• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Ruşine

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Ruşine
Share

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Acesta este ultimul film al lui Steve McQueen. Critica de specialitate l-a perceput ca pe un film despre adicţie sexuală. Dacă ar fi să urmărim synopsisul acestui film, acesta ne arată comportamentul sexual al unui personaj pe nume Brandon (Michael Fassbender) şi complicaţiile emoţionale pe care acest comportament le cauzează în relaţiile sale sociale. Focalizarea filmului este asupra incovenienţelor pe care le determină instalarea în propriul apartament newyorkez a surorii sale Sissy (Carrey Mulligan). Filmul nu ne spune povestea nici unuia dintre protagonişti, ci doar ne face să participăm pentru o perioadă determinată de timp la comportamentul şi relaţiile acestora. Nu mai este importantă auto-reflexivitatea personajelor, ci prezenţa lor scenică, acel happening oferit de corpuri şi de mimică. Cadrele sunt lungi şi fără foarte multă prelucrare la montaj, decât în momentele în care emoţia este mult prea devastatoare şi confuzantă. Ruşinea se ascunde în clivajul oferit de montaj. La fel şi furia. În rest, avem doar sexualitate, care nu pare să se ruşineze de propria dezvelire şi nici nu stârneşte vreun interes erotic. Eu, ca spectator, nu am putut să mă ataşez de personajul principal, decât în momentele sale de maximă angoasă faţă de emoţiile imposibil de descărcat. Sexualitatea nu permite o descărcare psihică a tensiunii emoţionale. Poate doar vlăguire.

După ce am văzut acest film, m-am întrebat de ce anume majoritatea spectatorilor au privit acest film din perspectiva adicţiei sexuale? Într-adevăr, personajul principal se foloseşte de toate serviciile sexuale oferite de internet sau de cele oferite de prostituate. Se foloseşte de spaţiul antiseptic, minimalist şi neutru al interioarelor în care locuieşte sau lucrează pentru a se masturba. Cadrele în care New York-ul se profilează în perspectivă, pun în evidenţă trăirea personajului, chiar dacă acesta este un personaj fără o istorie. De altfel, singurul personaj care pare să aibă o poveste consistentă este New York-ul. Standardul oferit de Sissy pare a fi cea mai convingătoare istorie a New York-ului, aşa că vă las să vă bucuraţi de această poveste veche:

Dar să revin la întrebarea mea: de ce adicţie sexuală? Chiar dacă din punctul de vedere al unui spectator de specialitate am putea încadra cu uşurinţă comportamentul lui Brandon ca fiind adicţie, cred că acest lucru nu ar duce decât la o deformare a intenţiei regizorului şi la o aruncare în derizoriu a trăirii personajului. Sexualitatea este folosită ca o formă de rezistenţă împotriva ruşinii. Este vorba despre modul cum ne folosim corpul ca să facem faţă diverselor angoase. Conştiinţa identităţii noastre nu poate fi trăită decât prin act. Actarea se face prin corp.

Steve McQueen nu pune în prim plan aventura sexuală şi nici orgoliile ataşate acesteia. Suntem puşi în faţa unei sexualităţi în care nu mai contează obiectul / celălalt, ci doar calitatea serviciilor oferite. Ruşinea apare în relaţia cu celălalt. Ruşine care se întreţine într-un cerc vicios cu impotenţa. Reacţia spectatorului este aceea de stânjeneală. Stânjeneală care nu face decât să întreţină ruşinea. Un film care te pune faţă în faţă cu propria sexualitate. Acea conştiinţă a propriei sexualităţii care dacă ar fi dezvăluită unui celuilalt ar stârni aproape involuntar o reacţie de ruşine. Nervozitatea ar bloca relaţia. Dar sexualitatea nu îţi permite să te falsifici, iar această plăcere a corporalităţii în act este una din cele mai mari reuşite ale acestui film.

