• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

„Am un milion”. Despre seductia materna in manele

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
„Am un milion”. Despre seductia materna in manele
Share

Nu sunt mare sef, nu sunt barosan…
Nu-s stapanu lumii, si nici number one
Am un milion si-l dau la lautari
Chiar de plec acasa fara nici un ban
Milionu meu face cat zece
Fiindca-l dau din stima si modestie  

Da da da da, asta-i harul meu,
E talentul meu, de la Dumnezeu
E valoarea mea, e valoarea mea
De la Precista…

Nu am ascultat niciodată această manea cântată de ACM şi numită Am un milion. Însă un prieten bun mi-a împărtăşit aceste versuri auzind că am un interes specific faţă de acest aspect al culturii şi civilizaţiei româneşti actuale.




Ceea ce atrage imediat atenţia la această manea este faptul că nu conţine nici o aluzie la duşmani. La o primă vedere pare complet atipică. Însă dacă facem o analiză mai atentă lucrurile vor fi uşor surprinzătoare. Primul lucru care îţi vine în minte este legat de faptul că acest „lăutar„ ştie foarte bine să îşi motiveze publicul astfel încât acesta să renunţe şi la ultimii bani pe care îi are doar pentru a avea sentimentul că este „şef şi barosan„, „stăpânul lumii şi number one„. Foarte uşor trecem peste negaţie, considerând-o doar un subterfugiu firav pentru a înşela cenzura publicului. Nu mândria este cea direct vizată prin aceste versuri, ci narcisismul celui care are „stimă şi modestie„. Unul dintre modelele după care ar putea fi interpretată această manea este cel oferit de Winnicott atunci când vorbeşte de faptul că narcisismul bebeluşului se oglindeşte în strălucirea ochilor mamei. Substituţia de roluri este foarte uşor de făcut, lăutarul preia funcţia maternă, iar ascultătorul preia rolul bebeluşului. Însă aş atrage atenţia asupra a două aspecte: 1. cei doi protagonişti ai cântecului au depăşit de mult această vârstă, şi 2. schimbul dintre ei este inversat, în sensul că la auzul glasului narcisizant al „mamei„, „bebeluşul„ este acela care îşi „hrăneşte„ mama 

chiar de pleacă acasă fără nici un ban. 

Această relaţie de hrănire nu va duce decât la moarte prin exces de abnegaţie a bebeluşului de a susţine glasul seducător al mamei. Mama devine sirena seducătoare ce te atrage în adâncurile mării, dar şi vulpea ce fură caşcavalul corbului. Prin această ultimă menţiune intrăm şi în domeniul moralei.


Morala impusă de acest cântec pare a fi una crudă şi nemiloasă. Nimeni nu poate cere celuilalt să renunţe şi la ultimul lui ban doar pentru simplul sentiment de a se simţi valorizat până la cele mai vibrante coarde ale psihicului uman. Însă îmi aduc aminte din nou de acest prieten care, povestindu-mi despre acest cântec, a făcut imediat comparaţia cu faptul că milionul tău are aceaşi valoare în glasul mamei, la fel ca milioanele fără număr ale celui bogat. Am putea să ne gândim că e vorba de competiţia masculină aici sau de neajutorarea primară a bebeluşului dacă tot am adus acest aspect în discuţie. Însă nu, este pur şi simplu vorba despre „duşmani„ asupra cărora poţi să-ţi iei revanşa, anulând orice diferenţă dintre tine şi el, şi uitând orice umilinţă sau neputinţă îndurată în viaţa asta din cauza banilor. Nu mai trebuie să atrag atenţia că ne învârtim în acelaşi scenariu triangular în care femeia, mai corect glasul acesteia, este sursa şi motivaţia oricărui triumf psihic.


Oare putem vorbi despre faptul că economia psihică de a se investi şi moralitatea acestui individ sunt slabe? El este convins că nu, pentru că acesta este harul său, valoarea sa, talentul său, care în ultimă instanţă sunt date de la „Precista„. Mama este cea care îţi dă, mama este cea care îţi ia. Şi asta până la urmă este o moralitate necruţătoare atât faţă de sine, cât şi faţă de celălalt. Însă această moralitate necruţătoare este una care leagă la nesfârşit, transgresând valoarea banului. Nu banul este valoarea supremă, nu conflictul dintre el şi duşmani, ci acest vag sentiment că trebuie să ai o valoare în ochii tăi şi ai celuilalt. Cine poate contesta cunoaşterea empirică pe care ACM o are asupra psihicului uman?

Ciprian Taus

este psiholog in formare psihanalitica.

DE ACELAŞI AUTOR

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share5SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Nebesa Cerurile Heavens Above
Cultură

Cerule: complexă feerie maniheist-bogomilă

by Marin Marian-Bălaşa
18 mai 2023
Maelström, un film despre Oedip şi inconştient
Psihanaliză

Maelström: un alt scenariu psihanalitic

by Marin Marian-Bălaşa
3 aprilie 2023
Doar animalele psihanaliza Moll
Cultură

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

by Marin Marian-Bălaşa
4 martie 2023
Load More
Next Post
Filogeneza plăcerii

Filogeneza plăcerii

Comments 2

  1. Ioana M. says:
    11 ani ago

    S-ar zice ca teoria kohutiana este bine ilustrata in acest cantec. Nu cumva ACM vorbeste foarte sincer despre sine?

    Răspunde
    • Ciprian Taus says:
      11 ani ago

      In legatura cu problema sinceritatii lui ACM singurul raspuns pe care il am este acela ca il consider un foarte bun profesionist, cu o capacitate de reusita sociala uluitoare. Pentru mine munca lui este mai degraba o demonstratie ca prin manea se poate ajunge la o respectare a normelor sociale.Sinceritate e o problema de etica, din punctul meu de vedere. Vad acest cantec mai degraba ca pe o capacitate de recunoastare a propriei dorinte. Iar faptul ca puteam foarte bine sa fac aceasta interpretare dintr-o perspectiva kohutiana recunosc ca ma surprinde prin evidenta cu care reiese din text, dar care a fost omisa in mintea mea. Multumesc.

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Autismul: despre gogonele şi metafore
Cafe Gradiva

Autismul: despre gogonele şi metafore

22 noiembrie 2020
terapeuţi psihoterapia farmaceutice
Psihanaliză

Terapeuţi şi pacienţi: Cum au schimbat companiile farmaceutice şi de asigurări relaţia terapeutică

7 februarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.