• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Roman natural cu pulpa

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Roman natural cu pulpa
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Poate a facut-o intentionat, insa romanul publicat la „Casa de pariuri literare” (Combinatia) reprezinta, sub aproape toate aspectele sale, un risc, un pariu pe care Dan Sociu l-a facut atat cu un cristian, cat si cu cititorii lui. In primul rand, sunt depistabile aici multe elemente care fac din roman un manual. De pilda, protagonistul lui Sociu face parte din tipologia (clasica) a oportunistului, histrionului sau cabotinului. E, in aceeasi masura, si un diletant, un pseudo-intelectual, un jurnalist de mana a doua, un mincinos, si, nu in ultimul rand, un junky. Solutiile lui sunt, in fapt, niste combinatii. Singura forma de autenticitate vizeaza relatia cu partenera de viata, alaturi de care pune la cale ultima „combinatie”.

Textul pare a fi scris spre exemplificarea momentelor subiectului. In raspar cu aceste aspecte registrul colocvial, argoul, limbajul obscen, tematica usor tabuizabila (narcotice, prostitutie, crima), imping romanul catre o cu totul alta categorie de cititori, total diferita de cea a elevului, iar pe autor, catre un scandal stigmatizant. Romanul poate fascina sau, dimpotriva, poate oripila chiar prin ilustratia de pe coperta (o cruce intoarsa pe un fond gri). Cei mai rabdatori ori mai curiosi sunt insa imediat rasplatiti de pronosticul lui Costi Rogozanu de pe coperta a IV-a: 

Un tip din est cu chef de ceva sange… Sociu face ca un analist bancar (neplatit) simulari de prabusire sociala… si castiga cu o poveste credibila, cu o constructie solida. 

In fine, dupa ce remarca posibilitatea de trecere a romanului in film, Costi Rogozanu concluzioneaza: 

Acesta nu e un text de rezervatie culturala. Sociu vrea putere literara. 

Are dreptate, insa acesta nu e singurul aspect (chiar daca e, poate, unul dintre cele mai importante) relevant al prozei.

Roman politist
Definit, chiar de catre autor, ca „o novella pulp” (aspect surprins deja si de alte cronici), textul reprezinta, pe de o parte, reactia literara a unui om de cultura la toate mizeriile si tertipurile clasei politice, iar, pe de alta parte, „nuvela” reprezinta si un experiment narativ, o incercare de a produce ceva lizibil, accesibil (dar, in acelasi timp, valabil din punct de vedere estetic) in vremuri precare in care

nimeni nu mai citeste nimic. 

Dincolo de patetismul lamentatiei si de asumarea auctoriala a consecintelor scrierii unei proze de acest tip, cartea rezista prin stil si prin inscrierea intr-o traditie (pe de o parte, realista, iar pe de alta, americana, cinematografica – fiindca pulp). Dan Sociu, posesorul unei creativitati de tip mimetic, realist si, totodata, utilizatorul unor instrumente tehnice (narative) ce tin de domeniul reveriei sau al delirului, plaseaza, inca din primele pagini ale ultimului sau roman, varii indicii cu privire la desfasurarea actiunii acestuia. Sa dam cateva exemple:

Imi povestise si m-am gandit la toate dimineata, pe terasa la McDo din Romana, pana a venit amicul asta al meu cu care faceam ultima schema, inainte sa ne caram incoace, in Berlin,
…la gura de metrou canta un cor de tineri crestini frumosi, cu ochi albastri. 

Din acest punct de vedere, micul roman poate fi citit ca un roman politist.

Carnea romanului
Retro-perspectiva narativa ofera limpezime, coerenta si finalitate prezentului, anul 2012 devenind, in – nici mai mult, nici mai putin de – 100 de pagini, o epoca de aur:

(Filmul) nu era propriu-zis despre revolte, dar avea cateva scene de atunci, din zilele alea in care ne-am cunoscut. 

