• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Creşterea vizibilităţii ştiinţifice a psihanaliştilor români e un proiect major pentru viitor – Interviu cu Gianina Micu, noul preşedinte al SRP

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Creşterea vizibilităţii ştiinţifice a psihanaliştilor români e un proiect major pentru viitor – Interviu cu Gianina Micu, noul preşedinte al SRP
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

 
Duminică, 13 noiembrie, au avut loc alegeri pentru poziţiile executive ale Societăţii Române de Psihanaliză – ale căror rezultate le-am făcut cunoscute aici. Dornic să aflu mai multe despre intenţiile şi proiectele celor investiţi, i-am adresat câteva întrebări de început de drum noului preşedinte al S. R. P., doamna Gianina Micu.

Cu ce ganduri preluati functia de presedinte al S. R. P.?

Cu ce ganduri?… Cu un melanj de idei si sentimente pe care le resimt, insumate, intr-un mod armonic: domeniul psihanalizei e un domeniu care imi place, imi suscita curiozitati, interes, idei… iar grupul de oameni care constituie astazi Societatea Romana de Psihanaliza (S. R. P.) ma anima, imi trezeste cumva din entuziasmul de a explora lucruri fara vreo constrangere sau conditionare, ba chiar catalizator, ceea ce este profund motivant pentru mine. La asta se adauga deferenta spontana pe care o resimt pentru persoanalitatile si munca predecesorilor mei si care ma motiveaza, in felul ei, si ea… si nu in ultimul rand, ma simt frecventata de ganduri de apreciere si interes in raport cu cei care bat la portile devenirii ca psihanalist, profesie care, cred eu, ca si cea medicala, este una de vocatie.

In consecinta, sunt animata de idei si planuri de viitor care sa faca posibila, in continuarea, cresterea si recunoastrea valorilor umane, preocuparea pentru cunoasterea si intelegerea propriei persoane, in aceeasi masura cu apetitul pentru cunoasterea si intelegerea celorlalti, fiecare dintre acestea abordate intr-o cheie in care cunoasterea psihanalitica sa isi aduca valorosul sau aport.

Ne puteti spune cateva cuvinte despre proiectul cu care ati concurat pentru aceasta functie?

Hmm… E adevarat ca am avut un competitor in colegul meu, dl Catalin Popescu, amandoi propunand si propunandu-ne cate un proiect pentru urmatorii 4 ani ai S. R. P. si, implicit – cred, ai psihanalizei romanesti; dar cel putin eu am gandit aceasta mai degraba sub forma unor candidaturi reciproc emulative decat in termenii vreunei concurente, scopul amandorura fiind propunerea unor strategii si solutii cat mai potrivite de a face lucruri in favoarea unei evolutii de viitor in Romania a profesiei psihanalitice si a psihanalizei ca instrument clinic de vindecare.

In ceea ce ma priveste, asa cum propuneam si colegilor mei, consider necesara continuarea schimbarilor deja incepute in S. R. P. Perioada imediat anterioara, a celor 2 ani in care presedinte al S. R. P. a fost dl Corneliu Irimia, o consider una cruciala in evolutia actuala si de viitor a grupului profesional de psihanalisti romani. Si spun asta intr-un sens cat se poate de apreciativ, moderatia, consecventa, colegialitatea si deschiderea de care acesta a dat dovada intr-un moment important pentru S. R. P. – aplicarea si obtinerea statutului de Societate Provizorie a Asociatiei Internationale de Psihanaliza (I. P. A.) – fiind, din perspectiva mea, un autentic punct de pornire pentru mai departe. In acest sens, viziunea pe care o am pentru urmatoarea perioada de 4 ani in dezvoltarea S. R. P. este ca, odata cu accederea la noul statut, aceasta sa functioneze si sa isi desfasoare activitati care sa o faca tot mai semnificativ prezenta in randul celorlalte Societati de Psihanaliza afiliate I. P. A., precum si in tara, in domeniul specific de activitate.

