Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Intre cabinet si laboratorul de minuni

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Intre cabinet si laboratorul de minuni
Share

Citeştedespre

Patrick Modiano la Londra

8 octombrie 2020
Am câştigat. Cu toţii.

Am câştigat. Cu toţii.

8 octombrie 2020
O pauză terapeutică

O pauză terapeutică

8 octombrie 2020

Intr-o lume in care ai zice ca toti suntem psihologi si mare parte dintre noi terapeuti, e greu sa-i mai observi. Dincolo de partea de adevar din constatarea mea asupra careia n-am sa insist acum, gandul meu se indreapta catre terapeutii autentici, cei care si-au dedicat viata celorlalti cu mult inainte de a absolvi o facultate. Scriind acum, am senzatia ca randurile care urmeaza au mai fost impartasite candva. Nu-mi amintesc daca e asa ori ba, insa, daca veti gasi o repetitie, sunt sigura c-o veti intelege asa cum eu deja o fac, cautandu-i explicatii in adancurile mele.

Acum aproape douazeci de ani eram convinsa ca vreau sa studiez Facultatea de Psihologie. Dupa vreo alti zece, continuam sa am certitudini ori poate aveam doar una: sa ajut oamenii. In cuvinte simple. Am mai lasat timpul sa adaposteasca framantarile mele pana cand s-a ivit sansa de a privi in ochii unui om care n-a ezitat sa se daruiasca pe sine celorlalti, dupa care ani la randul i-am urmarit miscarile. De la cele fizice, facute intr-un fotoliu, pana la cele psihice, mai putin vizibile, dar totusi detectabile.

Luna august e luna vacantelor terapeutilor. O prima explicatie pentru acest inceput aceasta ar fi. Cand terapeutii nostri pleaca, ramane un gol de umplut. Cand mamele noastre plecau, le construiam din reprezentari. Au fost si vremuri cand lucrurile nu au fost atat de simple. Angoasa era mai puternica decat capacitatea noastra de-a trai dorul de ele.

Poate ca astazi despre dor e vorba.

Sunt momente cand, ascultandu-i pe ceilalti cu cata usurinta vorbesc despre terapeuti, valuri de furie ma inunda si tot corpul meu se pregateste de un atac-aparare pentru care initial nu am avut cine stie ce explicatii. Am gasit doar nedrept ca puterea de a te pune in slujba oamenilor sa fie complet ignorata, iar in locul acestui mod (corect, ziceam eu) de a ii privi, sa punem judecati puerile. Stiti cu totii ca

terapeutii stau si asculta, nu fac nimic, doar iti iau banii

sau

te fac dependent de ei ca sa le platesti cat mai mult

sau, mai evoluata constatare,

nu zic ca nu sunt buni, dar eu sunt puternic si singur, n-am nevoie de ei. 

Terapeuti pentru corp, terapeuti pentru suflete. Blamati si unii si altii, pentru primii mai gasim loc atunci cand durerea fizica nu mai poate fi alinata cu nimic. Alteori, ii cautam cand frica ne patrunde peste tot ori cand speranta trebuie atarnata de umerii cuiva pentru a putea s-o inalti pe un catarg indreptat undeva catre ceea ce ar trebui sa fie laboratorul de minuni numit Dumnezeu.

Ieri am privit un astfel de om. Alaturi a pastrat un scaun. Pe rand, oamenii au venit si s-au asezat, aratandu-ni-se noua, privitorilor. Oameni ca mine si ca tine, cititorul meu. Nebuni, ati spune voi. Exista si nebuni frumosi. Fara legatura cu vreo logica invatata undeva, nu-i asa ca exista atatia normali urati? Poate gresesc. Poate nebunia ar trebui privita in opozitie cu sanatatea, nu cu normalitatea.

Mi-am micsorat ochii pana acolo unde m-am asigurat ca scrutez departe, in istoria celuilalt, strangand din buze pana acolo unde durerea e tinuta sub control. Sa cercetezi nebunia nu e ca si cum ai vedea un film si atat. E un soi de curte pe care trebuie sa i-o faci, sa te apropii delicat de ea, sa-i dai voie sa te cunoasca pentru ca apoi sa te indepartezi putin, atat cat sa ii lasi timp sa te cantareasca. Apoi te va chema chiar ea mai aproape, iar tu o sa-i raspunzi, fascinat de mesajele ei, uneori prea intense, alteori atat de ascunse incat simti nevoia sa fii acolo unde e si ea. In miezul lucrurilor, in inima vulcanului. Un eroism la limita. Nu stii daca te vei mai intoarce sau nu. Ori te vei cufunda in mrejele ei si tu, ori vei iesi ramanandu-ti tie intreg.

