• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Congresul National de Psihotraumatologie la prima editie

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Congresul National de Psihotraumatologie la prima editie
Share

Astazi am participat la deschiderea lucrarilor plenarei Congresului National de Psihotraumatologie denumit „Dincolo de trauma: resurse si oportunitati”, eveniment la prima editie organizat in perioada 6-9 octombrie 2011, la Bucuresti, de Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT), Asociatia Romana de Terapii Scurte si Consultanta Orientata spre Resurse si Solutii (A.R.T.S & C.O.R.S.) si Asociatia Romana pentru Sanatate Mintala.

ISTT este o organizatie profesionala interdisciplinara care isi propune sa promoveze cunostintele despre abordarea traumelor psihice umane. Este infiintat sub egida Asociatiei Romane de Terapii Scurte si Consultanta Orientata spre Resurse si Solutii. Presedintele institutului este conf. univ. dr. Diana Vasile care, zilele acestea, e si presedinte al Comitetului Stiintific al acestui eveniment. Diana Vasile este psihoterapeut cu specializare in terapia persoanelor traumatizate, terapie de cuplu si terapie de familie in cadrul Institutului Cairnmillar din Melbourne, Australia.

Domnia sa a avut un scurt cuvant introductiv in care a mentionat si faptul ca, daca nu putem evita in totalitate traumele, totusi, nu orice trauma presupune in mod obligatoriu suferinta. Aceasta atitudine optimista am remarcat ca insoteste evenimentul incepand chiar de la titlul sau si cred ca reprezinta de fapt premisa de baza in lucrul cu persoana traumatizata.

Al doilea vorbitor a fost domnul prof. univ. dr. Mihai Anitei, presedintele Colegiului Psihologilor din Romania. Domnia sa a transmis salutul Colegiului Psihologilor din Romania pentru acest eveniment (Colegiul a fost reprezentat, de asemenea, de doamna Daniela Hiera, director executiv).

Mihai Anitei a tinut sa precizeze faptul ca psihotraumatologia este un domeniu interdisciplinar, care nu poate functiona fara colaborarea mai multor categorii de specialisti (psihologi, medici, asistenti sociali, psihoterapeuti), neputand fi revendicat de un singur domeniu.

A mai spus ca, in societatea contemporana, traumele psihice sunt tot mai prezente si mai adanci. A insistat asupra adancirii traumelor psihice la care este supus omul de rand. Presedintele Colegiului Psihologilor considera, cred, pe buna dreptate, ca lumea de astazi este intr-adevar traumatizanta nu numai din cauza experientelor directe de zi cu zi ale oamenilor, ci si a informatiei cu continut amenintator si panicard,
despre sfarsitul lumii, care ne bombardeaza permanent. Razboaiele zilelor noastre nu mai sunt izolate, ci totale, cu victime colaterale, pentru ca vrem, nu vrem, participam indirect la ceea ce auzim ca se intampla peste tot in lume.


Ne-a mai spus ca trauma nu este tot una cu stresul. Trauma poate avea drept cauza si excesul de stres zilnic, adica incarcarea persoanei cu probleme carora nu la mai face fata. Domnia sa se intreaba: 

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Cum sa facem sa diminuam presiunea colosala la care este supus omul?

si spune mai departe ca oamenii trebuie invatati sa fie mai calzi, mai blanzi, mai zambitori, mai atentii unii cu altii si mai disponibili in a veni in ajutorul celui de alaturi. Mi-a placut observatia sincera a domniei sale ca in Romania oamenii sunt cam inraiti si pusi pe harta. Ar trebui, asadar, sa identificam cai pentru promovarea binelui social, astfel incat oamenii sa se raporteze unii la altii in alt mod.


Acum, eu ma gandesc ca, intre aceste doua verigi: 1. factorii stresori reali ai vietii de zi cu zi si 2. capacitatea oamenilor de imblanzire si de a avea grija unii de altii, ar trebui sa se interpuna un factor de schimbare psihica sau macar unul preventiv – preventia impotriva traumatizarii, pentru ca vorbim despre faptul ca omul care ajunge sa fie traumatizat isi pierde si capacitatea de a avea grija de un altul.

Presedintele Colegiului Psihologilor a vorbit in finalul cuvantarii sale despre educatia si atitudinea antitrauma (trebuie sa invatam sa nu producem suferinta celuilalt sau sa nu sporim prin comportamentul nostru, de exemplu, o personalitate psihopata, profil destul de frecvent in jurul nostru) si foarte pe scurt despre importanta dezvoltarii mecanismelor de rezilienta (rezistenta la stres) si coping (adaptare).

In final ne-a marturisit ca trebuie sa ajunga in acest moment la Ministerul Sanatatii unde sustine negocieri „traumatice” pentru schimbarea atitudinii acestei institutii fata de psihoterapie si psihoterapeuti.

Georgiana Branisteanu

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share1SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Bruno Clavier copilul moarte viata
Psihoterapie

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

by Alexandra Frîncu
28 februarie 2022
psihoterapeutul Bruno Clavier copilul
Psihoterapie

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

by Alexandra Frîncu
25 februarie 2022
traume victimă Franz Ruppert
Psihologie

Cum și când am ajuns victima unei traume?

by Alexandra Frîncu
24 februarie 2022
Load More
Next Post
Florin Tudose: Tulburarea posttraumatica de stres ca patologie sociala

Florin Tudose: Tulburarea posttraumatica de stres ca patologie sociala

Comments 8

  1. Cafe Gradiva says:
    12 ani ago

    Excelenta relatare, Georgiana! Foarte bine descris si esentializat!

