Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Europa şi-a pierdut cetăţenii

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Europa şi-a pierdut cetăţenii
Share

Len

În 2012, după mai mulţi ani de îndoieli, stângăcii şi greşeli, liderii europeni au făcut două lucruri. Aceste două decizii au scos euro din abisul în care se găsea şi l-au situat pe un drum de stabilitate necunoscută în ultimii ani.

Despre soliditatea obţinută de euro, cel puţin temporar, vorbeşte impactul foarte redus al haosului postelectoral italian. Să ne amintim şocul produs în octombrie 2011 de decizia lui Yorgos Papandreu de a convoca un referendum pentru a valida sau respinge politicile de ajustare dictate de troică; anunţul său a făcut să explodeze anumiţi indici de incertitudine pe care îi folosesc analiştii financiari până la cote superioare celor care au urmat atentatelor din 11 septembrie în Statele Unite. Fără îndoială că Italia este un haos, dar euro rezistă, cel puţin pentru moment.

O criză de legitimitate

În ţări precum Spania, încrederea “netă” în UE (o măsură care scade procentajul celor care nu au încredere din cei care au încredere) era în 2007, înainte să înceapă criza, de 42 de puncte (65% care aveau încredere faţă de 23% care nu aveau). Astăzi, totuşi, s-a transformat într-o neîncredere netă de 52 de puncte (72% care nu au încredere faţă de doar 20% care au încredere). O prăbuşire spectaculoasă.

În Grecia, Irlanda, Portugalia, Irlanda, Cipru, UE este văzută cu o neîncredere tot atât de copleşitoare precum cea pe care o observăm în Spania.

Neîncrederea nu vizează doar Uniunea

În mod semnificativ, totuşi, acest bum al neîncrederii în UE are loc nu doar în ţări care sunt datoare, ci şi în ţări care creditează sau care au o situaţie financiară mai bună: nici în Germania, Austria, Franţa, Olanda sau Finlanda oamenii nu mai au încredere în UE. În mod clar, neîncrederea nu vizează doar UE. ci şi anumite ţări şi cetăţeni. În situaţia actuală, toţi par să piardă şi nimeni nu câştigă.

Ne găsim deci în faţa unei importante probleme de legitimitate. În mediul european, unde identitatea colectivă, valorile comune şi procedeele democratice sunt încă incipiente, legitimitatea a venit mai ales din mâna performanţei economice: mai multă creştere economică, mai mult sprijin popular pentru integrarea europeană, şi viceversa. Asta presupune că rezerva de legitimitate a sistemului, fiind aproape în mod exclusiv asociată creşterii economice, este slabă şi tinde să se termine rapid în situaţii de criză.

Asta trăim acum. Pe de-o parte, chiar dacă politicile de austeritate pot să aibă succes în momentul controlării deficitelor (nu şi pentru a reduce datoria), nu produc creştere nici locuri de muncă, de aceea nu reuşesc să genereze sprijinul cetăţenilor de care au nevoie pentru a funcţiona.

Euro, doar un mijloc

Şi ce este mai rău: prin forţarea guvernelor să violeze în mod sistematic promisiunile electorale datorită cărora au fost aleşi şi să guverneze prin aceleaşi politici independent de culoarea lor politică, subminează şi legitimitatea sistemelor politice naţionale. După cum vedem în ţările unde s-a intervenit, sistemele politice se uzează (precum în Spania şi Portugalia), sau se descompun (precum în Grecia şi Italia). Între timp, de cealaltă parte, în ţările creditoare, cum nici aici nu există creştere economică, senzaţia dominantă este că ţările din Sud sunt o povară care absoarbe puţinele resurse şi încetineşte progresul lor.
Cu aceste elemente de nemulţumire şi neîncredere atât de deteriorate, UE trebuie să completeze o integrare politică şi economică absolut necesară. Euro a fost salvat, dar nu va supravieţui pe termen lung fără o uniune bancară care să includă mecanisme de soluţionare a crizei şi garanţii de depozite paneuropene. Nu o va face nici fără un buget care să merite acest nume, fără punere în comun a datoriei şi o coordonare mult mai eficientă a politicilor economice.

Dar pentru ca impozitele unui cetăţean german să sprijine depozitele unui spaniol care face economii şi impozitele unui cetăţean spaniol pe cele ale unui grec sau portughez, avem nevoie de o încredere în Europa care ne lipseşte astăzi.

În iunie 2014, în mai puţin de un an, Europa îşi va chema cetăţenii la urne. Dacă până atunci nu s-a reinstalat încrederea cetăţenilor în UE, surpriza ar putea fi destul de neplăcută. Să salvăm euro era esenţial, dar euro este un mijloc, nu un scop, scopul sunt cetăţenii: euro fără ei nu prea are sens.

José Ignacio Torreblanca

este specialist în afaceri europene, profesor de ştiinţe politice, directorul biroului spaniol al Consiliului european de relaţii internaţionale şi colaborator permanent la El Pais.

DE ACELAŞI AUTOR

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022


    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*

Preluat parţial de pe Presseurop
Citiţi articolul original în El Pais

Citeştedespre

No Content Available
Tags: autor: José Ignacio Torreblanca

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

No Content Available
Load More
Next Post
A Firm Grasp on Comfort

A Firm Grasp on Comfort

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

colecţionarism patologic hoarding
Psihoterapie

Despre colecționarism și ordine patologică în obsesii

20 martie 2022
Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni
Cafe Gradiva

Stima de sine se invata, dar se si ia: Virginia Satir despre arta de a fauri oameni

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.