• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Bucurestiul si rezistenta urbana

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Share

Dragă orașule București,

Te-am vizitat vara trecută pentru câteva zile și am fost surprins sa văd cum te-ai schimbat. Am trăit în capitală nouă ani de zile, mai întâi ca student și apoi lucrând diverse slujbe (profesor de liceu, jurnalist, doctorand la Universitatea București). Am trăit în zone diferite cum sunt Obor, Grozăvești, Drumul Taberei și Universitate. În Obor am locuit într-un bloc în 2004 care ar fi putut să apară în posterele Uniunii Europene ca exemplu de diversitate etnică și comunitară, dacă eu și conlocatarii mei am fi fost mai bogați. Cetățeni romi și chinezi, alături de migranți regionali din Moldova și Dobrogea împărțeau un spațiu sărac, dar cu școală de cartier și magazin la parterul blocului. La Universitate am trăit în 2003 într-o mansardă îngustă, destinată servitorilor în interbelic, unde am învățat cum oamenii pot să traiască decent în condiții grele. În Drumul Taberei, unde m-am mutat în 2005, populația era mai puțin diversă ca în Obor, și deja magazinul de bloc începuse să fie părăsit pentru că peste drum răsărise un mall. După ce am trăit in Grozăvești între 1998-2000, am observat cum se schimbă cartierul odată cu apariția Carrefour-ului în psihogeografia locului. Cumva, facultatea de filosofie părea că se micșorează sub greutatea supermarketului care atrăgea trafic serios în zonă.

Am fost surprins să văd cum te-ai schimbat, și în principal cum ți s-a schimbat Lipscaniul. Nu am nostalgia Bucureștiului interbelic și nu mă încântă fantezii reacționare unde căruțe cu țărani și meseriași își vând produsele fericiți. Dar îmi plăcea mult amestecul de cluburi, terase, apartamente decente sau mizere și blocuri dărâmate care faceau zona una reală, care reflecta o comunitate care trăia cu adevărat acolo. Comunitatea asta nu reflecta lumea neoliberală, stranie, a teraselor pe care am găsit-o în Lipscani. Eu înțeleg că orașele mari ale lumii se transformă sub impactul capitalismului global și că centrul Bucureștiului devine o marfă. Dar marfa asta, fie in pachetul consumerismului de fițe, fie el în nișe urbane cu ștaif, produce anumite forme de viață meschine. Fața asta nouă a Bucureștiului, neoliberală, este una tolerantă numai în aparență. Ea are o anumită violență constitutivă care îi exclude pe cei care nu îi sunt asemănatori. Oamenii de etnie romă au fost mutați din centrul Bucureștiului, din motive similare cu cei mutați din Cluj în Pata Rât. Cei mutați sunt săraci și sunt văzuți ca reprezentând un anumit stadiu de dezvoltare socială și etnică. Dacă ești sărac și țigan, esti inferior.

Citeştedespre

conştiinţă şi timp Hegel Heidegger

Conştiinţă şi timp: oare pot exista independent?

26 iulie 2022
pierderea cunostintei neuronale

Pierderea cunoştinței şi rolul circuitelor neuronale locale

19 iulie 2022
Templul taoist Louguantai

Scurtă povestire taoistă despre un ghidaj inconştient prin Munţii Zhongnan

15 iulie 2022

Ce se întâmplă în București și Cluj se produce în forme diferite și în alte orașe ale lumii. În Madrid, ieri, 1 Februarie, trupe speciale ale poliției urbane au executat evacuarea forțată a lui Antonio Argobia, un barbat de 56 de ani, bolnav cronic cu disabilități grave. Activiști asociați mișcarii indignaților spanioli s-au organizat să se opună evacuarii forțate. Dar, deși populația cartierului Lavapiés, cartier format în majoritate de imigranți, a declanșat aproape un razboi civil să îi alunge pe polițiști, aceștia au reușit să îl scoată din propria locuință pe bărbatul cu dizabilități. În Burgos, în cartierul Gamonal, oamenii au declanșat revolte de stradă pentru că primarul a vrut să contruiască un bulevard plătind o companie privată. Revoltele s-au produs pentru ca resursele publice sunt acaparate de interese private, în condițiile în care statul social este eliminat în Spania. În Rio de Janiero Christopher Gaffney a scris despre cum Cupa Mondială din 2014 are ca efect mutarea populației sărace din zona cartierului olimpic în afara orașului și cum resursele publice nu sunt învestite decât pentru a favoriza noua lume neo-corporatistă braziliană. Pentru el Cupa Mondială este un pericol pentru Rio și nu în principal un câștig.

Pierzătorii din București, Cluj, Madrid, Burgos și Rio sunt cei care nu corespund cu un anumit model a ce este valoros. Inferiorul, în logica noii economii, trebuie îndepărtat de pe fața vizibilă a orașului. Iar tu, Bucureștiule, deja polarizat în termeni de distribuția resurselor și a puterii, ai devenit ca orașele bine dezvoltate, un oraș al unor comunități închise și spații publice privatizate care sunt ținute sub supraveghere constantă. Transformarea ta a fost de la un model socialist al arhitecturii la comandă la unul care se înscrie în tabara globală a orașului neoliberal.

Ce este de făcut? Orașele sunt partea mediului pe care o putem modela cel mai direct, și ele ne reprezintă așa cum suntem. Lupta care se va da în inima ta nu va fi o lupta pentru includere și toleranță, cât va fi una a transformării. Mai toate revoltele urbane (1848; Mai 1968; 1989, Piața Revoluției; Taksim Square, 2011; Puerta del Sol, 2011) au avut ca țintă refuzul unei politici a inegalității, care a condus la segregare socială. Ele au dorit schimbare radicală, și nu doar cosmetizare. Dacă modernizarea socialistă sau neo-liberală este urmarea logicii acumulării de putere sau profit, formele de rezistență care se nasc au o anumită spontaneitate, a corpurilor care sunt puse unul lângă altul. Rezistența care se naște în inima ta vine de la ceea ce oamenii fac și simt în momente de acțiune colectivă. Momentele de acest fel sunt trecătoare, dar indică o altă traiectorie care este posiblă. Schimbarea pornește de la ocuparea unui spațiu ca fiind public, ca aparținând unui anumite logici care dorește altceva decât să facă profit. O să urmăresc curios cum buzunarele de rezistență se vor multiplica și organiza, poate, în acțiuni strategice.

Pe curând,

Bogdan

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Conştiinţa David Chalmers TED
Psihologie

Două teorii nebunești despre conștiință

by Alexandra Frîncu
11 iulie 2022
Noi Dostoievski sado-masochism
Psihanaliză

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

by Marin Marian-Bălaşa
22 iunie 2022
George W. Bush act ratat Ucraina
Societate

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

by Cafe Gradiva
19 mai 2022
Load More
Next Post

Exista o "psihosfera"?

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Despre „Patologiile excesului”
Cafe Gradiva

Despre „Patologiile excesului”

8 octombrie 2020
Erich Fromm despre fenomenul narcisismului individual
Cafe Gradiva

Erich Fromm despre fenomenul narcisismului individual

22 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.