Cursuri de formare în
Psihoterapie Psihanalitică
Consiliere Psihodinamică - ÎNSCRIERI 2023

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
 
Curs de formare în
Psihoterapie Psihanalitică
Consiliere Psihologică – ÎNSCRIERI 2023

 
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei
Share

Hüzün – melancolia emanată de peisajul istanbulez este recepţionată, multiplicată şi reproiectată asupra acestuia de către locuitorii Istanbului. Peisajul şi oamenii Istanbului sînt indisolubil uniţi prin tainicele fire ale unei melancolii speciale, nesolitare, solidare. Între amurgul venit cu repeziciune şi „taţii care revin acasă cu sacoşe în mîini”, între frig şi librarii pe care-i face să tremure, între serile de vară şi codoşii răbdători, între orele tîrzii şi femeile care-şi aşteaptă soţii, între pustietate şi leagănele din parcuri, între ceaţă şi sirenele vapoarelor, între paragină şi arhitectura, mai veche sau mai nouă, a oraşului, între ploaie, pescăruşi, midii şi pontoane, între conacele de lemn, vechi de secole, şi focul care le mistuie heraclitean, dizolvînd o veche ordine şi anunţînd naşterea alteia, între austru şi mulţimile din faţa bordelurilor controlate de primărie, între pantele abrupte şi maşinile vechi, între moarte şi oraş, între duhoare şi bulevarde, între sărăcie şi pretutindeni, între dimineaţă şi ieşirea pescarilor în larg, între mizeria atotprezentă şi serile de iarnă, între perspectiva aeriană a berzelor şi microbiştii dezabuzaţi se stabileşte o armonie cosmică, care sugerează că melancolizarea este raţiunea de a fi a întregului univers istanbulez, telos-ul său suprem.

Un alt termen de comparaţie a melancoliei istanbuleze i-l oferă autorului noţiunea de tristesse, al cărei sens a fost ilustrat de Tropice triste, cartea lui Claude Lévi-Strauss. Exact ceea ce deosebeşte hüzün de melankoli îl apropie de tristesse: faptul că este un simţămînt colectiv, nu individual, o stare de spirit care caracterizează populaţii şi locuri:

La fel ca tristesse, cuvîntul hüzün este foarte adecvat pentru a evoca nu atît suferinţa unui singur om, care ar putea fi privită ca o simplă boală, cît o cultură, un mediu şi un sentiment care domină milioane de oameni (p. 126).

Există, totuşi, două deosebiri importante şi faţă de tristeţea pe care Lévi-Strauss o întîlneşte la tropice. Mai întîi faptul că Istanbulul este înecat în urmele propriei sale măreţii trecute. Trecutul otoman glorios face corp comun cu prezentul croit după moda europeană şi consemnat în alfabet latin. Proximitatea

urmelor biruinţelor şi civilizaţiilor apuse […] îi determină pe milioanele de oameni care vieţuiesc printre ele să se perceapă cu amărăciune ca pe nişte relicve ale unui mare imperiu (p. 127).

O asemenea inserţie a trecutului în spaţiul familiar al prezentului nu face decît să stimuleze secreţia de bilă neagră a istanbulezului. Gloria otomană nu este amenajată muzeal, îngrădită şi expusă la loc de cinste ca motiv de mîndrie a poporului unei istorii măreţe, aşa cum se întîmplă în cazul altor popoare. Dimpotrivă, ea este înfiptă dureros în carnea vie a Turciei de azi care gustă doar amărăciunea de a nu mai fi ce a fost. Fostul imperiu a fost năpădit de un prezent buruienos, de o contemporaneitate părăginită, de o modernitate dărăpănată. Trecutul şi prezentul apasă unul asupra altuia şi faptul că unul cade peste celălalt menţine Istanbulul într-o precară stare de echilibru melancolic.

Acest edificiu melancolic al compromisului dintre a fost şi este ameninţă permanent să se prăbuşească sub presiunea – cu un termen familiar nouă – „grelei moşteniri”. Aşa se activează, ca reacţie de apărare la melancolie, un antiistorism instinctiv – antidot natural la dulceaţa otrăvitoare a melancoliei:

Căci calea cea mai scurtă de a te elibera de melancolia pe care ţi-o inspiră statutul de relicvă a unui mare imperiu este dezinteresul total faţă de edificiile istorice şi de numele clădirilor ori de particularităţile arhitectonice care le deosebesc între ele. Aşa procedează de obicei istanbulezii, ajutaţi de sărăcie, dar şi de ignoranţă (p. 128). 

Casele şi le vor ridica nu pe nisip, ci pe piatră, dar este vorba de piatra smulsă din zidurile oraşului. Nevoia de spaţiu pentru noile construcţii se obţine prin

demolarea ori incendierea vechilor clădiri (p. 129). 

Aceste practici accentuează impresia de ruină a Istanbului şi intensifică, în consecinţă, sentimentul de melancolie (hüzün) al locuitorilor săi:

Nepăsarea, distrugerea nu fac, în cele din urmă, decît să sporească sentimentul de hüzün, adăugîndu-i o nuanţă de zădărncie şi de sordid (p. 129). 

