Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Se nasc printr-un loc fara nume

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Se nasc printr-un loc fara nume
Share

Citeştedespre

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Propun cititorului un articol despre dorinta de copil, dar si despre identitate si identificare, despre origine si investigarea originii. Un dialog in care spaima se naste din confuzie, iar istoria incepe in neant.

Copilul: ai putea sa te umfli pana cand o sa ai burta mare
Terapeutul: atunci as naste un bebelus. Cum se nasc bebelusii?
Copilul: cred ca prin genunchi sau prin cap
Terapeutul: ce te face sa crezi asta?
Copilul: sa stii ca am vazut cum se nasc bebelusii. Se nasc printr-un loc fara nume

Copilul ii vorbeste terapeutului despre fantasma sa de maternitate si despre modul in care el isi construieste aceasta fantasma. Orice fantasma de maternitate este in cele din urma o modalitate de a investiga propria origine si conceptie. Pare ca circuitul fantasmatic ramane undeva blocat in pantecul matern, legatura cu exteriorul si daruirea acestui bebelus lumii exterioare fiind extrem de confuza. Copiii vin de nicaieri si se nasc printr-un loc fara nume.

Françoise Dolto afirma despre dorinta copilului de a afla mai multe despre propria origine printr-un raspuns verbal veridic ca ea este semnul inteligentei unui copil. A nesocoti aceasta dorinta, a evita sa i se raspunda copilului, a cataloga aceste intrebari ca necuviincioase, a insela copilul inseamna a „indobitoci” barbatul sau femeia in devenire care este copilul ce pune aceste intrebari despre viata lui, viata al carui secret este detinut, in ochii sai, de catre adulti.

Lucrul despre care trebuie sa se i se vorbeasca unui copil care pune intrebari mamei, tatalui sau oricarui alt adult despre originea lui este dorinta de alianta trupeasca intre un barbat si o femeie – parintii lui […] Ceea ce trebuie sa semnifice cuvintele adultului este alianta triangulara a dorintelor tatalui, mamei si copilului, revelandu-i astfel copilului partea sa de dorinta: de a fi conceput, de a se naste si apoi de a supravietui. (Françoise Dolto, Imaginea inconstienta a corpului, Editura Trei, 2005)

In acest caz aparitia dorintei de copil nu permite intrarea in situatia oedipiana si elaborarea acestei situatii, ci creeaza o angoasa care impiedica constructia unei reprezentari fantasmatice. In cazul fetei, a carei orientare este atat homosexuala, cat si heterosexuala, Oedipul presupune intrarea in viata genitala cu scopul de a seduce pe cineva care sa faca din ea o mama asemenea mamei sale. Pentru ea, care are ca referinta falusul, barbatii au penis, iar femeile copii. Dorinta de identificare cu mama o face pe fata sa tanjeasca dupa prerogrativele pe care tatal i le da mamei. Numai ca ea nu poate intra in Oedip decat cu conditia de a incerca sa transgreseze interdictia incestului, facandu-si tatal sa cada in capcana ei seducatoare.

In fantasme, transgresarea incestului de catre tata sau de catre un frate acorda valoare persoanei si filiatiei ei. In realitate, dorinta este aceea de a placea. Interdictia incestului provoaca la fata sublimarea pulsiunilor pregenitale, iar la baiat trezirea pulsiunilor epistemofilice. Daca pentru baiat este vorba de savoir, scris si ça-voir (a cunoaste), pentru fata este vorba de ça-etre (a parea, a placea).

Pentru a marca asa cum trebuie efectele narcisice rezultat al faptului ca dorinta se izbeste de legea interdictiei incestului – adica atunci cand este acceptata castrarea genitala oedipiana -, numim narcisism secundar nivelul de relatie cu sine pe care il atinge subiectul in momentul in care a trecut dincolo de aceasta etapa structuranta a ultimei castrari. Aceasta ultima castrare este initiatoare in viata sociala. Ea este data de parinti atunci cand pot si stiu sa o faca, sustinuti in aceasta incercare, care ii vizeaza atat pe ei, cat si pe copil, de catre idealul eului parental si de iubirea casta pentru copii lor. (Idem)

Absenta fantasmelor originare lasa loc aparitiei fantasmelor de auto-creare sau non-fantasmelor, asa cum le numeste Paul-Claude Racamier. Si suntem in apropierea acelui „no man’s land” descris de André Green pentru a prefigura aparitia unei structuri de limita fundamentata pe un gol.

Copilul ii cere terapeutului sa isi dovedeasca capacitatea sa maternanta, dar si cunoasterea originii acestei maternitati. O astfel de cunoastere impartasita poate lasa loc copilului pentru a se identifica cu terapeutul si pentru a lasa loc in gandirea sa proprie acestei cunoasteri.

Cristina Călărăşanu

este psihoterapeut de orientare psihanalitică în formare, psihodramatist în formare, membru fondator al Asociaţiei Române de Psihanaliză a Legăturilor de Grup şi Familie şi delegat în cadrul Federaţiei Europene de Psihoterapie Psihanalitică.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Cristina Călărăşanucomplexul lui Oedipnarcisism primar / secundarpsihologpsihoterapia copiluluirubrică: Dialoguri psi cu copiiitabuul incestului

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Desenele copiilor şi terapeutul
Psi

Case plutitoare, dormitoare grăitoare. Ce află terapeutul din desenele copiilor

by Cathy A. Malchiodi
26 ianuarie 2021
psiholog psihoterapeut psihiatru terapeut România
Cafe Gradiva

Psiholog, psihoterapeut, psihiatru: 4 profiluri profesionale în Braşov, Bucureşti şi Constanţa

by Cafe Gradiva
13 martie 2022
Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei
Cafe Gradiva

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Michel Steiner, Freud et l’humour juif, In Press, Juin 2012

Michel Steiner, Freud et l'humour juif, In Press, Juin 2012

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

In viata ca in carti
Cafe Gradiva

In viata ca in carti

8 octombrie 2020
Despre întâlnirile posibile
Cafe Gradiva

Despre întâlnirile posibile

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.