Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

De ce e sexualitatea noastra „nebuna” si ce putem sa facem cu ea (1)

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
De ce e sexualitatea noastra „nebuna” si ce putem sa facem cu ea (1)
Share

Citeştedespre

Bruno Clavier copilul moarte viata

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

28 februarie 2022
De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

22 noiembrie 2020
Personalitatea isterică versus personalitatea isteroidă

Personalitatea isterică versus personalitatea isteroidă

22 noiembrie 2020
In sexul bun, atunci, cu totii suntem cumva borderline. (Peter Fonagy)
Interventia mea din acest text este un comentariu la un discurs in plenara ApsaA din 2008 a lui Peter Fonagy si publicat in JAPA (2008; 56:11, “O teorie autentica din perspectica dezvoltarii umane a satisfactiei sexuale si implicatiile ei pentru tehnica psihanalitica”.)

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Textul lui Fonagy este interesant pentru mine pentru ca sugereaza cumva ca autorul descifreaza unul din secretele sexualitatii umane, si anume de ce este ea atat de misterioasa, incitanta, tulburatoare si straina de noi. Dupa ce identifica cauza, Fonagy ne propune sa ne gandim cum putem sa o transformam si sa atenuam din caracterul ei „nebun” sau sa o facem mai putin „periculoasa”. Pentru Fonagy, sexualitatea umana este o experienta a nebuniei, sau, in limbajul pe care il foloseste, este in registrul experientelor borderline. Psihosexualitatea poate insa sa fie „oglindita” si transformata astfel incat sa iasa din registrul pe care ea il ocupa acum. Ce este interesant pentru mine este ca Fonagy propune comunitatii psihanalitice americane re-gandirea sexualitatii plecand de la ideile lui Jean Laplanche, psihanalist format lacanian. Distantandu-se de orientarea relationala dominanta in psihanaliza americana si observand lipsurile teoriilor anterioare despre sexualitate, Fonagy ne propune sa gandim radical sexualitatea plecand de la Jean Laplanche. Pentru Laplanche, impulsul sexual nu poate fi simtit ca fiind propriu, daca nu este impartasit cu cineva. Sentimentul unui „celalalt enigmatic” domina experienta noastra sexuala. Sexualitatea are o dimensiune care creeaza o invitatie, si anume sa fie elaborata impreuna cu celalalt. Bazandu-se pe Laplanche, Fonagy crede ca psihosexualitatea este localizata in partile straine ale sinelui nostru. In psihosexualitate ne confruntam cu partile straine din noi si incercam sa le facem familiare sau sa le integram. Cand facem efortul de a face partile straine parti familare, sexualitatea devine si o problema de relationare. Pana la urma, dorinta de a-l face pe „celalalt enigmatic” familiar este o dorinta care subintinde sexualitatea noastra.
Mai intai, pentru cititorii Gradivei, Peter Fonagy este una dintre cele mai importante personalitati din psihanaliza contemporana – si in special din psihanaliza legata de teoriile atasamentului. El este Freud Memorial Professor de Psihanaliza la University College London, si este autorul teoriei mentalizarii, care este una din teoriile centrale ale psihanalizei contemporane. Impreuna cu Mary Target a scris dupa mine una din cele mai bune sinteze a teoriilor psihanalitice (Teoriile psihanalitice), din perspectiva psihopatologiei dezvoltarii, carte pe care eu o pun alaturi de sinteza lui Mitchell si Greenberg (Relatiile de obiect in teoria psihanalitica). Fonagy este un relational special, pentru ca are o atitudine ambivalenta legata de teoriile relationale dezvoltate in Statele Unite. El este in primul rand un cercetator empiric, care foloseste teoriile neurobiologiei sa inteleaga psihicul uman. In spatiul britanic, el este un urmas a lui Joseph Sandler, un psihanalist care a incercat sa creeze legaturi intre diferitele factiuni psihanalitice, in special intre annafreudieni, kleineni si scoala independentilor. Bowlby si Winnicott sunt din influentele lui fundamentale (alaturi de Laplanche, aici). Prin faptul ca este un psihanalist influentat de teoriile atasamentului, Fonagy este un ganditor relational. El este apropiat de grupul de la Boston, in maniera de gandire, grup pe care Georgiana Branisteanu ni l-a prezentat pe Gradiva. Totusi, el nu este relational in sensul dezvoltat de grupul de la Psychoanalytic Dialogues, care este interesat de filosofie din perspectiva postmoderna si care are interese in teoriile sociale si critice ale psihanalizei. Pentru ca Fonagy este strans legat de neurobiologie si empiricism, el este un relational care gandeste mai degraba in spiritul lui Freud, care avea o conceptie puternic empirica asupra stiintei si posibilitatilor psihanalizei ca stiinta.
Ce ne spune Fonagy despre sexualitate? In primul rand, Fonagy crede ca sexualitatea a disparut ca interes principal in psihanaliza. Teoriile importante din psihanaliza pun azi accentul pe domeniul relatiilor emotionale si nu pe sexualitate ca fiind centrala. In cercetarea statistica, in uzul psihanalitic, iubirea, afectiunea si intimitatea sunt cuvinte mai folosite decat cuvintele care se refera la sexualitate. Explicatia lui este ca in teoria psihanalitica de astazi (dominata de relationalitate) sexualitatea a fost inlocuita de explicatii care se focalizeaza pe vulnerabilitatea si dependenta copilului. In teoriile relatiilor de obiect, materialul sexual este interpretat ca fiind o aparare fata de o patologie relationala (de pilda: excitarea este o aparare fata de anxietate; sexul este o reparare maniacala; tendinta de a nega vina e legata de impulsuri distructive). Fonagy sustine ca reducerea psihosexualitatii la expresia obiectelor relationale timpurii o desexualizeaza puternic. Ii taie din caracterul ei tare, de sexualitate. In al doilea rand, nici teoriile pulsiunii sexuale, nici teoriile relatiilor de obiect nu dezvolta o intelegere a sexualitatii care sa fie independenta de pulsiune sau relatie. De aceea este nevoie de o intelegere a sexualitatii care sa aiba un model al dezvoltarii care mentine importanta ideii de sexualitate. Fonagy ne cere sa gandim sexualitatea ca pe ceva mai mult decat o relatie sau decat o pulsiune. Sexualitatea are un inteles independent care trebuie identificat si supus analizei. Intelesul ei independent este dat de faptul ca parintii ne-au sedus si ne-au transmis un sens al frustrarii, al unei enigme pe care cautam in permanenta sa o descifram.
Cum se poate intoarce psihanaliza la sexualitate? Fonagy crede ca Jean Laplanche ofera o intelegere conceptuala vitala pentru a explica cum psihosexualitatea deriva in copilarie din activitatea instinctuala non-sexuala. In esenta, sugestia lui Laplanche este ca dimensiunea enigmatica a sexualitatii deriva din frustrarea bebelusului in momentele de pierdere ale obiectului. Obiectul excitarii devine dorinta de a recapata obiectul pierdut. El nu poate fi gasit niciodata, dar cautarea lui formeaza sexualitatea umana. Mama sexualizeaza excitarea bebelusului, il seduce inconstient si il lasa cu un sens al unei „enigme” care va imbiba experienta erotica a adultului cu mister. Noi ne traim sexualitatea periculos, cu alte cuvinte, pentru ca mamele ne seduc inconstient si ne lasa cu o enigma. Enigma este tocmai ideea ca ceva ne scapa, ca nu vom putea sa avem pe deplin obiectul iubirii noastre.
Acum, daca am inteles de ce bebelusul este in cautarea enigmei, cum afecteaza asta sexualitatea umana? Fonagy spune ca de multe ori in discutiile despre psihosexualitate, ea este inteleasa ca fiind normala si patologica. El crede ca asta este o confuzie si spune ca psihosexualitatea normal umana, desi nu este patologica, mimeaza o patologie, si anume tendintele de borderline. El spune ca din punctul de vedere al dezvoltarii, organizarea borderline si psihosexualitatea normala sunt similare. El spune ca in ambele exista un carusel emotional, fara regularizare afectiva. Ce se inseamna asta practic? Idealizarea partenerului, viteza cu care se ajunge la intimitate, sensul lipsei de granite, dorinta explicita de a controla si manipula partenerul sunt experiente comune in borderline si psihosexualitate. In acelasi timp, sensul de excitare sexuala intensa pare sa faca obscura o preocupare autentica pentru celalalt, asa cum grija fata de celalalt pare sa fie semnul vindecarii in afectiunile borderline. Pentru Fonagy, in sexul bun, atunci, cu totii suntem cumva borderline.
Revin cu partea a doua saptamana viitoare.