In primul rand, cred ca pentru a obtine autonomia – etapa urmatoarea in evolutia S. R. P. – acesta trebuie sa isi intareasca si afirme identitatea, incluzand in acest deziderat o serie de atitudini, activitati si rezultate, printre care as mentiona acum un aspect pe care il consider ca fiind de importanta majora si anume necesitatea cresterii vizibilitatii stiintifice a S. R. P. si, deopotriva, a membrilor sai, atat in tara, cat si in lumea psihanalitica internationala – publicarea articolelor psihanalistilor romani in reviste de specialitate de circulatie internationala, ecourile Scolilor de vara si, mai ales, ale Conferintelor internationale organizate de catre S. R. P., schimburile de lucru cu psihanalistii straini si permanenta ghidare si survizare a analistilor delegati I. P. A., indreptatindu-ma sa cred si sa afirm faptul ca Scoala Romaneasca de Psihanaliza, desi inca tanara, incepe sa se inscrie tot mai net pe o traiectorie care o confirma din ce in ce mai sesizabil in randul comunitatilor profesionale psihanalitice de tinuta.

Legat de acest aspect as spune faptul ca accederea S. R. P. la statutul de Societate Provizorie I. P. A. este incununarea meritata a peste 20 de ani de existenta si activitate a membrilor ei si a mai bine de 10 ani de cand S. R. P. a devenit Study Group I. P. A., in anul 2000, an in care a inceput programul de formare profesionala pentru serii succesive de candidati la profesia de psihanalist. In acest extrem de rezumativ parcurs istoric, care a insumat multa munca, abnegatie, stradanie, idei, framantari, o mentiune speciala as face-o in privinta primilor 4 psihanalisti romani ai S. R. P., psihanalistii „seniori”, cei care au constituit nucleul in jurul caruia a inceput sa se cristalizeze, pas cu pas, actuala Societate: doamna Brindusa Orasanu, domnul Eugen Papadima, doamna Veronica Sandor si domnul Vasile Dem. Zamfirescu. Celor patru li s-au adaugat in ultimii 2 ani, de asemeni cu statut de supervizori, alti doi psihanalsiti, doamna Silvia Papadima si domnul Alfred Dumitrescu. Cei care am devenit ulterior psihanalisti, la randul nostru dupa o formare profesionala temeinica si indelungata (8-10 ani), avem ca filiatie profesionala pe unul dintre acesti psihanalisti formatori si supervizori (training analyst).

Asadar, dupa un parcurs deseori dificil, mereu laborios si necesitand perseverenta si seriozitate, sub indrumarea a trei psihanalisti I. P. A. – care au constituit pana de curand Comitetul de Sponsorizare (Sponsoring Committee), S. R. P. a fost acceptata, in urma cererii insotite de noile propuneri de Statut si Regulament, ca Societate Provizorie a Asociatiei Internationale de Psihanaliza, confirmarea fiind cu prilejul Congresului Mondial din Mexic, din august 2011. Noul statut al Societatii presupune un grad crescut de autonomie al acesteia in raport cu organismele I. P. A., in sensul unei organizari interne autonome, in spiritul exigentelor profesionale internationale, I. P. A. ramanand, prin reprezentantii ei (Liaison Committee), disponibila pentru consultanta si suport in problemele care ar putea sa mai apara pe parcurs.

In acest sens, pasul urmator in evolutia S. R. P. – posibil cel mai devreme peste 4-5 ani – va fi cel de Societate Componenta I. P. A., cu deplina autonomie in organizare si formarea de noi psihanalisti.


Cum vedeti psihanaliza romaneasca astazi?

Este un fapt discutat nu o data cel al aparentei inapetente a societatii romanesti – si mai ales a mediilor intelectuale romanesti – fata de ideile psihanalitice…. de aceea nu as mai reveni pe acest teritoriu. Nu acum. Cred insa ca evolutia moderna a curentelor de gandire psihanalitica, complementata fericit de o deschidere crescanda si onesta a documentarii de fond a celor interesati de domeniul psihanalizei, ambele creeaza astazi un soi de culoar de acces catre perspective de profunzime legata de cunoasterea psihica si sufleteasca pe care psihanaliza o propune, mai libera de prejudecati facile si mai aproape de o cunoastere ceva mai putin partinitoare. Sper, de aceea, ca nu gratie vreunui optimism naiv inclin spre a comenta faptul ca vad psihanaliza romaneasca de astazi intr-o lumina favorabila sub aspectul exprimarii si al receptarii ei de catre specialisti, dar nu numai de catre acestia. Asadar, gasesc resurse pentru o asemenea perspectiva in modul in care este reflectat actual subiectul si prezenta psihanalizei romanesti atat de catre comunitatea psihanalitica externa, cat si de mediile interne profesionale si / sau la nivelul societatii, in genere – reflectare pe care as comenta-o, in primul rand, ca prezenta si, in al doilea rand, ca sensibil pozitiva.

