Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Puterea este cunoaştere

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Puterea este cunoaştere
Share

Citeştedespre

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

Amintiri prin uşa întredeschisă a copilăriei…

8 octombrie 2020
Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

Când îl însărcinăm pe celălalt să ne „digere” umbra

8 octombrie 2020
„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film

„Aşa tată, aşa fiu” la Festivalul de Psihanaliză şi Film

8 octombrie 2020

Ceea ce contează cel mai mult într-un protest este corpul. Protestul împotriva proiectului Roşia Montană este una dintre cele mai vii mărturii ale unei astfel de afirmaţii. Dincolo de miza politică, socială şi ecologică, găsim rezistenţa pe care o putem opune prin intermediul corpului. Aici nu mă refer doar la un corp erotizat, ci la un corp a cărui existenţă se manifestă prin acţiune, prin desfăşurarea enacţiunilor pe care le performează sau în care este performat. În fond, orice formă de psihologie nu face decât să metaforizeze corpul. Psihicul nu este decât o metaforă a unui corp surprins în acţiune.

Dar de ce corpul ar fi cel mai important mijloc de protest? Dacă ne gândim la istoria recentă o să găsim de fiecare dată un sistem politic care la cea mai mică formă de protest este pregătit să o anuleze fizic. Mineriadele ar fi un prim exemplu. Parcul Gezi din Istanbul un al doilea. Şi cu siguranţă enumerarea ar putea continua la nesfârşit. Dar ştim deja de la Max Weber că statul are monopolul asupra violenţei legitime. Dar de unde legitimitatea? Şi de ce statul? Pentru că în joc este legea polis-ului, acel contract pus în vigoare pentru a putea avea un sistem prin care violenţa să fie reglată. Dacă la început acţiunea unui individ are rolul unui exerciţiu prin care capătă control asupra a ceea ce poate să facă şi să fie, aceasta devine ulterior un joc simbolic şi apoi un joc cu reguli. Una din caracteristicile esenţiale este aceea de a permite participarea unor cât mai mulţi participanţi la un joc şi un spaţiu comun. Dar această enacţiune cu reguli duce la stabilirea unor învinşi şi a unor învingători, a celor care deţin regulile şi a celor care nu le deţin, a celor care deţin cunoaşterea şi a celor care sunt ignoranţi. În acest stadiu puterea este cunoaştere. Cine deţine puterea, deţine şi cunoaşterea. Încălcarea regulilor duce la excluderea din joc, din grup. Regula nu este decât moştenitoarea interdicţiei impuse de sistemul moral al celuilalt. Modul în care a reacţionat puterea politică de la noi ne indică şi o altă posibilitate de a reacţiona atunci când regulile, acţiunile şi legile statului sunt puse în discuţie: aceea de a te preface că celălalt nu există. Modalitatea cea mai la îndemână este aceea de a te face că nu vezi ce face, astfel încât mass-media, ca şi metaforă a organului perceptiv, îi este interzis să aducă în prim plan protestul. Nu cunoaşterea, sau conştiinţa propriilor acţiuni este importantă, acestea fiind doar epifenomene ala puterii. Am putea vedea această acţiune politică ca pe un act de refuz al realităţii, un refuz al realităţii celuilalt. Reprezentarea acţiunilor celuilalt este scoasă în afara regulilor jocului. Sau ca pe o aroganţă a puterii, pe care o înţeleg ca pe o incapacitate de a-l suferi pe celălalt. Te prefaci că celălalt nu există, că nu este important, astfel încât răul ce urmează a fi făcut să poată fi aruncat în domeniul banalităţii.

