Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Sfarsitul sexului?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Sfarsitul sexului?
Share

Citeştedespre

Bruno Clavier copilul moarte viata

Bruno Clavier: Când copilul întreabă despre viaţă şi moarte

28 februarie 2022
De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

22 noiembrie 2020
Personalitatea isterică versus personalitatea isteroidă

Personalitatea isterică versus personalitatea isteroidă

22 noiembrie 2020

Este intrebarea cu care prof. univ. dr. Florin Tudose, medic psihiatru, si-a incheiat prezentarea cu titlul Criza cuplului contemporan si sexul virtual. Prezentarea a fost facuta joi, 10 mai 2012, in cadrul „Saptamanii PSI” de la Libraria Carturesti Verona. Trebuie sa remarc si de data aceasta prezenta numeroasa si tineretea participantilor.

Mediatorul intalnirii, Victor Popescu, redactor al Editurii Trei, i-a pus, in deschidere, domnului Florin Tudose, intrebarea daca este de acord cu afirmatia ca internetul are efecte benefice asupra relatiilor de dragoste.Florin Tudose a raspuns:

categoric nu. Din experienta mea clinica, internetul face oamenii singuri sa fie si mai singuri. Practic pe oamenii singuri internetul i-a nenorocit, datorita formarii de pseudo-comunitati.

Profesorul Florin Tudose a punctate in cateva randuri ca nu este impotriva utilizarii internetului, ci a folosirii sale abuzive, a cyberdependentei. La urma urmelor, internetul doar ofera informatie si nu educa, iar realitatea virtuala a internetului este asemanatoare starii oniroide.

Revenind la titlul dezbaterii, profesorul Tudose a precizat ca acesta a venit prin asociatie libera – clinica, sex, cuplu, virtualitate, contemporaneitate. Criza cuplului contemporan este oricum o evidenta. Si in continuare a prezentat, sprijinindu-se si pe power point, o istorie a crizei cuplului contemporan si a sexului virtual.

Istoria incepe, ni se spune, odata cu revolutia sexuala, care a inceput inainte de Revolutia din Octombrie. Dar au venit razboaiele mondiale, dictaturi si deci dictatori care numai de sex nu vorbeau (oare?, ma intreb eu). Dar razboaiele s-au terminat si in America, in anii ’50 din secolului trecut, apare televizorul. Televizor care prin filme, emisiuni a deschis drumul, a fost primul pas spre eliberare sexuala si deci si spre revolutia sexuala. Dar si spre virtualitate.

Tot in America au venit europeni cu o gandire mai libera, a venit si freudismul. Si dupa o America a vanatoarei de vrajitoare, a razboaielor, Erosul, prin vocea tinerilor in special, a strigat:

Faceti dragoste, nu razboi!

Apar sex-simbolurile, in muzica (Elvis Presley s.a.) si cinematografie (Marilyn Monroe s.a.).

Data de 9 mai 1960, data la care a a fost legalizata in America folosirea pilulei contraceptive, a fost alt pas decisiv al revolutiei sexuale. Pilula a revolutionat mai ales prin faptul ca a permis a se face sex in fiecare zi (eu mi-am reamintit de afirmatia lui Freud care spunea ca pulsiunea sexuala necesita o elaborare continua).

Cat priveste virtualitatea, prima expozitie de calculatoare din 1972 a marcat inceputul unei adevarate ere a calculatoarelor, cu o dezvoltare exploziva si de neimaginat pentru foarte multi in acel moment. Si prin aparitia retelei web in 1992, a pornit drumul spre locuri in care nimeni nu a ajuns al virtualitatii. Si al sexului virtual.

Acestea fiind zise (facute), cum ne-au influentat ele viata in general, viata sexuala in particular?

Profesorul Florin Tudose precizeaza ca internetul, virtualitatea au facut posibil sa simtim, sa ne producem senzatii de la distanta. Inainte ne produceam senzatii imaginandu-ne. In ceea ce priveste fantasmele, le vindem tuturor. In plus, sunt fantasme gata fabricate de altii. De asemenea, prin virtual, reprezentarile ne vin gata facute. Mai mult, reprezentarile virtuale tind sa devina mai puternice decat realitatea. Toate acestea fac ca sub impactul virtualului fiinta umana sa se dezidentifice, sa-si piarda intimitatea. Realitatea devine realitate virtuala.

Ce va deveni fiinta umana in aceste conditii? Devine „locuitor” al unei cetati a Raiului virtuala, in care se simte ca si in realitate. Virtualitate de care putem deveni dependenti, ca si de un drog. Un drog mai puternic decat oricare drog, deoarece se adreseaza practic tuturor simturilor. Apar cyberdependentii.