Asa am simtit, pentru ca mai tarziu sa gandesc, scriind, omul din scaunul mereu ocupat. Alaturi, oamenii au venit si au plecat. El a ramas, insa, acolo, facandu-se palnie pentru ceilalti. Doar o enorma si curata iubire de oameni te poate face sa ramai printre ei, sanatosi ori bolnavi, disponibil pentru suferintele lor. O imensa modestie izvorata din ingenuncherea in fata maretiei aceasteia a dansului fuzional minte-corp pare sa fie una din cheile esentiale pentru ajutorul oferit celorlalti.

Credem ca-i ajutam pe semenii nostri atunci cand le dam un sfat. Ori atunci cand ne revolta comportamentul lor. Sau cand le judecam deciziile. Si atunci cand nu suntem de acord cu dorintele lor, nu? Nu de putine ori, chiar si cand frustrarile noastre sunt mai mari decat trairile lor, noi continuam sa ajutam. Sau nu-i asa?

O ultima pacienta, o doamna care, de cateva ori, intr-un soi de tandrete sub care se ascundea un mesaj de control,

ai grija ce scrii despre mine, doamna doctor, 

isi tot lasa mana pe umarul ei. Ea, doamna doctor, la sfarsitul unei zile pline, i-a atins jucaus varful nasului femeii, intr-un alint pe care l-am perceput ca fiind in tandem cu mesajul pacientei:

E totul in regula, draga mea. Sunt aici pentru tine, esti minunata.

O pacienta care n-a incetat sa ne spuna vreme de aproape o ora, cand in romana, cand in engleza, ca totul este in mainile lui Dumnezeu.

God bless you!

www.cafegradiva.ro

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: analiză personalăaprès-coupautor: A Hawkening Lady

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Cât de sinceri sunteţi la psihoterapeut?
Cafe Gradiva

Cât de sinceri sunteţi la psihoterapeut?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Mecanisme noninterpretative in terapia psihanalitica (I)
Cafe Gradiva

Mecanisme noninterpretative in terapia psihanalitica (I)

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Absenţă motivată
Cafe Gradiva

Absenţă motivată

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Sylvia R. Karasu, T. Byram Karasu, „Arta mentinerii casniciei”, Editura Trei, 2011

Sylvia R. Karasu, T. Byram Karasu, „Arta mentinerii casniciei", Editura Trei, 2011

Comments 2

  1. Unknown says:
    6 ani ago

    Citind cu multa aplecare aceste minunate randuri ale unui psihoterapeut, plecat si el in vacanta,( ca tot luna august este luna cancediilor terapeutilor.) M-am gandit sa asez cateva randuri, in primul rand de multumire la adresa acestor oameni minunati, ca ajuta si ne ajuta atunci cand noi nu mai vrem, sau, din neputinta sau epuizare sa mai luptam sa vedem ceea ce o minte aplecata TOTDEAUNA CU ADANCA SMERENIE,vede in lungul lui drum spre adancul sufletului aceea durere, care de multe ori cel in cauza nici nu o prinde sa o analizeze. (daca mai poate). acesti oameni minunati, sunt alesi de Dumnezeu, tocmai pentru modestia si iubirea loor interioara pentru semenii lor. Ca ssi preotii acesti oameni sunt daruiti cu un HAR aparte, ce le-a fost dat. Fata si de uni si de alti noi oamenii de rand cand ajungem in fata lor trebuie sa fim extrem de sinceri pentru a putea fi ajutati, ghidati, indrumati spre drumul de lumina din launtrul nostru. Motivele pentru care multi dintre noi nu mai vedem lumina din interiorul nostru, este ca ne-am/ne invartosat intr-un soi de "rautate" ucigatoare pentru noi si mai mai tarziu pentru cei din jurul nostru. Ne deconectam de LUMINA LUI DUMNEZEU, si ajungem sa fim (cum imi place mie sa spun) niste morti umblatori Fara acesti oameni speciali din vietile noastre am fi cu siguranta mai saraci, mai goi, mai fara de drum. Strazile si autostrazile vietii noastre, sau infunda tot timpul, ajungand sa fim straini de noi insine. Cu toata dragostea si respectul, ma inclin cu smerenie in fata preotilor si cu deosebit respect in fata psihoterapeutilor, iar cu iubire ii cuprind pe amandoi. Doua drumuri ce nu pot fi decat intr-o conlucrare perfecta pentru salvarea sufletelor , si uneori vietilor noatre.

    Răspunde
    • Anonim says:
      6 ani ago

      ce frumoasa descriere!!! se vede ca e din inima!

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Experienta traumatica si reactia imediata la stres
Cafe Gradiva

Experienta traumatica si reactia imediata la stres

22 noiembrie 2020
Mircea Lăzărescu psihopatologia fobiei
Psihoterapie

Mircea Lăzărescu despre corporalitate în psihopatologia fobiei

21 martie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.