Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Provocari in dementa Alzheimer

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
1
Share

„Provocari in dementa Alzheimer” este titlul workshop-ului desfasurat in a doua zi a Conferintei Nationale si coordonat de Helga Rohra si Maria Moglan, vicepresedinta Societatii Romane Alzheimer.

O prezenta asteptata si obisnuita deja la conferintele Alzheimer, doamna Helga Rohra este reprezentanta pacientilor (poate ca v-o amintiti din relatarile de la conferintele din anii trecuti). Este originara din Cluj si in prezent traieste la Munchen. Fost traducator cu o viata extrem de activa, in care nu avea timp pentru ea, „a primit”, asa cum s-a exprimat, dementa Alzheimer, boala cu care s-a hotarat sa se lupte la fel de activ. Este prezenta aproape in fiecare saptamana in orase diferite la actiuni si conferinte legate de boala Alzheimer.

Care sunt, deci, provocarile aduse de aceasta boala? Din punctul de vedere al pacientului, sa fie capabil sa recunoasca cat mai precoce eventuale simptome. Astfel, ne spune Helga Rohra, la inceput simptomele sunt minore – nu-ti amintesti cuvinte simple, uzuale. Dansa, de exemplu, a observat ca nu-si amintea cum se traduc cuvinte din cele mai folosite. Ajungi sa stii ce vrei sa spui, dar nu-ti gasesti cuvantul, faci confuzii de cuvinte, dar si inventezi cuvinte. Apoi, nu poti vedea ceea ce se poate vedea, de exemplu scarile din fata ta, incepi sa pierzi reperele, sa te ratacesti.

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
Antidepresive şi somnifere

În primele 2 săptămâni de război cumpărătorii ruşi au stocat antidepresive şi somnifere de 1 miliard de dolari

6 aprilie 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022

Desi nu sunt chiar minore, simptomele enumerate te pot pacali, „te amagesti foarte usor – spune Helga – sunt obosita, nu-i nimc si faci chiar haz de ele. Pe masura ce evolueaza, apare si rusinea de a recunoaste si tendinta de a le ascunde”.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Si asa cum bine a mentionat Helga, „daca nu vrei sa stii ce-i cu tine, nimeni nu te poate forta!”

Cele care insa ne forteaza sa stim sunt devierile de la comportamentul normal (iesirea din standardele societatii ca individ, adica nu mai esti eficient, nu-ti mai poti indeplini atributiile intr-un timp cat mai scurt, corect si cu randament) si tulburarile de comportament. As aminti aici exemplul pe care l-a dat doamna doctor Maria Moglan: „Chiar azi am primit un telefon in care o doamna mi-a spus – stiti, mama mea are 84 de ani, nu mai are grija de copii si nu mai face treaba asa cum facea inainte, si daca nu mai face ca inainte, vreau sa o internez la azil.”

Aparitia tulburarilor de comportament este si momentul in care se decide adresarea la medic. Dar, in acest moment, boala este deja suficient de avansata.

Am ajuns si la medic, care sunt provocarile la acest nivel? Medicii din sala au acuzat lipsa de timp, bani, centre si personal specializat.

Helga, din experienta ei, a scos in evidenta lipsa de timp (o consultatie in Germania dureaza 8 minute!) si raceala si pragmatismul medicilor, care de exemplu scriu pe reteta: faza grava, sanse zero; se recomanda sport. Intotdeauna, precizeaza Helga, trebuie sa se lase loc sperantei. Bolnavului trebuie sa i se explice ferm si pe intelesul lui si mai ales sa stie ca nu e singur.

Nu e singur. Am ajuns si la familie, la insotitori. In discutii s-a pus un accent special, in conditiile inexistentei, aproape, a unui sistem social de suport, a crearii, de catre familiile celor bolnavi de Alzheimer, a unor grupuri de suport.

Helga a spus ca lucrul cel mai important pe care trebuie sa-l stie insotitorii este ca motivatia cea mai puternica pentru acestia este sa fie valorizati. Dati-i, de exemplu, ceva ce ii placea sa faca si laudati-l cand o face.

Mottoul pacientilor cu Alzheimer, ne mai spune dansa, este: „Tu esti cel mai bun!”

Poate cea mai mare provocare in dementa Alzheimer este de a-i da un sens. Pentru ca, spune Helga, orice are un sens.

In final, s-a discutat despre filmul Nu ma uita (Germania, 2012) al regizorului David Sieveking, film in care acesta face portretul mamei sale care sufera de Alzheimer. Intrebat cum de a putut sa-si filmeze si sa-si prezinte mama in fazele avansate si neplacute ale bolii, raspunsul regizorului a fost: Ea oricum nu mai stia nimic!

Nu mi-a placut cand a zis asta, ne spune Helga. „Da, un bolnav cu Alzheimer poate ca nu mai stie ce face, dar SIMTE. A simti ramane pana la moarte!” Este aceasta o provocare suficient de mare?

Tags: Alzheimerautor: Carmen ApopeiDavid Sievekingdementadementa AlzheimerHelga RohraMaria Moglanrubrică: Ştiri

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

implant cerebral depresie severă
Psi

Implant cerebral de succes pentru terapia depresiei severe a unei femei de 36 de ani

by Cafe Gradiva
6 octombrie 2021
ghidul de psihiatrie online telepsihiatrie
Psi

Ghidul de psihiatrie online sau telepsihiatrie, lansat în 2021 de Asociația Mondială de Psihiatrie – descarcă de aici

by Cafe Gradiva
23 iunie 2021
depresie şi poluare urbană
Societate

Depresie şi poluare urbană: ce spune un studiu din 2019

by Alexandra Frîncu
5 aprilie 2021
Load More
Next Post

Imperativul kantian

Comments 1

  1. Aela stoica says:
    8 ani ago

    Am citit cu mult interes .Ma confrunt si eu cu aceasta boala. Mama este diagnosticata cu alzheimer. Sunt trista, speriata, revoltata ca nu voi mai putea face fata. suntem vaduve (eu si mama ) nu avem nici un ajutor si suport de nicaieri, de doi ani ma lupt cu sistemul de a obtine ajutor de insotitor pentru mama mea.Are handicap accentuat ,dar nu grav ca sa se poata incadra pentru insotitor.Pana anul trecut o incuiam in casa si mergeam la serviciu,dar de anul trecut din vara am fost nevoita de a renunta ls servici.,se exclude posibilitatea de a plati pe cineva sau de a o duce intr-un azil.Fac parte din clasa sociala a oaminilor din aceasta tara care isi duc traiul de la o zi la alta.In luna ianuarie am trimis o scrisoare si d-lui ministru al sanatatii Eugen Nicolaescu ,dar nici un raspuns, nimeni nu te baga in seama,facturile si impozitele si taxele ….nu le mai pot face fata.Nu vreau mila nimanui, vreau doar sa pot avea grija de mama measi sa pot obtine un drept real . Am 52 de ani ,am muncit 33 de ani,acum nu ma pot incadra nici sa ies la pensie, dar cine ma va mai angaja !!!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

De la psihologia clinică la psihologia sănătăţii
Cafe Gradiva

De la psihologia clinică la psihologia sănătăţii

8 octombrie 2020
O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?
Cafe Gradiva

O ureche inteligentă şi o gură pentru a interpreta?

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.