Memorabila clădire de pe Linke Wienzeile a unuia dintre geniile tutelare ale modernităţii vieneze, contemporan cu Freud, arhitectul Otto Wagner
…şi interdicţia, inevitabilă…
Paris
…sau prea puţini, la noi?
Cartea roşie a lui Jung e cap de afiş pe tot mapamondul în aceste zile (şi într-un număr al unei reviste cunoscute, cu o temă generală care ştiu că-mi va bucura şi îndreptăţi un prieten!)
Nimic de argumentat
La Societatea Psihanalitică din Paris (SPP)
…şi Panteonul, în imediata apropiere…
Muza mea prin Paris, „călăuza în zonă”, Alexandra, cu o atenţie flotantă vie căreia îi datorez nu puţine idei de instantanee psi
Desigur, la Paris orice se poate
La micuţa, cocheta şi foarte dotata Bibliotecă „Sigmund Freud” din rue Vauquelin, constituită pe baza fondului de carte donat de prinţesa Marie Bonaparte
În apropiere, Libre Association Freudienne, una dintre multele organizaţii psihanalitice de pe malurile Senei
Una dintre nenumăratele firme de la intrări pentru profesiile liberale, psihoterapia printre ele
Din nou despre Cartea roşie – o expoziţie cu piesele originale jungiene la Muzeul Guimet din Place de l’Alma
Celebrul squat (sau after-squat) de pe rue de Rivoli 59, aproape de Chatelet, domiciliu pentru artişti
Pe banner este „anunţat” un… Congres de Psihanaliză Urbană
Intrarea în squat
La etajul doi, „arma fetală” a artistului Sebastien Lecca
La ieşirea din squat: „Note au Public – AVERTISSEMENT – Ce lieu échappant au contrôle de l’autorité culturelle, tout approbation ou enthousiasme seront considérés comme signes populistes. La validation de la qualité d’événements artistiques reléve de notre exclusivité selon nos propres critères.”
München
Într-o zi cu ploaie la Academia de Psihanaliză şi Psihoterapie, găzduită într-o clădire istorică a urbei – o instituţie înfiinţată după război de psihanalistul Fritz Riemann (pe care îl putem citi în româneşte cu Formele fundamentale ale angoaseişi Astrologie şi psihoterapie)
Unul dintre locuitorii clădirii m-a interpelat în timp ce făceam fotografii pentru a mă încredinţa că, fiind o clădire istorică a primăriei, voi afla un fond bogat de documente şi fotografii în arhivele municipalităţii
Chiar peste drum de Academie, lucrurile nu mai sunt atât de clare…
Abnegaţie nemţească
Viena, retur
Bineînţeles, în oraşul psihanalizei există şi un Muzeu al Dorinţei
Un titlu freudian, un sincronism între genii
Profesii psi pe Theresianumgasse (o stradă plină de semnificaţii pentru români – ca Titu Maiorescu)
Epilogul s-a produs pe neaşteptate în trenul spre Bucureşti
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.