Ciprian Taus

este psiholog in formare psihanalitica.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor
*

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Share1SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Nebesa Cerurile Heavens Above
Cultură

Cerule: complexă feerie maniheist-bogomilă

by Marin Marian-Bălaşa
18 mai 2023
Maelström, un film despre Oedip şi inconştient
Psihanaliză

Maelström: un alt scenariu psihanalitic

by Marin Marian-Bălaşa
3 aprilie 2023
Sexul pe reţelele de socializare
Societate

Identități schimbătoare: performând sinele sexual pe reţelele de socializare

by Emily van der Nagel & Katrin Tiidenberg
28 mai 2023
Load More
Next Post
The Big Other

The Big Other

Comments 1

  1. Anonim says:
    10 ani ago

    Nu sint psiholog/psihoterapeut, dar am avut/am de-a face cu psihoterapia si care a folosit multe servetele in timpul sesiunilor.

    Prin urmare, am avut o reactie foarte personala la "Shame", de fapt un lung lant de reactii emotionale – (incepind cu o copilareasca mirare la scena de deschidere: "e chiar atit de lunga sau e un trucaj?").

    Cred ca cei care vad filmul doar ca un film despre sex si adictie sexuala sint doar niste oameni fericiti (sau sa le spun 'saraci cu duhul'?), care nu au avut probleme psihologice (sau nu le constientizeaza), si care sint extrem de prozaici. Eu am vazut filmul prin prisma lucrurilor care mi se intimplau atunci cind l-am vazut (asta e farmecul faptului ca o carte sau un film poate sa iti spuna diverse chestii, depinde de momentul in care te afli in viata).

    Asadar, am vazut un individ incapabil sa isi exprime emotiile, un personaj care isi inchisese traumele intr-o carapace cumplit de solida. Am vazut un tip pentru care sexul e cum e pentru bulimici mincarea, un substitut concret pentru lucruri imateriale care ii lipsesc in viata. Am priceput aluzia la o familie unde s-au intimplat lucruri necurate (abuz? incest? mi-a placut ca regizorul nu ne spune nimic explicit, ramine sa ghicim noi). Am vazut o sora aparent fragila, in realitate versata santajista emotional, care isi incearca la infinit limitele asupra fratelui (si mi-a placut raspunsul lui "nu eu te-am facut, pricepe ca nu am nici o responsabilitate fata de tine" – de altfel, l-am si citat in momentul oportun din viata mea. A propos, oricum o displaceam pe Carey Mulligan, dar filmul asta a pus capac inevitabil idiosincraziei mele fata de ea – si stiu ca e doar un rol :)).

    In plus, am vazut in el comportamentul ermetic al partenerului meu (care de altfel a spus ca nu intelege de ce m-a afectat atit de mult filmul, ca plingeam la final alaturi de erou), am vazut si comportamentul unui alt pseudo-partener al meu, obsedat si el de sex, in lipsa capacitatii de a iubi, sau poate in urma unei frici de a se implica pentru care raspunderea nu o purtam eu, etc, etc.

    Ce mai, un film aproape "texbook case" pentru un training in psihanaliza, sau macar o terapie de grup. Insa e la fel de adevarat ca atunci (inceputul lui 2012) nu am putut puncta si constientiza atunci toate lucrurile astea (acum pot, pentru ca acum am puterea sa inteleg despre ce a fost vorba si de ce m-a atins). Dar tocmai asta a fost farmecul filmului pentru mine – a reusit sa imi genereze emotii, intr-o perioada in care, la fel ca personajul principal, eram complet blocata intr-o stare de anxietate generalizata, pe care mi-o "dregeam", intre altele, cu fascinatia pentru sex online (cu un singur partener, dar nu cred ca asta conteaza neaparat, conta faptul ca aveam nevoie de o iesire din "realul" in care eram blocata).

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Descoperind oameni printre randuri
Cafe Gradiva

Descoperind oameni printre randuri

8 octombrie 2020
Familia cu nevroza de angoasa
Cafe Gradiva

Familia cu nevroza de angoasa

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.