Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Vom înlocui închisorile cu clinici?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
9
Vom înlocui închisorile cu clinici?
Share

Citeştedespre

comunist Freud Mărgineanu Ogodescu

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 1: cum l-am cunoscut personal pe SF)

28 februarie 2022
Sindromul lui Erostrates

Sindromul lui Erostrates

8 octombrie 2020

Stanga si dreapta (II)

8 octombrie 2020

Sunt din ce în ce mai multe indicii potrivit cărora comportamentul criminal este determinat în parte biologic, in parte de către factorii de mediu. Nici neuropsihologia, nici psihologia socială nu au putut demonstra negru pe alb determinarea totală; dar sfera liberului arbitru se strâmtează treptat. Se va adeveri afirmaţia al lui Nietzsche din Amurgul idolilor, conform căreia liberul arbitru este o „metafizică a călăului”? – Eşti răspunzător, deci îţi voi tăia capul pare să spună societatea. Nietzsche arată că această „metafizică” a fost impusă de creştinism, unde teologul se face intepretul legii supreme, izvorâte direct din voinţa divină. (Azi devenim din ce în ce mai conştienţi de faptul că Islamul – sau un anumit Islam – face să coincidă textul sfânt cu legea, în timp ce doctrina creştină doar inspiră legea). 

Revenind la crimă şi pedeapsă, va rezulta oare o totală deresponsabilizare a criminalului? Vom înlocui închisorile cu clinici psy unde prin decondiţionare, dar preferabil prin metode neurochirurgicale, vom căuta să vindecăm pe ucigaşi, dar de ce nu pe diverşi devianţi? – Compromiterea definitivă a liberului arbitru ar creea una din cele mai mari bătăi de cap unei viitoare societăţi care ar accepta-o. Am citit de curând cartea lui M. Gazzaniga Who is in charge? (Cine este şeful? – în traducere liberă) şi am aflat de acolo că justiţia este de trei feluri: retributivă (corespunzând Legii Talionului: „după faptă şi răsplata”); justiţia utilitară, care disuadează pe delicvent sau pe cei ispitiţi să-l imite, îl incapacitează (punându-l în imposibilitatea de-a mai făptui crime sau încercând să-l reabiliteze); în fine, justiţia restaurativă, care impune criminalului să ceară iertare şi să repare efectul delictului. În fapt, dacă nu ar mai fi credibil liberul arbitru, numai justiţia retributivă ar fi afectată. Cea restaurativă este oricum partea slabă, rareori poţi reface pe deplin ce ai stricat. Rămâne justificată – chiar dacă teoria liberului arbitru cade – justiţia utilitară, căreia îi întrevăd un viitor strălucit.

Atunci va trebui să ne fie teamă de abuzurile cele mai monstruoase faţă de care cele denunţate de antipsihiatri şi de militanţii împotriva psihiatriei politice vor părea glume! Atunci îi vom vedea pe „devianţi” supuşi unor foarte fine proceduri neurochirurgicale sau farmacologice sau unor decondiţionări… pe care conformiştii (adică majoritatea) le vor accepta… iar câţiva vor plânge amintindu-şi de dulcea şi benigna epocă în care triumfa blânda impostură a liberului arbitru… unde erai pedepsit doar prin privarea de libertate… sau prin moarte…
20.02.2012

Ion Vianu

este psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni.

DE ACELAŞI AUTOR

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Ion Vianupsihiatrie politicărubrică: Din carnetele lui Ion Vianurubrică: În discuţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Cafe Gradiva

Noua perspectiva anarhista

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Morala in politica nu este un lux
Cafe Gradiva

Morala in politica nu este un lux

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Teocratia si capturarea ideii de Dumnezeu

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
George W. Burns, „101 povesti vindecatoare pentru adulti”, Editura Trei, 2012

George W. Burns, "101 povesti vindecatoare pentru adulti", Editura Trei, 2012

Comments 9

  1. Baldovin says:
    10 ani ago

    Oricum psihochirurgia este mai umana decat injectia letala. Sau cel putin pare. Daca eu de exemplu as trai intr-o societate unde, sa zicem as fi pedesprit cu moartea pentru ca ma culc cu femei cred ca as prefera castrarea in locul pedepsei capitale. [Desi…. 😀 ]

    Insa cred ca nu trebuie sa extrapolam mentalitatea societatii actuale in viitor. Generatiile viitoare vor fi mai umane cu criminalii in aceeasi masura in care noi suntem mai umani cu criminalii fata de societatea clasica (vezi Foucault) .

