). In acelasi timp, diferite curente de gandire psihanalitica existau in paralel cu mainstream-ul psihologiei eului. Institutul William Alanson White a fost gazda culturalistilor americani care, prin H. S. Sullivan si Karen Horney au incercat sa istoricizeze si regandeasca premisele teoriei clasice.

In anii ’70 si ’80, psihanaliza a inceput sa isi piarda din influenta in establishment-ul psihologiei americane, in special datorita ascendentei tratamentelor orientate catre pastile si terapii de scurta durata. Psihanaliza a inceput sa fie vazuta ca o ruda mai lenta a unui terapii moderne, indreptate spre rezultate practice masurabile si masurate cantitativ. Ea fost foarte atacata atat din zona stiintelor mai tari, cat si din zona umanistica de feministi, critici literari si filosofi. In acelasi timp, psihanaliza americana a inceput sa se transforme in interior. Heinz Kohut, fondatorul psihologiei sinelui (self-psychology) a fost, cred, primul dizident major al psihanalizei, care a formulat o noua teorie si care nu a fost exclus din APA (sau mai exact, APsaA). Scoala relatiilor de obiect din Anglia a devenit foarte importanta conceptual pentru multi psihanalisti, care au inceput sa practice dupa modele terapeutice recomandate de Klein, Winnicott si altii. Ideile relationale, cred eu, au inceput sa se impuna ca find importante si pluralismul in anii ’90 a devenit dominant in psihanaliza americana.

Pentru ca si-a pierdut statutul hegemonic, psihanaliza a devenit foarte vie si foarte interesanta conceptual. Psihanaliza a fost practic abandonata de departamentele de psihologie sau psihiatrie. Zonele cele mai vii s-au dezvoltat in departamentele mai soft, de critica literara si filosofie. Ea a inceput sa imprumute din teoriile post-structuraliste (Foucault, Lacan), din post-marxism, din critica feminista, din zona teoriei queer, din teoria critica a rasei si din interesul din zona lui social work fata de ideea de clasa si saracie.

Incotro psihanaliza americana in 2011? Prima mea impresie este ca psihanaliza a iesit dintr-o criza puternica de legitimitate si incearca sa isi construiasca o nisa importanta in terapie. Sunt curios si eu sa vad ce dezvoltari noi exista astazi.

Am multe intrebari si sper sa primesc cateva raspunsuri partiale la ele. In primul rand, incotro teoria? Daca inconstientul este o tema psihanalitica fundamentala, cum il intelegem? Il descriem prin reprimare sau complexul lui Oedip? Sau dimpotriva, il descriem prin activitati disociative si o intelegere mai putin fixa a dezvoltarii umane? Ce facem cu ideea de trauma in psihanaliza? Ce facem cu ideea de gen in psihanaliza?

In al doilea rand, incotro practica? Se mentine regula celor 4-5 sedinte pe saptamana, sau se gasesc modalitati alternative si mai scurte de analiza (2-3 sedinte)? Exista scopuri imediate ale terapiei analitice, sau ele se contureaza in timp in proces? Ce facem cu terapia prin telefon sau cea de Skype?

In al treilea rand, cum este institutionalizata psihanaliza? Ce se intampla cu institutele locale? Ce raspunsuri are psihanaliza astazi la lumea moderna? Cum poate fi mostenirea lui Freud facuta interesanta pentru o generatie a IPad-urilor?

Cititi despre Psihanaliza, Sigmund Freud, freudismul si psihanalistii

Cam astea sunt intrebarile mele. Daca cititorii Gradivei au intrebari, as fi bucuros sa incerc sa le urmaresc.

Pe curand, cu poze si detalii din New York.

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, nu îi plac republicanii americani, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share4SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Doar animalele psihanaliza Moll
Cultură

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

by Marin Marian-Bălaşa
4 martie 2023
Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză
Psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

by Otto Rank
6 octombrie 2021
Sigmund Freud homosexualitate
Psihanaliză

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

by Sigmund Freud
23 septembrie 2021
Load More
Next Post
Ziua a doua şi prima întâlnire cu psihanaliştii americani ai Conferinţei

Ziua a doua şi prima întâlnire cu psihanaliştii americani ai Conferinţei

Comments 1

  1. Georgiana Branisteanu says:
    13 ani ago

    Draga Bogdan, sunt sigura ca vei invinge viscolul; cenusa si orhidee… Iti multumim mult (inclusiv pentru acest prim istoric care ne introduce in atmosfera) si asteptam cu sufletul la gura sa participam si noi indirect! Te invidiem ca pe un obiect bun! 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

80 de ani
Cafe Gradiva

80 de ani

8 octombrie 2020
Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat
Cafe Gradiva

Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.