Foto: Roy Lichtenstein, Nude with Abstract Painting, 1964
Tags: autor: Bogdan Popacazuri-limită / borderlineJean LaplanchePeter Fonagyrubrică: Salonul relaţionalsexualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Scena isterică şi teatrul interior al isteriei: un reportaj de Jean Laplanche
Cafe Gradiva

Scena isterică şi teatrul interior al isteriei: un reportaj de Jean Laplanche

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Psihoterapeutii despre relatia dintre clinica si practicile diagnostice
Cafe Gradiva

Psihoterapeutii despre relatia dintre clinica si practicile diagnostice

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Adevarul despre sexualitatea umana, dezvaluit de Google

Adevarul despre sexualitatea umana, dezvaluit de Google

by Cafe Gradiva
23 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Să mori e ca un televizor care se opreşte

Să mori e ca un televizor care se opreşte

Comments 2

  1. Ioana M. says:
    11 ani ago

    Ce bine ca putem fi nebuni din cand in cand si sanatosi mai tot restul timpului, nu-i asa?
    Abia astept sa vad ce mai aveti de zis, tu si Fonagy. Multumesc, Bogdan.

    Răspunde
  2. Cafe Gradiva says:
    10 ani ago

    Seducatoare ipoteza lui Laplanche-Fonagy. Excelenta prezentare! Astept cu nerabdare continuarea…

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Despre o viziune cu „Imitatio Christi” şi altele
Cafe Gradiva

Despre o viziune cu „Imitatio Christi” şi altele

8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Relatiile de iubire masochiste

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.