Una peste alta, argumentele mele ar fi si de domeniul concretului: tinand cont de numarul in crestere al candidatilor in formare pentru a deveni psihanalisti, as zice ca psihanaliza romaneasca este in plin proces de recuperare; tinand cont de numarul si interesul profesional al psihoterapeutilor de alte orientari teoretice, al studentilor, masteranzilor, medicilor, interesati de cursurile scolilor de vara organizate, de conferinte sau de alte activitati profesionale sub egida S. R. P., frecventate tot mai mult si mai activ de catre cei enumerati mai sus, as cuteza sa imi afirm si mai mult parerea intr-o metamorfoza a gandirii romanesti in raport cu ideile inspirate din postularea existentei inconstientului, in sensul cresterii unei curiozitati reale si constructive; la fel m-as gandi din perspectiva argumentului prezentei tot mai stabile si structurate a psihanalizei in invatamanatul superior, atat ca disciplina in sine, cat si ca parte a cunoasterii celor care predau si formeaza diferite categorii de specialisti, din cea a cresterii frecventei aparitiilor media conexe cu domeniul, din cea a cresterii interesului general… Dar, ca nimic mai mult, mi-as fundamenta ideea ca psihanaliza isi castiga meritatul teren si in Romania pe faptul ca oamenii apeleaza tot mai mult si in mai multa cunostinta de cauza la terapia psihanalitica, in dorinta de a se intelege pe sine mai bine si, astfel, sa poata accede la descifrari ale sensurilor propriei suferinte si sa se poata relationa mai bine cu cei din apropierea lor.

Alte ganduri, daca…

Alte ganduri… ar mai fi, desigur… poate vom mai avea prilejul, in timp. Pana atunci, nu as incheia inainte de a va multumi foarte mult pentru propunerea dumneavoastra de interviu, in ideea in care va inteleg si intentia si munca – pe care o faceti cu multa consecventa si seriozitate – in spiritul aceleiasi preocupari pe care eu o cred pe cat de generoasă, pe atat de utilă, cea catre cunoasterea de sine si de celalalt, aspiratie de cunoastere intermediata, iata, in acest caz, de instrumentele pe care psihanaliza si demersul clinic psihanalitic le prilejuiesc.

>> Cu ce se ocupă un psihanalist

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share40SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Doar animalele psihanaliza Moll
Cultură

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

by Marin Marian-Bălaşa
4 martie 2023
Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză
Psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

by Otto Rank
6 octombrie 2021
Sigmund Freud homosexualitate
Psihanaliză

Sigmund Freud îi scrie unei mame îngrijorate: „Homosexualitatea nu este ceva ruşinos” (1935)

by Sigmund Freud
23 septembrie 2021
Load More
Next Post
De ce e sexualitatea noastra „nebuna” si ce putem sa facem cu ea (1)

De ce e sexualitatea noastra "nebuna" si ce putem sa facem cu ea (1)

Comments 3

  1. Georgiana Branisteanu says:
    12 ani ago

    Felicitari, Geanina, si multa bafta!

    Răspunde
  2. Venera says:
    12 ani ago

    Ma bucur sincer si pretuiesc intreaga ta munca, dublata de calitati umane de exceptie! Venera

    Răspunde
  3. Anonim says:
    12 ani ago

    Nina , pe cuvantul meu , ma faci sa fiu mandra si de mine , o data cu realizarile tale ! Iti doresc echilibru si speranta pe mai departe. Desi suna formal, tu stii ca sunt sincera . Sora mea.

    Tatiana

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

29 noiembrie 2020
trauma iubirii copilul Franz Ruppert
Psihologie

Trauma iubirii și fenomenul parentificării: când copilul renunță la sine pentru afecțiunea mamei

12 ianuarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.