Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Bebelusii fac caca si sug de la san

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
5
Bebelusii fac caca si sug de la san
Share

Citeştedespre

Desenele copiilor şi terapeutul

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

26 ianuarie 2021
Coronavirus, pericolul contagiunii emotionale si al isteriei in masa

Coronavirus, pericolul contagiunii emotionale si al isteriei in masa

29 noiembrie 2020
Absolut tot

Absolut tot

8 octombrie 2020

Invit cititorul sa citeasca de aceasta data un articol despre stadiul anal si despre importanta acestuia in evolutia psihica a copilului, precum si despre travaliul de regasire a unei valori simboligene a pericolului si interdictiilor specifice perioadei anale.

Copilul: sunt furios pentru ca in fiecare zi mananc cacat
Terapeutul: il mananci pentru ca?
Copilul: din cauza ta pentru ca esti rea
Terapeutul: sunt o mama rea care nu te hraneste cu lucruri bune, iti ofer doar caca
Copilul: bebelusii fac caca si sug de la san
Terapeutul: poate ca ti-ai dori ca tu sa fii bebelusul meu, iar eu sa iti ofer o hrana buna

Dialogul vorbeste despre un circuit mama-copil toxic, despre o legatura incarcata de furie si lipsita de o hrana buna. Copilul poate readuce in relatie cu terapeutul incapacitatea sa de a digera o hrana toxica, precum si originile acestei hrane.

Francoise Dolto vorbeste in Imaginea inconstienta a corpului despre doua acceptiuni ale castrarii anale. Prima se refera la dobandirea autonomiei copilului prin despartirea sa de asistenta ajutatoare a mamei (aparitia expresiei „eu singur” /” eu, nu tu”), copilul devenind subiect. A doua se refera la interdictia enuntata copilului privitor la orice actiune capabila sa aduca o vatamare. Este accederea la cuvantul care valorizeaza relatiile intre persoane recunoscute ca stapane pe actiunile lor si a caror placere trebuie sa fie reciproca si libera.

Nu se poate vorbi de castrare anala decat daca copilul este recunoscut ca subiect, desi corpul lui este inca imatur, iar actiunile sale nu sunt niciodata confundate cu expresia subiectului in sine, atata timp cat nu a fost obtinuta o autonomie totala a propriei persoane in grupul familial.

Prin excremente copilul respinge mama imaginara incorporata sub forma unui obiect partial oral care, dupa ce a disparut prin inghitire si dupa calatoria prin tubul digestiv, se anunta pentru a se exterioriza la sezut. El a mancat din mama printr-o placere legata de canibalismul imaginar si acum expulzeaza ceea ce din mama prin placere se decorporeaza din el sub forma excretiilor solide si lichide. (Francoise Dolto, Imaginea inconstienta a corpului, Editura Trei, 2005)

Asadar este nevoie atat de enuntarea interdictiilor legate de fiecare individ in parte, cat si de reasigurarea unui contract narcisic din punct de vedere al legaturii.

In absenta acestei castrari anale simboligene copilul se intoarce la comunicarea initiala pe care o avea cu mama interioara: adica la a se juca relationandu-se prin constipatie sau exteriorizand fecalele sub forma de diaree intr-o maniera incontinenta, nestapanita. Diareea este un mod de a respinge un pericol matern incorporat imaginar.

Daca ne intoarcem la dialogul nostru, el este si expresia unei compulsii la repetitie. Copilul ingereaza in permanenta acelasi pericol matern toxic pe care apoi il elimina, pentru a o lua de capat. In absenta hranei ar muri, in prezenta hranei se simte invadat de ceea ce vine rau si periculos din mama. Sanul nu este suficient de gratificant si de continator, el este otravitor. Cum se poate repara aceasta relatie extrem de precoce care i-a produs copilului o incontinenta psihica si o agresivitate nascuta din dorinta de a prelua controlul de la celalalt si asupra celuilalt?

