Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Optimismul Melancoliei: note de şedinţă AIPsA

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
7
Optimismul Melancoliei: note de şedinţă AIPsA
Share

Mi-au trecut prin minte, zilele astea, gânduri referitoare la şedinţa AIPsA din ianuarie anul trecut, şedinţă în care s-a interpretat cel mai recent film al controversatului şi depresivului regizor danez, Lars von Trier. S-a vorbit mult despre depresia lui von Trier (de unii văzută drept creatoare, de alţii ca distructivă) care a clocit filmul apocaliptic, de sentimentele de angoasă şi disperare pe care pelicula le trezeşte în spectatorul pus în faţa iminenţei anihilării planetare, ba chiar despre presupusele elemente psihotice prezente în personajul principal, melancolica Justine. 

Mie mi s-a părut că filmul este despre orice, numai despre psihoză şi pierderea simţului realităţii nu. Încercam să înţeleg de ce toată lumea văzuse dimensiunea catastrofică a producţiei vontrieriene şi de ce nimeni nu văzuse eliberarea finală în faţa angoaselor invadatoare (în opinia mea prezente în Claire, nu şi în Justine) şi ale supraeurilor tiranice. Mi-am amintit de liniştea lăuntrică pe care filmul mi-a produs-o atunci când l-am văzut prima oară, cam cu trei luni înainte de şedinţa AIPsA. Linişte care persista şi care, paradoxal, începea să devină sâcâitoare în momentele de interpretare. Am încercat să exprim faptul că eu văzusem filmul profund optimist. Că, de fapt, nu imanenţa unui sfârşit a fost cea care alimenta depresia miresei care a abandonat (! nu care a fost abandonată), ci tocmai incertitudinea că e posibil ca planeta albastră, Melancolia, să NU lovească planeta Pământ. Îmi persistau în minte cuvintele lui Lacan din Television în care spunea răspicat:

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

dacă n-am crede că moartea există cu adevărat cum am putea suporta tot ceea ce numim „viaţă”? (click aici)

Interpretarea mea dialectică a stârnit vădit reacţii (poate mai angoasante decât însuşi filmul) care s-au cristalizat într-o singură idee:

te aperi.  

Aşadar, ceea ce sugeram eu erau propriile apărări, iar ceea ce se afirma despre mine nu era analiză sălbatică.

Şedinţa interpretativă s-a încheiat, dar impresiile mele legate de Melancolia nu s-au dizolvat. Să afirmi despre un film apocaliptic că e optimist, nu e uşor de primit. Să vezi în el un produs al unui von Trier matur care s-a mântuit după teroarea din Antichrist, poate părea că ne depărtăm de interpretarea clinică şi intrăm pe tărâmul minat al esteticii.

La sfârşitul şedinţei, după angoase şi apărări impuse, mântuirea a venit şi pentru mine: o doamnă s-a apropiat şi mi-a spus că a găsit interesantă propunerea mea de interpretare. Ea însăşi se gândise şi rezonase cu câteva dintre ideile avansate de mine acolo. Nu am putut decât să mă bucur, gândindu-mă că poate sentimentele pe care Melancolia mi le-a indus nu au fost atât de „defecte”. Bucuria a fost şi mai mare când, la scurtă vreme după şedinţă, am găsit pe YouTube filmuleţul de mai jos. Acum eram pe deplin salvată.


Citeştedespre

Tristeţea şi patologia depresivă

Tristeţea reactivă şi patologia depresivă

9 mai 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022
Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022

Alexa Pleşcan

este psiholog.

