Toti auzim vorbindu-se despre „tulburarea de stres post-traumatic”, dar foarte putini dintre noi stim cu adevarat ce inseamna. In acest interviu video, Linda Hill, consultant in terapia desensibilizarii si retratarii prin miscarile oculare si psihoterapeut senior la clinica scoţiană Castle Craig, descrie efectele experientei traumatice asupra creierului.
Trauma are un efect puternic asupra comportamentului, fiind unul din factorii ce pot contribui la dependenta. Cei care au suferit o trauma se pot confrunta cu sentimente bruste si complesitoare de panica si teama. O modalitate comuna de a face fată acestora este apelul la consumul de droguri si alcool.
Linda Hill, consultant Castle Craig, explica terapia traumei pe înţelesul tuturor, subliniind beneficiile acesteia: accelerarea vindecarii de amintirile traumatizante.
Castle Craig este una din putinile clinici de tratare a dependentei din Marea Britanie care ofera pacientilor serviciul de terapie a traumei. Dr. Margaret McCann, Directorul Medical, vorbeste despre introducerea acesteia la Castle Craig:
Am introdus terapia traumei la Castle Craig pentru ca existau din ce in ce mai multe dovezi despre necesitatea tratarii traumelor nerezolvate, care agravau problema dependentei. Rolul amintirilor traumatice in instalarea recidivei nu mai putea fi ignorat. In acelaşi timp, am inteles ca o clinica ce aspira la titlul de „centru de excelenta”, trebuia sa ofere o abordare holistica a tratamentului, in loc sa se concentreze restrans pe tratamentul dependentelor. Introducerea terapiei traumei a fost un factor important in furnizarea unei ingrijiri complete pacientilor nostri.
...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.
Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua. Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim!
Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.
am vazut recent un documentar tv, nu mai stiu pe ce post, care, tot asa, aducea "trauma" in prim planul adictiei. dar, nici din acel doc., nici din acest articol, nu reusesc sa inteleg cum ajunge o trauma sa devina un fel de scuza pentru adictie, dar si pt terapie.. adica, daca am o trauma, asta imi valideaza adictia. deci, am dreptul sa fiu tratat ca orice pacient. nu mi se pare ok. adictiile au o componenta genetica – asta deja se stie. acum mai bagam si trauma la pachet? si apoi ne apucam, in terapie, sa cautam trauma vinovata de accesarea paguboasa a predispozitiei genetice? mie nu mi se pare ok. adicam daca nu gasim o trauma, nu avem voie sa fim alcoolici, de ex.? 🙂 ce se intelege prin "trauma', de fapt? in acel documentar tv, traumele erau exemplificate prin tot felul de abuzuri fizice/ psihice, chestii violente, oricum, suficinet de puternice si recente pt a nu mai fi apucat sa fie refulate… ow.
am vazut recent un documentar tv, nu mai stiu pe ce post, care, tot asa, aducea "trauma" in prim planul adictiei. dar, nici din acel doc., nici din acest articol, nu reusesc sa inteleg cum ajunge o trauma sa devina un fel de scuza pentru adictie, dar si pt terapie.. adica, daca am o trauma, asta imi valideaza adictia. deci, am dreptul sa fiu tratat ca orice pacient. nu mi se pare ok. adictiile au o componenta genetica – asta deja se stie. acum mai bagam si trauma la pachet? si apoi ne apucam, in terapie, sa cautam trauma vinovata de accesarea paguboasa a predispozitiei genetice? mie nu mi se pare ok. adicam daca nu gasim o trauma, nu avem voie sa fim alcoolici, de ex.? 🙂 ce se intelege prin "trauma', de fapt? in acel documentar tv, traumele erau exemplificate prin tot felul de abuzuri fizice/ psihice, chestii violente, oricum, suficinet de puternice si recente pt a nu mai fi apucat sa fie refulate…
ow.