Cursuri de formare în
Psihoterapie Psihanalitică
Consiliere Psihodinamică - ÎNSCRIERI 2023

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
 
Curs de formare în
Psihoterapie Psihanalitică
Consiliere Psihologică – ÎNSCRIERI 2023

 
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Demersul terapeutic în cele 1001 nopţi ale sufletului

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Demersul terapeutic în cele 1001 nopţi ale sufletului
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Nu o să încep cu poveştile Şeherezadei care a intuit această enigmă a crimei. Nu o să continui nici cu povestea lui Oedip, a cărui ghicitoare aducătoare de crimă şi incest Freud a încercat să ne-o explice. Nu, o să încep cu o alegorie a sinelui pe care ne-o propune Anti-Climacus:

În poezie, catastrofa (presupunând poetice că persoana ar fi, de pildă, rege sau împărat) ar putea fi în anumite condiţii aranjată astfel încât confidentul să fie ucis de erou. Ne-am putea imagina un astfel de tiran demonic care ar simţi nevoia de a vorbi cu cineva despre chinul său şi ar consuma în acest scop, în mod succesiv, o serie întreagă de oameni; căci să devii confidentul său ar fi moarte sigură: odată încheiată mărturisirea tiranului, el ar fi ucis. Sarcina poetului ar fi să prezinte cum ar fi rezolvată în acest mod contrdicţia chinuitoare a unui om demonic, contradicţie manifestată între faptul de a nu se putea dispensa de un prieten apropiat şi neputinţa de a avea unul.

De ce anume să pui relaţia terapeutică în astfel de termeni? Nimeni nu are o astfel de percepţie a terapiei în termeni de catastrofă, ucidere, tiran sau rege. Singurul termen utilizabil din această alegorie ar fi acela de confident.

O să plec exact de la acest termen de confident pentru a încerca să demonstrez că această alegorie nu este una chiar întâmplătoare şi nejustificată. Confidenţa presupune o relaţie de doi, cu un celălalat care poate fi un grup sau un individ. O să iau în considerare doar relaţia dintre doi indivizi, fiind situaţia tipică a unei întâlniri terapeutice. Prima problemă care se ridică este aceea a faptului dacă poţi să faci o confidenţă unui celuilalt despre care nu ştii aproape nimic. Chiar dacă relaţia pe care o impune este una profesională. Însă cine este celăalat ca să fie în poziţia să pună întrebări despre tine? Despre cine eşti tu? Primul instinct îţi spune că te-ai născut ca o Maiestate în această lume şi nimeni nu poate face o lez-majestate fără să fie pedepsit. Iar pe vremuri lezarea năştea crima. Deschiderea narcisică faţă de celălalt aduce mereu riscul uciderii. Pentru că e mai uşor să discuţi despre suferinţa care îţi este cunoscută, decât despre sine unde gura îţi este legată în tainiţele uitării. Sinele nu îţi aparţine, suferinţa da.

În această primă fază relaţia bazată pe confidenţă este una strict între doi oameni. Precum relaţia dintre individ şi oglindă. O relaţie intimă în care ne narcisizăm reciproc. Însă există acele dimineţi în care oboseala şi suferinţa îşi spun cuvântul, şi atunci se întâmplă aceea ruptură între ceea ce vezi în oglindă şi ceea ce simţi despre tine. Ţi se impune ca o evidenţă ruptura dintre ceea ce se reflectă în oglindă, ceea ce ai constant în minte şi ceea ce eşti de fapt. Genul ăsta de ruptură aduce în prim plan gândul spargerii oglinzii, însă ar fi funcţional doar dacă ai fi doar tu şi oglinda, însă cum ai aflat că de fapt sunteţi trei, gândul şi actul reflex va fi acela de a evita imaginea din oglindă. Oglinda devine un obiect tabu, ce nu mai trebuie atins şi privit. În astfel de momente, oglinda este un confident ce riscă să fie ucis. Şi asta pentru simplul motiv că oglinda nu îţi permite recunoaşterea de sine. Când eşti o reflexie în trei (oglindă, ochii, minte), unitatea propriei tale subiectivităţi îşi pierde consistenţa. Regele află că crima este interioară. Poţi să te bârfeşti pe tine însuţi, dar nu poţi să-ţi fi confident. Nu poţi avea încredere în cel ce nici măcar pe sine însuşi nu se recunoaşte. Nici oglinda nu este un confident mai bun, pentru că nu este un confident pasional, este unul violent. Suferinţa şi angoasa devin singurele lucruri în care mai poţi avea încredere pentru că ştii sigur că eşti cel care le-a dat naştere. Nu ştii prin ce act de voinţă ai făcut acest lucru, dar ştii că îţi aparţin ca rezultat. Nu ştii nici măcar cât de mult a contribuit celălalt la această suferinţă. Ştii doar că suferinţa se numără în nopţi. Vindecarea, în numărul de nopţi în care te povesteşti celuilalt, oglinzii, confidentului.

Acest tip de discurs, aproape poetic, nu este unul care să poate fi considerat ca ajutând la înţelegerea a ceea ce se întâmplă în mintea unui om, atunci când vine vorba despre alegerea unui demers terapeutic. Însă, poate fi un discurs mult mai uşor de interiorizat. Însă ceea ce vroiam să subliniez prin acest text este faptul că niciodată în terapie nu vine o persoană, ci o suferinţă. În momentul în care „nucleul necomunicabil” al sinelui este atins, posibilitatea demersului terapeutic este ucisă. Şi asta pentru simplu fapt că pulsiunea de moarte, oricare ar fi forma acesteia, este un ucigaş tăcut. Iar vindecarea este posibilă pentru simplul fapt că mintea noastră nu este unitară, ci este capabilă să se structureze în trei instanţe relativ diferenţiabile. Astfel, ne putem percepe pe noi înşine şi putem relaţiona cu un celălalt.

Ciprian Taus

este psiholog in formare psihanalitica.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor
*

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share11SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Trauma naşterii Otto Rank psihanaliză
Psihanaliză

Trauma naşterii poate fi rezolvată retroactiv în relaţia psihanalitică, spune Otto Rank în 1924 (traducere în premieră)

by Otto Rank
6 octombrie 2021
Ura, invidie si idealizare in analiza
Cafe Gradiva

Ura, invidie si idealizare in analiza

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…
Cafe Gradiva

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Povestea jucăriilor spusă de un fotograf

Povestea jucăriilor spusă de un fotograf: Tyra - Stockholm, Sweden (9)

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică
Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Hoţii de atenţie Johann Hari
Psihologie

Hoţii de atenţie: Unde se duc nopţile nedormite?

17 mai 2023
copil parinte psihoterapeut dolto
Psi

Dar adulţii chiar îi înţeleg pe copii? Ce crede Françoise Dolto

29 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

28 mai 2023
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.