Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Stephen Seligman: Intersubiectivitate in psihanaliza – Perspective clinice şi de dezvoltare

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Stephen Seligman: Intersubiectivitate in psihanaliza – Perspective clinice şi de dezvoltare
777
SHARES
Share

Citeştedespre

Doar animalele psihanaliza Moll

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

20 decembrie 2022
Templul taoist Louguantai

Scurtă povestire taoistă despre un ghidaj inconştient prin Munţii Zhongnan

7 noiembrie 2022
Conştiinţa David Chalmers TED

Două teorii nebunești despre conștiință

5 octombrie 2022

Profesorul Seligman este psihanalist, formator si supervizor IPA, respectiv al centrului de psihanaliza din San Francisco si al Institutului de psihanaliza al Californiei de Nord. Este angajat intr-un program de cercetare copil-parinte al Departamentului de Psihiatrie din Universitatea de Medicina din California de Nord. A scris mai multe carti si articole pe teme de psihanaliza relationala, precum cele din anul 2000 si 2003, unul intitulat „Implicatii clinice ale teoriei atasamentului”, aparut in revista Asociatiei Americane de Psihanaliza, altul intitulat „Punctul de vedere al dezvoltarii in perspectiva relationala”, aparut in revista Psihanaliza contemporana.

Punctul de la care porneste autorul in lucrarea sa este cel al relatiei psihanalitice dintr-o perspectiva a dezvoltarii, punct care are ca baza teoretica si practica ideea „copilului relational”. Diferitele scoli psihanalitice propun imagini ale unui copil cu elemente psihostructurante importante. Melanie Klein propune copilul invadat inca de la inceput de anxietate, ca un rezultat al distrugerii / urii sale fata de obiecte. La Freud, copilul reprezinta realizarea perfecta a sinelui, el duce o viata nediferentiata intre sine si obiect, singura lui motivatie fiind satisfacerea instinctelor. Seligman isi propune sa urmareasca urmatoarele puncte:

  1. Copilul este social si nu solipsist.
  2. Modelul de dezvoltare al copilului este conturat de „contact”, de cautarea sigurantei in baza interactiunii cu ceilalti.
  3. Descrie strategia clinica relationala asa cum a fost elaborata in SUA.

El spune ca exista 3 mari grupe de teorii clinice:

  1. Cele care subliniaza caracterul primar al pulsiunilor
  2. Cele care subliniaza relatia
  3. Cele mixte

Primele sunt motivate de reducerea tensiunilor interne, bazate pe inferente din analiza freudiana, respectiv modelele genetice. Cele din a doua categorie subliniaza perspectiva interactiunii copilului cu mediul, orientarea spre lumea externa si interesul social ca motivatie primara. Personalitatea se dezvolta in masura in care mintea copilului se organizeaza in virtutea unui mediu benevolent de ingrijire. Eventualele trasaturi psihopatologice care ar putea aparea nu reprezinta la copil fixatii la un stadiu timpuriu, ci variante de dezvoltare. Asadar, copilul isi structureaza realitatea in functie de ambient, nu e solipsist si nici nu e motivat pentru a scapa de afectele intolerabile, ci este bine adaptat pentru interactiunile sociale. Motivatia lui de baza include reglementarile emotionale rezultate din proximitatea cu ceilalti. El trebuie sa raspunda celorlalti. In acest sens, pentru a releva modelul sau teoretic, Seligman expune un filmulet video cu doi gemeni care comunica intr-o forma de limbaj articulat „impreuna”, atat gestual, corporal, cat si fonic. Aceasta e denumita comunicarea comunicativa.

Pentru a evidentia propensiunea nativa a copilului catre mediu, Seligman vorbeste despre studii care au relevat faptul ca la nastere copilul vede la 27 cm distanta, cam cat distanta pana la fata mamei (si nu e orb cum se credea). De asemenea copiii se pare ca prefera formele rotunde, imagini care prezinta chipul uman spre care se indreapta si vocile de frecventa inalta, pe care le imita (vorba mamei usor subtiata). Toate acestea rezuma niste abilitati native, cu care copilul e inzestrat in mod natural pentru a se adapta la mediul uman. Capacitatea de a imita fata care-i zambeste si de a imita miscarile celui / celei cu care interactioneaza copilul se numeste sistem de influenta mutuala. In acest sistem se regleaza afectul si se regleaza miscarile motorii. Pentru a evidentia aceste lucruri, Seligman arata alt film video cu un copil in interactiune cu vocea mamei pe care o imita.

Asadar, in perspectiva lui Seligman (ca si a lui Winnicott, pe care il citeaza), relatia pacient-analist este foarte asemanatoare celei mama-copil. Analistul are importanta la fel de mare ca si pacientul. Accentul nu e pus pe pacient, ci pe diada, analiza fiind influentata de sistemul pacient-analist si de contextul relational bidirectional. Situatia creata este dialectica, analistul este influentat de pacient si se implica. De aici, transferal si contratransferul apar ca inseparabile, se implica unul pe celalalt si de fapt vorbim despre relatie si nu despre fenomene separate: unde e transfer si unde e contratransfer. Schimbarea in psihanaliza apare ca urmare a interactiunii, in urma intelegerii afectelor intense. Nu relatarea trecutului prin rememorare, ci interactiunea din „aici si acum” schimba constructe afective din trecut care s-au elaborat tot in relatie cu cineva (mediul, mama, tatal). Seligman vorbeste despre efectul terapeutic al recunoasterii in relatia analitica. Acest lucru nu inseamna ca analistul trebuie sa-i ofere pacientului ceea ce nu i-a oferit trecutul (mama, tatal), ci subliniaza rolul flexibilitatii si disponibilitatii analistului ca fiind un agent al schimbarii.

Codruta Zerfas

este candidat al Societăţii Române de Psihanaliză.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Codruţa Zerfascomunicare comunicativăpsihoterapia copiluluirelaţie analiticarubrică: În atenţierubrică: Vino şi vezisistem de influenţă mutualăvideo a

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Noi Dostoievski sado-masochism
Psihanaliză

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

by Marin Marian-Bălaşa
4 octombrie 2022
Auguste Derer boala Alzheimer
Psihiatrie

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

by Teodora Dobrescu
1 aprilie 2022
Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză
Psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

by Otto Rank
6 octombrie 2021
Load More
Next Post
Thank you Satan!, Bucureşti, 1 noiembrie 2012

Thank you Satan!, Bucureşti, 1 noiembrie 2012

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Arta de a fauri oameni
Cafe Gradiva

Arta de a fauri oameni

8 octombrie 2020
Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente
Cafe Gradiva

Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

3 ianuarie 2023
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.