Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Vera Sandor: Factori si aspecte ale pluralismului in psihanaliza

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Vera Sandor: Factori si aspecte ale pluralismului in psihanaliza
Share
De la stânga la dreapta: Vera Şandor, Gianina Micu, Monica Bălaşa

Vera Sandor este membru titular si supervizor al Societatii Romane de Psihanaliza. Ne-a marturisit ca tema conferintei i s-a parut incitanta si chiar destul de spinoasa avand in vedere ca scoala romaneasca este inca la inceput, nu avem o traditie teoretica… Din cauza acestui fapt, s-ar putea sa ne fie greu aici, in spatiul romanesc, sa vorbim despre pluralism. Mai ales pentru formarea viitorilor psihanalisti, acest lucru poate fi derutant. Lucrarea i-a fost motivata de gandul ca poate tocmai datorita acestor dificultati ale inceputului ar fi necesare clarificari privind pluralismul teoretic si clinic in psihanaliza.

Audiind lucrarea, mi s-a parut o foarte buna structurare a temei evenimentului sau un fel de ghid care sa ne ajute in fixarea obiectivelor unei teme atat de vaste – si va redau in continuare cateva notite pe care le-am luat pe parcursul prezentarii.


Parafrazandu-l pe sociologul Zygmunt Bauman care a vorbit despre societate lichida, moralitate lichida, dragoste lichida, Vera Sandor ne vorbeste despre pluralism lichid, care ar fi o diluare a psihanalizei, o utilizare conceptuala si clinica in care instrumentul de lucru psihanalitic isi pierde limitele si definitia.


Cativa factori determinanti ai pluralismului actual enumerati si dezvoltati in prezentare ar fi: 

  • filiatia rezultata din analiza personala;
  • transferul asupra institutiilor psihanalitice ca afirmare a filiatiei;
  • evolutia modului de a gandi unele concepte vechi ale psihanalizei;
  • fenomene sociale cum ar fi razboaiele, migratia si relatia psihanalizei cu dictaturile;
  • noile teritorii unde a aparut psihanaliza (Europa de Est, China) si unde se discuta despre formare;
  • marii teoreticieni și influenţa școlilor lor: Jung, Ferenczi, Klein, Anna Freud, Winnicott, Kohut, Fairbairn, Bion, Lacan, Green, Laplanche, Ogden și alții;
  • inovatiile de tehnica gen „experiment”: Freud cu tehnica activă a fixării datei de final a analizei, S. Ferenczi cu analiza mutuala, J. Lacan cu ședințele de durată variabilă, D. Winnicott cu însoțirea în regresie și regresia ca factor terapeutic;
    lucrul cu diverse patologii: H. Searls cu psihotici, O. Kernberg cu tulburarile narcisice, Pierre Marty cu terapia bolilor psihosomatice grave etc.

De asemenea, iata cateva interogatii care ar putea diminua eclectismul si confuzia, enumerate de vorbitoare:

  • teorii clasice cu pretenții de exhaustivitate: Adler cu sentimentul de inferioritate, Jung cu arhetipul și inconștientul colectiv, Lacan cu inconștientul structurat ca un limbaj;
  • diferențe în filosofia vindecării: reflexivitate, subiectivizare, dispariția simptomelor, obsesia „obiectivării”;
  • daca modificările de cadru sunt adaptări tehnice la noile patologii sau sunt raționalizari contratransferențiale;
  • dezbaterea ideologizată a diferenței dintre psihanaliză și psihoterapie;
  • diferențele dintre concepțiile despre sistemul de formare în IPA: anglo-saxon, francez și uruguayan;
  • dezbaterea asupra factorilor terapeutici – ce anume produce vindecare, schimbare psihica in cura

In continuare, prezentarea se axeaza pe evolutia a trei concepte ramase fundamentale in toate orientarile psihanalitice: conceptul de seductie la Freud, Ferenczi si Laplanche, pulsiunea de moarte si contratransferul. Pluralismul teoretic este definit astfel ca evolutie necesara a gandirii clinice si teoretice pastrand ca numitor comun preocupari, intrebari si descoperiri care sa ajute la o intelegere mai buna a patologiei si vindecarii.


Citeste despre psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger

Citeştedespre

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

8 octombrie 2020
Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

8 octombrie 2020
„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film

„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film

8 octombrie 2020

Intrebata fiind in finalul prezentarii, de psihanalistul american relaţionist Stephen Seligman, care ar fi relatia dintre pluralism si doliu si nostalgie, Vera Sandor a raspuns ca, in psihanaliza de astazi, trebuie sa abandonam pozitii freudiene rigide, dar sa nu pierdem ceea ce s-a construit pana acum adica sa nu ne indepartam de fundamente, cum spune Jean Laplanche.

Georgiana Brănişteanu

este candidat – Societatea Română de Psihanaliză.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: autor: Georgiana Brănişteanurubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot
Cafe Gradiva

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?
Cafe Gradiva

Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?

by Cafe Gradiva
16 noiembrie 2020
13 noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori
Cafe Gradiva

13 noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
René Roussillon: Pluralism şi compatibilitate

René Roussillon: Pluralism şi compatibilitate

Comments 2

  1. Liviu Milton Poenaru says:
    10 ani ago

    Este foarte importantà si rar dezbàtutà notiunea de pluralitate în psihanalizà, aspect inerent al psihanalizei din motive legate nu doar de istoria unei societàti, ci mai ales de istoria personalà si de propria capacitate de mentalizare. Dar tot atât de important este ca psihanaliza sà gàseascà numitori comuni care sà evite derivele si hipersubiectivitatea. Din punctul meu de vedere una din càile care i-ar permite limitarea derivelor este afilierea cu neurostiintele care se dirijeazà din ce în ce mai mult spre notiunea de spirit, làsând deoparte teoriile mecaniciste care au predominat la sfârsitul secolului trecut. Aceastà afiliere nu trebuie sà însemne pierderea esentei psihanalizei, a càrei menire este de à càuta în inconstientul uman. Mà gândesc mereu la Lacan care a refuzat notiunea de contratransfer; neurostiintele permit actualmente o nouà teorizare a notiunii, dacà tinem cont în special de neuronii oglindà…

    Răspunde
    • Georgiana Branisteanu says:
      10 ani ago

      Da, vedeti… dupa atatea excomunicari, psihanaliza a ajuns sa vorbeasca astazi despre pluralism. Afilierea cu neurostiintele mi se pare o idee foarte inspirata si a fost mentionata si in prelegerea unuia dintre conferentiari. Cat priveste pozitia lui Lacan fata de contratransfer, va contrazic categoric. A fost primul care a afirmat ca aceasta notiune trebuie sa includa si aspecte transferentiale din partea analistului. Despre contributia psihanalistului la transferul imaginar si la cel simbolic ale pacientului puteti citi intr-o postare mai veche a mea:
      http://www.cafegradiva.ro/2010/10/horacio-etchegoyen-despre-conceptul-de.html
      Dar chiar acum voi iesi din spatiul comentariilor ca sa va redactez urmatoarea prezentare pe care am audiat-o ieri si care se numeste "De la Freud la Lacan, putem vorbi despre pluralism in psihanaliza?" 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Feminismul adevărat presupune asumarea dimensiunii pasive
Cafe Gradiva

Feminismul adevărat presupune asumarea dimensiunii pasive

8 octombrie 2020
Istoria „Cărţii roşii”
Cafe Gradiva

Istoria „Cărţii roşii”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

3 ianuarie 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.