Vorbind despre stadiul sadic-anal, Freud aminteste despre semnificatiile simbolice ale fecalelor: cadou oferit celor care ingrijesc copilul, mijloc de schimb cu ceilalti si conceptia prin ingurgitarea hranei si iesirea prin anus. Foarte important este faptul ca in acest stadiu copilul isi consolideaza frontiera intre interior si exterior si obtine placerea prin manipularea obiectelor exterioare.

Ambivalenta este maxima, caca putand fi un obiect bun oferit in dar sau un obiect rau folosit ca arma de atac.

Dar cred ca reperul teoretic cel mai graitor in ceea ce priveste fantasma ce rezida din acest dialog este Melanie Klein, care vorbeste despre fantasma bebelusului de a ataca sanul mamei, de a o devora si otravi, de a-i ataca trupul cu excremente otravitoare, tocmai din frica sa de a nu fi devorat de mama, perceputa ca un obiect periculos.

Cristina Călărăşanu

este psihoterapeut de orientare psihanalitică în formare, psihodramatist în formare, membru fondator al Asociaţiei Române de Psihanaliză a Legăturilor de Grup şi Familie şi delegat în cadrul Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică.

DE ACELAŞI AUTOR

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: analitateautor: Cristina Călărăşanucastrare analăpsihoterapia copiluluirubrică: Dialoguri psi cu copiiistadiul sadic-anal

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Indecenta oralitatii

Indecenta oralitatii

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Lucian Freud: Closer
Cafe Gradiva

Lucian Freud: Closer

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Cum se calareste un nor?
Cafe Gradiva

Cum se calareste un nor?

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Danièle Pierre, Comment la souffrance se dit en rêves ?, PUF, Mai 2012

Danièle Pierre, Comment la souffrance se dit en rêves ?, PUF, Mai 2012

Comments 5

  1. Anonim says:
    10 ani ago

    ceva mai scabros nu am citit niciodata! asta da stiinta!

    Răspunde
  2. Anonim says:
    5 ani ago

    Am citit cu scarba tot articolul .Bolnav rau poti fi sa crezi asa ceva 😧

    Răspunde
  3. Cafe Gradiva says:
    5 ani ago

    Redactia il roaga pe anonimul (sau pe anonimii) care comenteaza realitatile terapeutice din acest articol sa se abtina de la replicile de… bebe 🙂 Ultima de acest gen, de un umor indoielnic, a fost cenzurata, la fel vor fi si urmatoarele. Daca aveti o intrebare sau un comentariu serios, le puteti adresa, desigur.

    Răspunde
    • Anonim says:
      5 ani ago

      Cine-a vorbit de realitate, ce-i aia realitate? În ”realitate”, replica împrumutând și folosind sugestia unei idei publicitare (discutabile), nu s-a vrut mai mult de mică ironie la adresa comentariilor anterioare, necenzurate, deși neargumentate serios (nici n-ar fi avut cum, pentru că ar fi trebuit să etaleze un sens comun, cu-adevărat imund, dar în mod cert, exclus de intenția textului, a analizei lui, cel puțin). Admit însă că ironizarea altor comentatori poate fi considerat un fapt îndoielnic, căci altfel, lucru demonstrat de însuși obiectul disputei, de când e ”dubiosul” fin de non recevoir pour la psychanalyse? Și dac-ar fi să mă supun în continuare restricției de seriozitate pe care mi-ați impus-o, tot nu văd de ce ignobilul comentariu nu ar putea conta măcar ca (întru) interpretare (presupunând că redacția nu e, la rândul său, constipată)?
      P.S. Nu e nevoie să vă mai pierdeți vremea cu un eventual răspuns, nu aștept vreunul

      Răspunde
    • Cafe Gradiva says:
      5 ani ago

      Marturisindu-si fatis ignoranta, redactia recunoaste ca nu a inteles nimic din raspunsul dv.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Experienta traumatica si reactia imediata la stres
Cafe Gradiva

Experienta traumatica si reactia imediata la stres

22 noiembrie 2020
idealiza pedagogia neagră alice miller
Psihanaliză

Idealizarea autorităţii parentale, rănile copilăriei şi „pedagogia neagră”, după a 5-a poruncă

5 octombrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.