    Eu sunt convins ca odata cu intelegerea alurei de victima pe care insusi criminalul o are si odata cu o atitudine mai mult psihologica si mai putin medievala sau sociomecanica fata de acesti marginali societatea va trece dincolo de de spitalul propriuzis in ceea ce priveste transformarea detentiei in cura. Vad o societate umna in care criminalul este preluat inca din fragede varste de psihoterapeuti si vindecat in afara spitalului.

    Din pacate criminalul este raspunsul brut al omului simplu la presiunea venita din partea claselor pprivilegiate. Intr-o viitoare societate in care presiunile psihice manifestate prin cultura si educatie vor fi abandonate atunci si criminalitatea va scadea. Pana atunci sclavagismul modern al motivarii si iluziilor ca crea criminali.

    Răspunde
  2. T. Dora says:
    10 ani ago

    Din pacate suna posibil insa justitia se va multumi cu atat? Nu cred ca poate disparea justitia retributiva cum nu poate disparea nici liberul arbitru. Conditionari biologice, de mediu, dar mai ramane ceva.
    Pana la urma nicio dictatura nu a supravietuit nelimitat.

    Răspunde
  3. Nicoleta M says:
    10 ani ago

    daca "pacientul" si-ar da consimtamantul nu s-ar mai chema dictatura 🙂

    Răspunde
  4. Baldovin says:
    10 ani ago

    Pai nu are sa mai fie nevie nici de justitie nici de penitenciare si nici de spitale de psihiatrie in conditiile in care sistemul social ar practica o educatie umanista lipsita de presiuni si amenintari asupra copiilor. Sa luam schizofrenia: schizofrenicul poate trai foarte bine cu schizofrenia lui, cu delirulile si haluciantiile sale. Daca noi astazi il internam o facem in primul rand pentru ca vream sa-l "reabilitam" in campul muncii (adica sa-l refacem sclav productiv) iar apoi pentru a ne feri de violentele lui. Intr-o societatea echitabila a viitorului aceste probleme nu vor fi arzatoare. Violenta schizofrenicului , la fel ca agresivitatea concreta a oricarui om, este o reactie de compensare a unor presiuni exercitate anterior de autoritati catre omul simplu. situatia este identica cu cea a refularii doar ca represia e externa; reflexia presiunilor inapoi in societate prin comportament antisocial este omoloaga sublimarii interne a pulsiunii care gaseste portite colaterale de exprimare evitand astfel cenzura. Odata ce presiunile eductational-culturale se vor fi diminuat atunci si aceasta reflexie antisociala se va diminua. Din pacate neosclavagismul contemporan nu poate renunta la educatie salbatica pentru ca asta ii este esenta. Pana atunci ne vom multumi cu metodele vechi de "vindecare" iar spitalul de psihiatrie face parte din aceasta adevarata axa a raulului in societatea actuala : educatie salbatica-criminalitate-justitie-penitenciar/spital de psihiatrie.