Există posibilitatea şi a unei alte forme de interpretare care pune în discuţie semnificaţia puterii. Unul din avantajele puterii este acela că poţi legitima atât violenţa, cât şi cunoaşterea. Însă puterea nu este o valoare absolută. Este o valoare care se pune în joc odată cu stabilirea regulilor şi a participanţilor. Puterea va deveni difuză în funcţiile de posibilele coagulări grupale care se pot stabili între participanţi. Aceste grupuri vor acţiona în sensul stabilirii propriilor reguli. Această evoluţie este cunoscută de orice jucător politic, astfel că este foarte simplu să te foloseşti de grupări mai mici pentru a-ţi întări propria putere. Însă, precursoarea oricărei forme de putere este capacitatea de a percepe că poţi acţiona asupra a ceea ce ţi se întâmplă. Corpul şi mintea întră în enacţiune cu lumea şi celălalt. Enactarea nu însemnă altceva de a stabili regulile a ceea ce poţi pune în act. Iar pentru a pune în act ai nevoie de un corp. Acel corp capabil de performanţă şi reprezentare. Atunci când evităm să ne reprezentăm ceva o facem pentru că acţiunea respectivă este o efracţie pentru capacitatea noastră de reprezentare. Prin consecinţele respectivei acţiunii vom categoriza acţiunea respectivă ca fiind plăcută sau neplăcută, dreaptă sau nedreaptă. Dar această categorizare este doar un moment secundar al acţiunii care nu face decât să readucă în atenţie capacitatea noastră de ataşament faţă de propria capacitate de enacţiune.

Puterea nu constă în unitate. Unitatea este imposibilă atunci când te gândeşti că există un corp erotizat ale cărui motivaţii nu pot fi trasat decât la nivel de individ. Oamenii sunt capabili să se unească în jurul unui scop comun, dar motivaţiile sunt extrem de diverse. Puterea constă în capacitatea de a pune în act regulile în raport cu un celălalt. Puterea nu este până la urmă decât substantivizarea verbului a putea. A putea nu este altceva decât o acţiune, o stare sau un fenomen. Nu cumva, a nu putea, reprezintă una din cele mai mari suferinţe corporale care i se pot întâmpla unui om? De altfel, tulburarea psihologică devine insuportabilă doar atunci când suferinţa produsă de simptom lezează funcţionarea corpului.

Dar poate că cel mai bine este să las imaginile surprinse in timpul protestului să îmi susţină sau nu aceste consideraţii. Mulţumesc pe această cale colegului meu Corneliu Petrescu care cu amabilitate mi-a pus la dispoziţie fotografiile domniei sale.

Ciprian Taus

este psiholog in formare psihanalitica.

DE ACELAŞI AUTOR

    document.write(„”);

Toate articolele acestui autor
*
Tags: autor: Ciprian Tausrubrică: În atenţie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot
Cafe Gradiva

Regula puşcăriei: Să spui tot, să suferi tot

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?
Cafe Gradiva

Câţi dintre copiii identificaţi cu “tulburări ale deficitului de atenţie” nu sunt mai degrabă isterici?

by Cafe Gradiva
16 noiembrie 2020
13 noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori
Cafe Gradiva

13 noiembrie – Ziua Internationala a Educatiei Copiilor Nevazatori

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Load More
Next Post
Cum sa devii rau sau Breaking Bad

Cum sa devii rau sau Breaking Bad

Comments 2

  1. Anonim says:
    9 ani ago

    defineste, te rog, enacţiune.

    Răspunde
  2. Taus Ciprian says:
    9 ani ago

    Am folosit termenul de enacțiune în două accepțiuni:
    1. aceea în care aparatul psihic și soma sunt legate între ele prin intermediul reprezentării actate. Corpul este sursa oricărei reprezentări psihice, iar corpul este animat de un aparat psihic. Legătura dintre cele două este vizibilă prin intermediul acțiunii, în cadrul căreia se elaborează pe de o parte dorința, intenția și în cele din urmă gândirea, iar pe de altă parte ne câștigăm controlul asupra corpului propriu, prin elaborarea unei scheme corporale.
    2. cea de-a doua accepțiune este aceea interacțiunilor fizice dintre două persoane. Interacțiunile fizice cu celălalt crează reprezentări care au ca scop final diferențierea eu-celălalt-lume. Distincția subiect-obiect se elaborează, la nivel primar, prin interacțiunile fizice cu o figură de atașament.
    Ceea ce îmi place să cred este că soma este capabilă de reprezentare, iar că aparatul psihic, pentru a deveni eficient este necesar să fie „întrupat”. Dacă nu ar fi așa, atunci orice interpretare psihologică se poate rezuma la prelucrarea conținutului ideatic, fără a mai ține cont de faptul că orice reprezentare presupune o capacitate de a acționa.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre „Dificultatea de a trăi”
Cafe Gradiva

Cauza copiilor-cetăţeni sau despre „Dificultatea de a trăi”

8 octombrie 2020
Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat
Cafe Gradiva

Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.