Desigur, ironia sau cinismul lui Sociu e cu atat mai dur si mai amar cu cat grabeste transformarea prezentului intr-o oaza de bunastare tocmai prin prisma acelui viitor (actiunea avand loc in anul 2014) in care lucrurile

nu merg prea bine: 

pe fondul unei noi mari schisme (a Uniunii Europene, de aceasta data), Romania e o tara

din ce in ce mai fundamentalist-crestina, nationalista si rasista. 

Cu exceptia celui dintai element, ultimele doua proiecteaza o infra-imagine in oglinda a Romaniei de dinainte de ’89. Din nou, negativismul lui Sociu nu trebuie luat ca atare, el fiind rodul unei voalari fictionale. Parcimonia literara lasa loc unei ambiguitati, unei tensiuni germinative care, prin includerea unui spectru atat de larg – de la crestinism sau avort pana la crima sau grupari neo-fasciste –, da nastere unui dublu palier interpretativ: unul textualist, iar altul diegetic. Ele corespund celor doua categorii de cititori (anuntate deja): cei care cauta, cu orice pret, un prilej de divagatii teoretice, si cei care urmaresc, cu sufletul la gura, firul povestirii in vederea rezumarii acestuia. Romanul trebuie citit, insa, de pe o pozitie de mijloc ori neutra, fiindca, la modul cel mai pragmatic, volumul e, in sinea lui, o „combinatie” (postmodernista), in sensul ca reprezinta – mise en abime – tocmai rezultatul investigatiei naratorului-personaj. In plus, dedublarea acestuia – in Radu Goia – e inca un „indiciu” pentru un atare tip de lectura.

Roman de dragoste (?)
Daca ziceam, mai sus, ca volumul poate fi interpretat ca fiind un roman politist, putem spune, in aceeasi masura, ca el poate fi si un roman de dragoste sau, cum afirma Oana Purice in Observator cultural, o odisee. Nu de alta, dar tot ceea ce se intampla decurge din faptul ca „el” iubeste o „ea” si, in consecinta, trebuie s-o intretina si sa-i indeplineasca toate visele transformate treptat in dorinte si, in faza terminala, in vointa. Regretabil e faptul ca ceea ce ar trebui sa fie traumatizant nu detine proportiile hiperbolizante necesare sau ca, hollywoodian, conflictul se rezolva intr-un happy-end. Dezamagitor e si faptul ca proiectul miroase a pamflet politic, fara a avea insa gustul acru al acestuia.

In totul, Combinatia e un roman de buzunar, o carte de vara care, chiar daca se citeste in 2-3 ore, nu se uita. Nu e, deci, un volum care sa modifice fata literaturii romane sau modul cum citim literatura. Romanul e, insa, un dus rece in mijlocul noptilor insomniace de vara. Fiind un virtuos, autorul cultiva, la modul satiric, o proza extrem de lucida, controland majoritatea aspectelor cotidiene si disecand multe din nevrozele si psihozele societatii (romanesti) contemporane.

Dan Sociu, Combinatia, casa de pariuri literare, Bucuresti, 2012

Alex Ciorogar


Preluat din revista Cultura

www.cafegradiva.ro

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share30SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

depresia la copil simptome
Psihoterapie

Depresia la copil în 11 simptome

by Alexandra Frîncu
22 mai 2023
Teoria polivagală Porges
Psi

Teoria polivagală, starea de siguranţă și sensibilitatea viscerală

by Alexandra Frîncu
17 mai 2023
Eram foarte invidioasă pe casa lor
Psihanaliză

„Eram foarte invidioasă pe casa lor”… Gelozia faţă de obiecte nonumane în psihoterapie şi viaţa cotidiană

by Harold F. Searles
10 mai 2023
Load More
Next Post
Povestea jucăriilor spusă de un fotograf

Povestea jucăriilor spusă de un fotograf

Comments 2

  1. Anonim says:
    10 ani ago

    Numele editurii ar trebui scris cu litera mare – "Casa de pariuri literare"

    Răspunde
    • admin says:
      10 ani ago

      done! tnx

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

traume victimă Franz Ruppert
Psihologie

Cum și când am ajuns victima unei traume?

24 februarie 2022
emoţiile negative gandirea pozitiva
Psihologie

„Emoţiile negative” sunt o parte extrem de necesară a experienţei umane

24 mai 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.