    Răspunde
  5. T. Dora says:
    10 ani ago

    🙂 Baldovin, vrei sa spui un paradis pierdut regasit? Nu suna prea frumos cumva? Ce spunea Freud de constrangerile civilizatiei? Prin simplul fapt ca traim in comun apar fenomene negative.
    Si nu stiam ca s-a descoperit cauza schizofreniei, asa, in absolut.
    Come on:)

    Răspunde
  6. mirela adriana says:
    10 ani ago

    @baldovin,
    ceea ce pot spune este ca argumentatia ta porneste de la premize false:"Sa luam schizofrenia: schizofrenicul poate trai foarte bine cu schizofrenia lui, cu delirulile si halucinatiile sale."Inclin sa cred ca nu prea ai avut posibilitatea sa comunici cu vreo persoana suferinda de schizofrenie, de aici poate vine si accentul pus pe violenta schizofrenului.
    Undeva în adâncul celui mai frământat psihic există un loc netulburat de conflicte unde se înregistrează în filmul memoriei toate momentele trăite în fazele acute. Multi schizofreni cer ei insisi ajutor fiindca se tem de revenirea acestor faze, vor sa traiasca simplu fara halucinatii si deliruri si chiar isi doresc personal 'reabilitarea'. Deh, si ei ca majoritatea 'normalilor', cu mentalitate de sclav.

    Răspunde
  7. Baldovin says:
    10 ani ago

    @ Dora
    Nu vb de cauza schizofreniei ci de conditiile accentuarii criminale a simptomelor sale. Presiunile civilizatiei sunt cauza necesara dar nu suficienta pt schizofrenie. Nu ma bag in sensibilitatea organica tipica a cauzelor schizofreniei.

    @mirela
    Am avut contact cu o persoana. Nu prea apropiat dar am avut. Dar oricum nu asta e esenta pozitiei mele. sunt convins ca simptomatologia persecutorie sau catatonica din schizofrenie nu e un cadou pt. nimeni. Nu zic ca schizofrenia ar fi preferabila de catre bolnavii viitorului si ca ei ar refuza principial orice intreventie institutionala de rerabilitare. Spun doar ca intr-o societate mai echitabila drama acestor simptome ar fi mai atenuata si ca multi ar putea trai cu delirulile si halucinatiile lor fara a deveni antisociali. Sunt destule cazuri si astazi de schizofrenici care s-au impacat cu boala lor inca activa (vezi filmul "beautiful mind" inspirat dintr-un caz real) . Cu siguranta ca in viitor vor fi mai multi

    Răspunde
  8. mirela adriana says:
    10 ani ago

    @baldovin
    sunt de acord cu ce zici tu, dar eu i-as cataloga pe schizofreni mai degraba asociali si nu antisociali. Nu neaparat delirurile si halucinatiile lor duc la infractionalitate.Lasand la o parte filmul inspirat din viata laureatului premiului Nobel in Economie, John Nash, majoritatea sschizofrenilor functioneaza binisor in societetate atunci cand boala este in remisie, dar mai greu sau deloc in recadere. Consider ca in acest moment trebuie multa intelegere si suport din partea institutiilor de reabilitare (v.spitalul de psihiatrie, eventualul loc de munca etc) dar nu in ultimul rand din partea familiei. Pentru ca membrii familiei sa nu devina pur si simplu coplesiti de incarcatura afectiva pe care le-o declanseaza schizofrenul si nu numai in faza acuta, acestia au nevoie de o terapie de suportiva.Eu personal nu cunosc decat initiative fara succes de initiere a unor terapii de familie pentru apartinatorii persoanelor suferinde de schizofrenie. Dar prefer sa cred ca la mijloc e doar ignoranta mea si chiar undeva in institutiile preocupate cu reabilitare persoanelor afectate de psihoze (si nu ma refer numai la schizofrenie) se deruleaza programe de terapie de familie cu apartinatorii. M-as hazarda prea mult sa spun sponzorizate de Casa de Asigurari?Deja e fictiune…

    Răspunde
  9. Baldovin says:
    10 ani ago

    Desigur. Doar ca in acest caz vorbeam despre acei schizofrenici cu simptomatologie antisociala. De asta si spuneam mai sus "schizofrenicul poate trai foarte bine cu schizofrenia lui, cu delirulile si haluciantiile sale"

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Descoperind oameni printre randuri
Cafe Gradiva

Descoperind oameni printre randuri

8 octombrie 2020
Familia cu nevroza de angoasa
Cafe Gradiva

Familia cu nevroza de angoasa

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.