    As mai completa cu cateva notite…

    …Cu vorba memorabila a dnei Diana Vasile din cuvantul de introducere al Congresului: Nu putem evita intotdeauna traumele, suntem fiinte vulnerabile!

    Tot ca glosse – la cuvantul dlui Mihai Anitei:
    – Psihotraumatologia, aceasta noua directie de cercetare (prin excelenta interdisciplinara) se dezvolta tot mai mult in ultimii ani;
    – Traumele "omului de rand se adauga picatura cu picatura", iar asta pentru ca traim intr-o lume traumatizata. Suntem azi, in societatea romaneasca, "intr-un razboi total" unii cu altii.
    – Asa cum ai emfatizat si tu: Traumele cumulate, a spus dl Anitei, nu sunt tot una cu stresul (cumulat)
    – Este normal faptul că orientarile terapeutice merg spre tratament, spre dezvoltarea capacitatilor de rezilienta, coping etc. Dar marea problema este cum sa-l invatam pe omul de rand sa invete sa convietuiasca / sa faca fata – si sa nu devina el insusi o sursa de trauma
    – Asa cum ai retinut foarte plastic: Societatea romaneasca, in contrast cu Europa, este "inraita", respectiv nu avem mecanisme de coping si rezilienta
    – Psihopatul de langa noi e prima sursa a traumelor cotidiene – in traficul auto, la serviciu, in hartuirea sexuala de pe strada (sunt doar cateva exemple, dintre cele mai frecvente)
    – Ceea ce mi se pare foarte important (vor fi de precizat mijloacele): Dl Anitei a indemnat la realizarea unei educatii antitrauma, respectiv la dezvoltarea mecanismelor de coping si rezilienta

    Răspunde
  2. Anonim says:
    12 ani ago

    am invatat doua cuvinte romanesti noi: "coping" si "emfatizare" 🙂

    Răspunde
  3. Cafe Gradiva says:
    12 ani ago

    Dar de "rezilienta" ce spuneti? "Coping" e un termen uzual in sfera la care ne aplicam – va invit la traducere! "Emfatizare" provine din semiotica si mai ales din teoriile limbajului si inseamna mai multe lucruri, dar il puteti traduce la liber, in acest caz, cu "subliniere".

    O alta provocare pentru dv.: Dna Catalina Tudose, care a sustinut astazi o comunicare foarte interesanta despre Alzheimer, si-a exprimat nemultumirea ca nu exista o traducere suficienta pentru "carer", alta decat "ingrijitor", care e o notiune vaga, confuza, insuficienta. As fi foarte curios daca aveti o versiune romaneasca. Ar cam fi de trebuinta.

    Răspunde
  4. Anonim says:
    12 ani ago

    Daca vb de traduceri, am eu o intrebare legata de traducerea cuvintelor 'embodiment' si 'boundaries'. Legat de traducerea ultimului cuvant, 'granite' ma duce cu gandul la granitele geografice, in timp ce 'limite' ma duce cu gandul la suportabilitate. Ar putea fi cadru sau structura de lucru?
    Multumesc, Mihaela

    Răspunde
  5. Bogdan Popa says:
    12 ani ago

    Foarte interesanta idea unei educatii anti-trauma! Poate largirea programelor de educatie terapeutica si ancorarea lor in scoli ar fi un raspuns. Poate resurse din buget care merg catre programe strategice de tip armata, NATO, Afganistan care ne fac sa ne protejam psihologic de amenintari pot fi redirectionate catre educatia terapeutica. Doar o sugestie.

    Răspunde
  6. Anonim says:
    12 ani ago

    La tratamentul preventiv si dezvoltarea mecanismelor de coping si rezilienta ajungem dupa ce ne-am lovit de grinda si ne-am facut timp sa ne intrebam de ce…
    Totul se invata, suntem doar cu o treapta (sau mai multe) mai jos. Dar avem in schimb prospetimea si inventivitatea incepatorului si nu e necesar sa-i copiem pas cu pas pe ceilalti, ci doar sa-i observam si – in mod ideal – sa invatam de la ei.

    Alice

    Răspunde
  7. Anonim says:
    12 ani ago

    Nici "emfatizare" si nici "coping" nu sunt incluse in dictionarul limbii romane, desi poate fac parte,impreuna cu multe altele, din limbajul dvs. uzual. Cred insa, ca ar merita sa facem mai mult efort sa le gasim corespondente in limba noastra; si de dragul limbii si al celor carora ne adresam, care e in primul rand e public vorbitor de limba romana. Si, nu in ultimul rand, cred ca acest efort ar duce la largirea limbajului de specialitate si astfel la mai buna lui asimilare, decat acest "copy-paste" din alte limbi (na, ca am comis-o si eu :-).

    Răspunde
  8. Pari says:
    12 ani ago

    Totusi limbile sunt vii, argumentul dictionarului nu e bun. Cuvintele mai si intra in dictionar, nu doar ies de acolo.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Sindromul geamănului pierdut
Psi

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020
idealiza pedagogia neagră alice miller
Psihanaliză

Idealizarea autorităţii parentale, rănile copilăriei şi „pedagogia neagră”, după a 5-a poruncă

5 octombrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.