Suferinţa născută de priveliştea unui oraş ruinat îi predispune pe locuitorii acestuia la „noi înfrîngeri” şi „alte forme de privaţiune” (p. 129). Melancolia Istanbulului, hüzün, se autoalimentează şi se autopotenţează, cîştigînd forţă cu fiecare repercutare de la peisaj la om şi de la om la peisaj.

Cea de-a doua deosebire importantă faţă de tristeţea tropicelor despre care vorbeşte Claude Lévi-Strauss este aceea că, în timp ce aceasta reprezintă proiecţia sentimentului unui occidental asupra unor „oraşe mari şi mizere”, hüzün este chiar starea de spirit a locuitorilor istanbulezi, la care, de cele mai multe ori, străinii occidentali sînt impermeabili.
În acest punct, marea tentaţie este să punem melancolia actuală a turcilor într-o relaţie de cauzalitate cu situaţia de înfrîngere şi de decădere a Imperiului Otoman.
Pentru Pamuk, degringolada nu este decît un revelator al unei melancolii liber alese, aceasta fiind adevărata motivaţie a sărăciei şi decăderii actuale. Melancolia funciară a istanbulezilor este încă produsă de o pierdere, dar de o pierdere al cărei înţeles este metafizic-religios, coranic.
Cele două sensuri ale melancoliei ne sînt explicate chiar la începutul Capitolului X: unul se referă la melancolia produsă de pierderea lucrurilor lumeşti, melancolie care semnifică un prea mare ataşament faţă de această lume şi o îndepărtare faţă de Dumnezeu; celălalt, evidenţiat în sufism, se referă la melancolia suscitată de

neputinţa de a fi îndeajuns de aproape de Dumnezeu, de a face îndeajuns de mult pentru Dumnezeu în această lume (p. 115). 

O asemenea melancolie, al cărei obiect este o pierdere ontologică şi care este pozitivă, recomandabilă, folositoare, este perfect comparabilă cu ceea ce în creştinism se numeşte „fericita întristare” – starea de spirit prin care bunul creştin resimte pierderea Edenului, îndepărtarea de Dumnezeu şi tînjirea neîncetată spre obţinerea mîntuirii.

Cum spuneam că la obîrşia sentimentului istanbulez de hüzün se află sărăcia, înfrîngerea şi un anumit sentiment de pierdere, revin la sensul coranic al cuvîntului respectiv. Istanbulul îşi poartă însă hüzün-ul nu ca pe o «boală trecătoare» sau ca pe o «suferinţă abătută asupra noastră, de care trebuie să scăpăm», ci ca pe un sentiment care este chiar rodul opţiunii sale. (p. 130)

Indiferent că vorbim de o melancolie individuală sau de una colectivă, fie că vorbim de o melancolie produsă de o pierdere pe plan ontic sau de una resimţită pe plan ontologic, fie că vorbim de o melancolie-sentiment sau de o melancolie-stare de spirit, de fiecare dată „bila neagră” este ambivalentă, fiind însoţită, subsecvent, de un sentiment dintr-un registru afectiv opus. De aceea exprimarea melancoliei este în mod obişnuit oximoronică, adesea vorbindu-se de o „dulce amărăciune”, de o „plăcută durere” sau de o „fericită întristare”. Pamuk observă şi aici o deosebire notabilă între sentimentul subsecvent hüzün-ului faţă de sentimentul subsecvent al melancoliei occidentale (şi individualiste, am spune), cazul exemplificator fiind cel al lui Robert Burton (1577-1640), autorul unei voluminoase Anatomii a melancoliei. Dacă acesta, ca şi romanticii de mai tîrziu, îşi trăieşte melancolia cu „ironie şi umor”, hüzün-ul istanbulezului este atins de „mîndrie, ba chiar de fanfaronadă” (p. 130).
Această mîndrie de a fi trist se datorează tocmai sensului metafizic-religios amintit, prestigiului

pe care l-a dobîndit melancolia în literatura mistică islamică (p. 130).  

Hüzün nu este concluzia afectivă a sărăciei, a privaţiunilor, a ruinării, ci premisa acestora. Melancolia nu este efectul pierderilor suferite, ci cauza lor. Pierderi pe care istanbulezii le vor căuta, cu un imens orgoliu, în toate laturile vieţii lor.

Extras din articolul „Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei”, cronică la cartea Istanbul a lui Orhan Pamuk. Citiţi articolul integral aici.

Horia Pătraşcu

este profesor asociat al Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. A publicat cărţi, studii şi articole în reviste de specialitate şi culturale din ţară şi străinătate.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

Foto: http://group9prt220.wordpress.com/2011/10/27/off-to-constantinople/

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

ShareSendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

by Alexandra Frîncu
22 mai 2023
Teoria polivagală Porges
Psi

Teoria polivagală, starea de siguranţă și sensibilitatea viscerală

by Alexandra Frîncu
17 mai 2023
Eram foarte invidioasă pe casa lor
Psihanaliză

„Eram foarte invidioasă pe casa lor”… Gelozia faţă de obiecte nonumane în psihoterapie şi viaţa cotidiană

by Harold F. Searles
10 mai 2023
Load More
Next Post
Superstarurile inaniţiei

Superstarurile inaniţiei

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei
Cafe Gradiva

Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei

8 octombrie 2020
Ce este autoterapia asistată?
Cafe Gradiva

Ce este autoterapia asistată?

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.