Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Cunoaşterea de sine şi călăii de sine

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Cunoaşterea de sine şi călăii de sine
Share

Gnothi seauton,

Cunoaste-te pe tine insuti

ar fi stat scris pe frontispiciul templului lui Apollon din Delfi. Deviza, misterioasă, a fost interpretată, reinterpretată, de la Platon încoace. Trunchiul comun al acestor intepretări este:

Cunoaște-ti limitele. 

Tema este reluată de Goethe în Maxime (124):

Dacă ne referim acum la afirmația semnificativă 

cunoaște-te pe tine însuți 

nu trebuie să o interpretăm în sensul ascetic. Nu se înţelege prin asta sub nici o formă heautognozia <cunoaşterea-de-sine> modernilor noştri hipocondriaci, humorişti sau heautontimoroumeni <călăi-de-sine>; înseamnă, simplu: acordă-ţi cât de cât atenţie ţie însuţi, observă-te pe tine, pentru ca prin asta să devii conştient cum te situezi faţă de cel ce este ca tine, sau faţă de lume. Pentru asta nu este nevoie de chinuri psihologice. Fiecare om capabil ştie sau află despre ce este vorba. Este o povaţă bună, de cel mai mare folos oricui.

Cunoaşterea de sine, pentru Goethe, nu aparţine celor ce se chinuiesc zadarnic să afle ceva intim despre ei, ci este o necesitate practică de-a te situa faţă de propriile capacităţi şi faţă de ce poţi da tu lumii sau ce poate pretinde lumea de la tine. Goethe situează anticul îndemn în sfera praxisului social, respinge subiectivismul inutil, economiseşte o investire neeconomică în chinurile unei conştiinţe neliniştite. O mare sănătate răzbeşte din acest demers; în acelaşi timp, pot să mă întreb în ce măsură sfatul goetheean nu situează limita cunoaşterii de sine prea jos! Căci venind sau revenind asupra ta, asupra misterului „Eu”, uneori în virtutea compulsiei la repetiţie, ajungi să descoperi lucruri care te vor propulsa. Auto-călăii nu sunt totdeauna dezavantajaţi, mai ales când este vorba de creaţie, de orice fel de creaţie. Dar nici nu pot exclude punctul de vedere al marelui om: această „asceză” e şi primejdioasă, o cale, un labirint care se poate închide asupra ta ca o capcană.

Ion Vianu

este psihiatru, romancier, memorialist, eseist, un observator constant şi atent al vieţii intelectuale şi publice de la noi şi de pretutindeni.

DE ACELAŞI AUTOR

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

Foto: http://www.favim.com/

Citeştedespre

Sindromul lui Erostrates

Sindromul lui Erostrates

8 octombrie 2020

Stanga si dreapta (II)

8 octombrie 2020

Noua perspectiva anarhista

8 octombrie 2020
Tags: autor: Ion Vianurubrică: Din carnetele lui Ion Vianu

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Morala in politica nu este un lux
Cafe Gradiva

Morala in politica nu este un lux

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Teocratia si capturarea ideii de Dumnezeu

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cafe Gradiva

Bitcoins si vindecarea de obezitate morala

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
R. de Calan et R. Moati, „Zizek, Marxisme et psychanalyse”, Mars 2012 – PUF – Collection „Philosophies”

R. de Calan et R. Moati, "Zizek, Marxisme et psychanalyse", Mars 2012 - PUF - Collection "Philosophies"

Comments 2

  1. Anonim says:
    10 ani ago

    Nosce te ipsum (am crescut cu versiunea latină a dictonului) a intrat în viaţa mea destul de devreme, pe la sfârşitul claselor primare, acasă, venind de la un părinte enciclopedic, zbuciumat de războaie interne nesfârşite şi nespus de tandru.
    Între povaţă şi avertisment, sensul lui era, pentru mine, unul dublu, disparat: pe de o parte, candoarea mea de copil (omnipotenţa mea infantilă?) găsea în el un îndemn încurajator: „Caută-te, află cine eşti, spre ce te îndrepţi, cu ce din tine poţi spera să înfăptuieşti ceva, acum şi mai târziu, în viaţă … întâlneşte-te cu tine însăţi!” (mmm, sună lozincard). Cu acest înţeles, părea un fel de a mi se spune „Nu te speria de neputinţa ta vremelnică…”
    Mai era şi celălalt înţeles, care venea să-l torpileze pe primul: „Ai grijă, nu ştim ce zace în noi! Şi, mai ales, nu cere să te însoţesc pe drumul cunoaşterii de sine, al întâlnirii cu tine, asta se face pe cont propriu!” Acolo, „necesitatea practică” părea cea de a-l debarasa pe părinte de sarcina, prea împovărătoare pentru el, de a desţeleni pârloaga şi de a deschide cărarea cunoaşterii de sine.
    În felul acesta de a transmite îndemnul antic, chestiunea limitei era una implicită, însă una minată din capul locului: limita se profila fie ca un neajuns, ea nu putea culisa decât pe axa melancolică: neputinţă–oprelişte–deşertăciune … neprietenoasă, nu dădea contur, ci eroda; fie ca ceva ce trebuia însuşit grabnic, antidot împotriva oricărei dezamăgiri. Viziunea asta era periodic întărită de îndemnul de a învăţa „pe dinafară” Glossa lui Eminescu, transmisă – la noi în bătătură – ca un soi de catehism iconoclast; şi, în liceu, de modul în care profesoara de latină pronunţa maximele şi dictoanele latineşti, când ca apostrofări, când ca pe nişte verdicte apăsătoare.
    Acum, după o vreme de tras la ramele cunoaşterii de sine, cred că, dacă această "asceză" e şi primejdioasă, o cale, un labirint care se poate închide asupra ta ca o capcană, cum spune dl Vianu, şi dacă ajunge să fie un chin tantalic, asta vine odată cu spaima învăţătorului care transmite îndemnul.
    Candoarea mea din copilărie nu ar fi dat vreodată imboldului la cunoaştere de sine suflul încurajator pe care l-am simţit, fără privirea caldă a părintelui meu zbuciumat.
    Pesemne comentariul acesta intimist iese cu mult din paradigma goetheeană a cunoaşterii de sine. Cât despre izvorul de la care îşi adapă auto-călăii germenele creaţiei, orice fel de creaţie, mai stau pe gânduri.

    Maria-Elena Ionescu

    Răspunde
  2. ION VIANU says:
    10 ani ago

    @Maria-Elena Ionescu

    Va multumesc pentru comentar, care se constituie intr-o adevarata meditatie personala, si nu numai…
    "Devino ceeace esti" (Nietzsche, Gaia scienza, af 270) este un demers care continua impulsul autocunoasterii. Dar nu numai! (cred). Exista si o crestere spontana (ca saminta care devine planta); calitati ascunse devin manifeste si active, pe cai obscure, sortite sa se reveleze tarziu

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Sindromul geamănului pierdut
Psi

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020
Psihanalistul Salman Akhtar sacrificiu
Cultură

Psihanalistul Salman Akhtar despre „ultimul strigăt de luptă” şi motivaţia sacrificială a terorismului

17 decembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.