DE ACELAŞI AUTOR



    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
Tags: Arteautor: Alexa Bîtfoidepresiepsihanaliza si filmrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Girl with Kaleidoscope Eyesrubrică: În discuţierubrică: Vino şi veziSlavoj Žižekvideo a

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

implant cerebral depresie severă
Psi

Implant cerebral de succes pentru terapia depresiei severe a unei femei de 36 de ani

by Cafe Gradiva
6 octombrie 2021
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral
Psihanaliză

Proiecționistul, încă un Oedip literal

by Marin Marian-Bălaşa
7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud
Psi

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

by Marin Marian-Bălaşa
15 iunie 2021
Load More
Next Post
Quentin Tarantino, Django dezlănţuit, 18 ianuarie 2013

Quentin Tarantino, Django dezlănţuit, 18 ianuarie 2013

Comments 7

  1. Ioana M. says:
    9 ani ago

    Nu vad de ce moartea poate fi doar o perspectiva inspaimantatoare si unu si una eliberatoare. De ce nu o putem intelege, de pilda, ca pe o nastere? Poate atunci cand ne-am nascut, experienta a fost traumatica pentru exact acelasi motiv: intalnirea cu necunoscutul. Iata, veti spune, culmea defensei si a rationalizarii. Ei bine, da. Recunosc. Alexa, imi placi!

    Răspunde
    • Alexa Pleșcan says:
      9 ani ago

      Nu vad defense in ceea ce zici, Ioana. Moartea poatea avea, intr-adevar, si o latura inspaimantatoara, atunci cand ea presupune violenta si/sau teroare psihica. Or in filmul lui von Trier nu e vorba despre-asa ceva. Deasemenea, asa cum spui tu, nasterea insasi prezinta o dimensiune traumatica: parasirea uterului matern si intalnirea cu o lume necunoscuta si ne-naturala, din perspectiva bebelusului, nu e tocmai cel mai fericit eveniment pentru el.

      Răspunde
    • Anonim says:
      9 ani ago

      renastere? credeti in reincarnare? 😀
      eu din articol nu inteleg ca de moarte apocaliptica e vorba, dar de eliberare
      nu la ce spune in film trier ma gindesc
      ma gindesc la interpretare, decodare
      chiar si trier a spus ca a adaugat ciocnirea catastrofica doar asa pentru suspense
      intereasnt articol
      leni

      Răspunde
    • Ioana M. says:
      9 ani ago

      Defensiv ar fi sa-ti denegi frica de moarte spunand ca n-ai nicio spaima legata de ea. Sau macar teama. Dar asa cum ne temem, asa ne-o si dorim, cred eu. Un gand care suna cam sinucigas, dar nu ne sinucidem toti, pana la urma? Pentru unii, chestiunile astea sunt de negandit, banuiesc. Ori Lars von Trier tocmai in fata acestei insolubile probleme ne pune.

      Răspunde
    • Alexa Pleșcan says:
      9 ani ago

      cred ca nu la renastere in sens de reincarnare se referea Ioana, cat de regenerare..

      Răspunde
  2. Anonim says:
    9 ani ago

    Cadere pe ganduri dupa ideile din articol. N-am vazut filmul anul trecut caci mi s-a parut plictisitor insa dupa explicatiile de mai sus vreau sa-l vad ca sa-mi si eu fac o parere.

    Răspunde
  3. Ioana M. says:
    9 ani ago

    Azi am vazut si eu pentru prima oara filmul. Si m-a impresionat copilul, cum se lasa el purtat de mama care cauta o solutie cu o panica aproape animalica, panica ce se transforma ulterior intr-o jelanie de acceptare. Copilul insa pare mai impacat decat mama, matusa si tatal lui. El are ceva din nedumerirea si resemnarea inteleptului. Justine nu face decat sa-si confirme moartea interioara prin catastrofa, tatal denaga realitatea pana cand n-o mai poate ocoli, Claire lupta cu spaima si finalmente renunta la inclestare. Copilul insa pare lipsit de reactie, doar un observator, pana in momentul in care afirma: e ceva de care nu putem sa ne ascundem.
    In definitiv, nu e asta e moartea fiecaruia dintre noi? Oricat de incredibil ar parea, a o astepta cu seninatate e, mi se pare, solutia cea mai dezirabila, cel putin pentru mine, desigur. De aceea zic si eu ca Melancholia poate fi inteles ca un film optimist.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Psihodinamica organizatiilor: angajatii in psihoterapie
Cafe Gradiva

Psihodinamica organizatiilor: angajatii in psihoterapie

8 octombrie 2020
„Ia o foarfecă şi tunde-ţi copacii”
Cafe Gradiva

„Ia o foarfecă şi tunde-ţi copacii”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.