Apar robotii sexuali (sexbox) si cybersexul. Cybersex care are si avantaje – ofera siguranta, este convenabil pentru cei singuri, permite incercarea de ciudatenii, poate creste increderea in sine in masura in care permite si castigul financiar, dar si dezavantaje – riscul de a fi pus in situatii stanjenitoare, riscul de a fi arestat, riscul de a fi atacat, probleme financiare, probleme de sanatate, riscul de a pierde tot.

R. Vinilio a stabilit si caracteristicile celor care practica cybersexul: imaturitate socio-afectiva, incapacitate de identificare, frustrare si incapacitate de a o depasi, anxietate, tulburari de comportament si dependenta, sentimentul non-valorii si non-recunoasterii, incompetenta emotionala, sentiment de izolare si insingurare, fobie sociala.

Revenind la revolulatia sexuala ajunsa la cybersex, ni se spune in continuare ca aceasta a dus la modificarea modelului de masculinitate, de la traditionalul mascul evaluat dupa criterii de forta si performanta la un model care ia in considerare si latura feminina a masculinitatii. De asemenea, erotismul a devenit mai corporalizat. Privitor la fantasmele sexuale, lipsa de identitate pe internet permite dezvoltarea fantasmelor celor mai indraznete, pentru care internetul ofera un surogat pentru trecerea la act (a actiona intre fantasma si realitate).

In legatura cu fantasmele, as mentiona aici un exemplu clinic adus de domnul Florin Tudose. Trebuie sa precizez ca prezentarea a fost bogata in exemplificari clinice. Exemplul este legat de cybersex, mai exact videochat. Un tanar care practica cu placere si succes videochat-ul a ajuns la psihiatru pentru ca a inceput sa aiba o fantasma ingrozitoare, dupa expresia profesorului Tudose. Dincolo de fantasma ca ar putea sa se intalneasca pe strada (probabilitate extrem de redusa in fapt) cu cineva care l-a vazut pe chat, fantasma ingrozitoare era cea conform careia de partea cealalta s-ar putea afla propria mama (mama tanarului era o femeie simpla de la tara). Asa cum a spus si profesorul Tudose, aviz psihanalistilor!

Revolutie sexuala, cybersex, virtualitate. Ce legatura exista intre ele si criza cuplului contemporan?

In afara de problemele mentionate deja (dezidentificare, lipsa intimitatii, virtualizarea realitatii), sexualitatea virtuala a dus la sexualitatea asistata de calculator, la sexualitatea non-relationala, adica lipsita de implicare emotionala. Intrebat cum o chema pe fata de pe internet cu care s-a intalnit si fata in fata, un tanar raspunde:

a, nu m-am gandit sa o intreb.

Non-relational. Dar sexualitatea, cuplul, nu-si au temelia tocmai in a lega, a crea legaturi?

In aceste conditii, sexualitatea virtuala sa insemne sfarsitul sexului, se intreaba profesorul Florin Tudose, spunand ca e o intrebare care isi cauta raspuns.

Sexualitatea virtuala, sfarsitul sexului? Imi permit sa raspund la aceasta intrebare spunand ca asa cum sublimarea sexualitatii nu poate oferi o placere mai mare decat actul sexual, nici sexualitatea, fie ea oricat de virtuala, nu va putea depasi realitatea placerii sexuale. Si, ca sa poti inlocui ceva, nu trebuie sa oferi o placere mai mare?

Carmen Apopei

este psiholog şi psihoterapeut.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
*
Tags: autor: Carmen Apopeicybersexpsihanaliză şi internet sau jocurirevoluţia sexualărubrică: În atenţiesexualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Adevarul despre sexualitatea umana, dezvaluit de Google

Adevarul despre sexualitatea umana, dezvaluit de Google

by Cafe Gradiva
23 noiembrie 2020
Esti mama mea? Cu Alison Bechdel despre Winnicott
Cafe Gradiva

Esti mama mea? Cu Alison Bechdel despre Winnicott

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Gandirea onirica in nuvela „Nasul”

Gandirea onirica in nuvela „Nasul”

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Fantasmă şi iubire: povestea unei deconstrucţii – Şedinţa AIPsA din mai

Fantasmă şi iubire: povestea unei deconstrucţii - Şedinţa AIPsA din mai

Comments 2

  1. Baldovin says:
    10 ani ago

    "fantasma cu videochatul" e de fapt o oroare. Fantasma e de bine- oroaree e de rau 🙂

    Răspunde
  2. Ioana M. says:
    10 ani ago

    si sexul sfarsitului…

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

„Psihologia şi sufletul”, o carte de la începuturile psihanalizei
Cafe Gradiva

„Psihologia şi sufletul”, o carte de la începuturile psihanalizei

22 noiembrie 2020
trauma propriei agresivitati Ruppert
Psihologie

Trauma propriei agresivităţi sau biografia traumei ca program psihic autodistructiv

9 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.