Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Grupul de psihodrama analitica

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Grupul de psihodrama analitica
Share

Citeştedespre

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

8 octombrie 2020
Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

8 octombrie 2020
„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film

„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film

8 octombrie 2020

Ca sa putem vorbi despre grupul de psihodrama analitica va propun o secventa de lucru a unui grup care, in sesiunea de constituire, in ultima sedinta, au propus urmatoarea scena: sa fie un foc de tabara, adunati in jurul lui si sa discute ceva. Grupul, constituit in acel moment din 5 persoane de sex feminin, a cautat sa se intalneasca. In jurul acestui foc de tabara erau cinci femei astfel: o ghicitoare, o cofetara, o femeie de afaceri, o doctorita si o prostituata care discutau despre diferite lucruri. Cinci ipostaze ale femininului reunite in jurul unui foc. Scena aceasta o putem intelege din mai multe puncte de vedere.

  • Este un moment important in istoria grupului, este sesiunea de deschidere si locul in care reusesc sa se intalneasca. De aici nevoia de reuniune, de a nu lasa pe nimeni pe afara. Exemplar in acest sens a fost efortul facut de grup pentru a face loc unei persoane care s-a integrat mai greu. Din motive de confidentialitate nu pot largi acest subiect.
  • Este o scena in care scot in evidenta specificul grupului din acel moment – este un grup format exclusiv din femei si ca atare isi identifica specificul care poate sa le diferentieze de celelalte grupuri. In acest sens, in momentul construirii scenei, grupul insista pe aceste caracteristice si incearca sa le puna in evidenta. Subiectul este mereu o femeie care are anumite trasaturi. Aceasta constanta o scenei este una care pune in discutie specificul grupal. Este una din principalele trasaturi ale unui grup – se identifica ca avand un specific si il evidentiaza intr-o modalitate sau alta.
  • Fiecare individualitate devine expresia unei anumite zone individuale care se regaseste si la ceilalti, dar este cea care pune cel mai bine in discutie aceasta stare. Adica o persoana exprima mai bine decat altele un specific al grupului, o anumita latura umana. Noi nu putem spune ca lucram cu tot inconstientul, ci cu acele laturi care sunt puse in evidenta intr-un anumit context. Acesta este conceptul de realitate psihica inconstienta – ceea ce este pus in valoare, evidentiat la un anumit moment de relatia cu analistul sau de relatiile de cuplu, familie, grup, institutie, etc. Aici avem cinci ipostaze care, si pe loc, mi-au amintit teoriile lui Jacques André despre feminitate. Avem femeia vrajitoare care ghiceste in carti, femeia care hraneste cu dulciuri, femeia in contact cu realitate – om de afaceri, capacitatea de vindecare, tratare si sexualitatea. Este un mod de a trata individualitatea, este un mod de a vorbi despre feminitate si o cerere a expresiei propriei individualitati. Individualitatea este data inclusiv de apartenenta la sex, in acest caz la sexul feminin.
  • Obiectivul care creeaza enigma, relatia, interesul este jucat aici de foc. Fara a specula asupra acestui subiect, pentru ca, desi pare la indemana, nu ar fi continuturi exprimate in acel moment din istoria grupului, sa spunem ca singurul aspect manifest in momentul respectiv era capacitatea sa de unitate, de adunare. Nu era doar un foc, ci un foc de tabara asa cum era cel din copilaria fiecareia si care a fost expresia unui moment de tabara – de intalnire in absenta parintilor cu persoane de aceiasi varsta, necunoscute.
  • Din punct de vedere fantasmatic, vorbim despre deschiderea spre circulatia fantasmatica posibila prin comunicarea celor implicati. Dialogul spune ca rezonanta lor exista si ca ea se realizeaza facand posibil grupul.
  • In aceste patru puncte regasim structura de baza a oricarui grup. Nu jocul este important, ci semnificatia sa. In acest context, vom avea in vedere urmatoarele aspecte: individualul, grupalul, temporalitatea grupala si individuala, a fi impreuna cu ceilalti fata de a fi izolat de cineva sau ca proces – a accepta pe celalalt sau a te pastra individual in grupal. Aceasta intersectie intre individ si grup este si una din marile probleme sociale actuale. Marea sa problema este data de faptul ca nu este o intersectie, ci o articulare in care ambele parti sunt puse in valoare intr-un mod continuu, dar se si exclud de multe ori. Grupul de psihodrama analitica reuseste cel mai clar sa puna in discutie aceasta situatie, iar rezultatele sale se vad atunci cand aceste lucruri pot sa fie exprimate in semnificatia lor.
Cu alte cuvinte, grupul de psihodrama analitica isi propune sa raspunda generic la doua intrebari:
  1. Cine sunt eu in grup?
  2. Ce este grupul in mine?
Claudiu Ganciu
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: psihodramă psihanaliticărubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot
Cafe Gradiva

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?
Cafe Gradiva

Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?

by Cafe Gradiva
16 noiembrie 2020
13 noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori
Cafe Gradiva

13 noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Helmut Thomä, Horst Kächele, „Tratat de psihanaliza contemporana (III) – Cercetare”, Editura Trei, 2011

Helmut Thomä, Horst Kächele, "Tratat de psihanaliza contemporana (III) - Cercetare", Editura Trei, 2011

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cum s-a născut psihosomatica
Cafe Gradiva

Cum s-a născut psihosomatica

8 octombrie 2020
Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?
Cafe Gradiva

Unde începe perversiunea şi cine sunt perverşii?

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.