KINOTERAPIA Duck Soup, Supa de raţă este considerată astăzi capodopera Fraţilor Marx, maeştrii comicului absurd şi anarhic. Pelicula nu a fost însă mereu văzută astfel, ci, la început, ca fiind inferioară precedentelor lor producţii. De altfel, filmul a fost o cădere financiară, nu catastrofală, dar care a dus la încheierea contractului Fraţilor Marx cu Paramount, la capătul a cinci pelicule turnate. Vor contracta următoarele filme cu MGM.
Popularitatea Fraţilor Marx – Groucho, Chico, Harpo, cărora li se adaugă şi Zeppo – era atât de mare, încât până şi Hitler îi socotea actorii săi preferaţi, după câte se spune, iar asta în pofida numelui şi a originii lor evreieşti. Ca şi în pofida faptului că acest film, apărut în finalul Marii Crize economice şi în zorii ascensiunii regimelor totalitare în Europa, a fost văzut de mulţi ca o satirizare a acestora. În aşa măsură încât Benito Mussolini va interzice difuzarea filmului în Italia. În zilele noastre, Fraţii Marx au devenit legendari, iar Groucho o figură iconică – adesea citată cu calambururile şi umorul său paradoxal, poate cel mai mult şi mai voluptuos de Woody Allen în zilele noastre (filmul său din 1996, Everyone Says I Love You, de exemplu, e un exemplu concludent în acest sens şi în mod aproape explicit un omagiu adus marelui comedian).
În ceea ce priveşte titlul filmului, Duck Soup, el este o expresie de argou a epocii, astăzi dispărută, însemnând ceva uşor de realizat, uşor de înşelat sau de amăgit (Stan şi Bran turnaseră şi ei, şase ani mai devreme, un film cu acelaşi titlu).
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.