Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Vise şi morţi domestice în şedinţa AIPsA din mai 2013

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Vise şi morţi domestice în şedinţa AIPsA din mai 2013
Share

Citeştedespre

Noi Dostoievski sado-masochism

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

22 iunie 2022
Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021

La şedinţa din mai 2013 organizată de AIPsA am vizionat şi interpretat cel mai recent film al regizorului Adrian Sitaru, Domestic. Ne-am simţit onoraţi să-l avem în mijlocul nostru pe chiar regizorul producţiei, care a menţinut pe toată durata şedinţei legătura cu publicul, a răspuns întrebărilor noastre cu transparenţă şi s-a arătat entuziast cu privire la demersul interpretativ, aplicat la film (şi / sau la alte opere de artă), pe care AIPsA îl propune lunar, de aproape 10 ani.

Domestic pare, într-o primă fază, un film destul de ermetic, destul de… domestic pentru a se deschide interpretării. Mai mult, filmul e alcătuit din nişte poveşti prezente deja în două scurt-metraje ale lui Sitaru (Colivia şi Lord). Intenţia regizorală a fost de a pune cap la cap cele două întamplări şi de a le da o coerenţă într-un lungmetraj. O provocare pentru noi a fost de a găsi, pe lângă coerenţa epică, o coerenţă interpretativă. Pelicula e formată din două părţi, intitulate Morţi domestice şi Vieţi domestice, şi prezintă, aproape simetric, traiul la bloc a două cupluri care au, ambele, câte un copil. Cele două situaţii în care este redată o parte din viaţa celor două cupluri sunt catalizate de un vis absurd al lui Toni, personajul de legătură între cele două familii.

Personal, am ales să privesc întregul film prin „ochii” acestui personaj care visează, Toni. Toni este personajul cu care acţiunea începe. Prima secvenţă este filmată în unghi subiectiv şi înfăţişează o parte dintr-un vis recurent al lui Toni în care spectatorul, asemenea visătorului, asistă la o înmormântare. Plecând de la acest vis al cărui conţinut manifest îl voi prezenta în continuare, am constatat că filmul poate fi văzut ca o încercare de explicare, ca o elaborare a visului absurd. Visul condensează două întâmplări din viaţa reală a lui Toni: prima este legată de moartea accidentală a Marei, o fetiţă căreia Toni îi dăruise o pisică; a doua surprinde relaţia amoroasă dintre Toni şi o femeie al cărei nume deformat în vis este Lidia. Lidia suferă un accident de pe urma căruia se reface. Cu toate acestea, lui Toni îi este imposibil s-o mai recunoască după accident şi, deci, să o mai iubească. Sentimentul de stranietate pe care visul îl trezeşte în personajul Toni, alături de un sentiment puternic de vinovăţie provocat de moartea fetiţei pentru care bărbatul se consideră responsabil, constituie motivaţia pentru care acest personaj doreşte să elaboreze şi să interpreteze produsul oniric.

Visul în sine, actul de a visa, chiar fără o elaborare secundară ulterioară, are o funcţie de prelucrare, de transformare a unor emoţii puternice, brute. Filmul vorbeşte despre o moarte violentă a unei fetiţe şi, implicit, despre un doliu. O moarte devastatoare atât pentru părinţi, cât şi pentru vecinii Marei (chiar şi pentru noi, spectatorii). Un doliu greu de realizat. În acest context, visul apare ca un mecanism psihic prin care se încearcă depăşirea unei morţi. În acest scop, al facerii doliului, contribuie şi un alt element prezent în film: animalele. Mai bine spus, relaţia pe care o au unele personaje cu animalele.

În psihanaliză, noţiunea de obiect poate fi înţeleasă nu doar prin trimiterea pe care o face la pulsiune (Freud). Ea desemnează şi ceea ce pentru subiect constituie obiect de atracţie, obiect de iubire sau o persoană în general. Din acest punct de vedere, animalele domestice sau domesticite prezente în film (pet-urile) sunt nişte obiecte pe care adulţii proiectează iubirea lor pentru o fiinţă care nu mai face parte din viaţa lor cotidiană. De exemplu, după moartea Marei, pisica devine, la propriu, centrul universului ambilor ei părinţi. Toni, la rândul lui, cufundat în vinovăţia pe care o simte vizavi de acest deces, îşi dedică viaţa adopţiei de câini maidanezi. Alin, băieţelul care suferă pierderea unui iepuraş, găseşte în scurtă vreme un substitut – un porumbel. Acţiunea de a ucide animalele şi de a le mânca (echivalentul psihanalitic – încorporare) face şi ea parte dintr-un ritual ce implică travaliul doliului.

Animalele pot fi văzute, de asemenea, ca terţi, ca nişte obiecte de legătură care facilitează comunicarea între personaje. Astfel, tatăl este capabil să aibă o comunicare autentică în relaţia cu fiul doar prin intermediul unui animal – iepurele, apoi porumbelul. Soţul (tatăl Marei) poate să-i comunice fostei soţii (mama Marei) sentimente doar prin intermediul pisicii şi raportându-se la pisică.

Un alt element important prezent în film despre care am vorbit şi în şedinţa interpretativă a fost zgomotul, gălăgia. De ce atâta vorbărie supărătoare în film? Dincolo de explicaţiile tehnice pe care ni le-a dat regizorul, am găsit un sens mai profund pentru componenta logoreică. În film este destul de prezent procesul hrănirii. Animalele sunt făcute pentru a fi mâncate pare să fie singura raţiune cu care toate personajele adulte sunt de-acord. Oamenii primesc hrana în ei. Întrebarea este ce fac aceşti oameni după ce ingerează alimentele. La nivel simbolic, hrana ingurgitată semnifică emoţiile brute. Dar hrana nu este digerată, nu suferă o transformare, ea este imediat evacuată. Această evacuare neconţinută se traduce prin gălăgia verbală produsă de personajele filmului. Singurul personaj mai conţinut, cel care încearcă o prelucrare a afectelor brute, este Toni. Personajul care visează. Personajul-cheie.

Alexa Plescan

este psiholog.

DE ACELASI AUTOR



    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor

*
www.cafegradiva.ro
Tags: Arteautor: Alexa Bîtfoidoliu / travaliul doliuluiobiectobiect intern / externpsihanaliza si filmrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Girl with Kaleidoscope Eyesvis

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Filmul Sticletele Sigmund Freud
Psi

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

by Marin Marian-Bălaşa
15 iunie 2021
Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
Load More
Next Post
Viaţa privată a filosofilor

Viaţa privată a filosofilor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cu horoscopul în terapie
Cafe Gradiva

Cu horoscopul în terapie

8 octombrie 2020
Reactorul nuclear al lui Jung
Cafe Gradiva

Reactorul nuclear al lui Jung

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.