Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Virginia Maracine la Conferinta Nationala Alzheimer 2015: Ce lectii am invatat si ce concluzii am tras…

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Virginia Maracine la Conferinta Nationala Alzheimer 2015: Ce lectii am invatat si ce concluzii am tras…
Share

Virginia Maracine la Conferinta Nationala Alzheimer 2015: Ce lectii am invatat si ce concluzii am tras…

…iata ce si-a propus sa ne impartaseasca in ultima prezentare din ultima zi a Conferintei Nationale Alzheimer doamna Virginia Maracine, ca apartinatoare a unui pacient cu boala Alzheimer. Poate va amintiti de doamna Virginia Maracine din deschiderea conferintei.

La inceputul prezentarii doamna Virginia Maracine precizeaza ca lectiile si concluziile au venit in cei patru ani care au trecut de la decesul tatalui ei si ca, atunci cand il ingrijea, nu le stia. Aceste lectii si concluzii i-au fost necesare mai ales deoarece nu a putut trece mai departe fara a intelege ce s-a intamplat.

Care sunt deci lectiile?

Citeştedespre

Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022
tehnologii asistive boala Alzheimer carantină

„Rudele pacienţilor cu Alzheimer ne sunau aproape non-stop”: panică şi pregătiri în carantină

23 iunie 2021
Sindromul de fragilitate la vârstnici

Sindromul de fragilitate la vârstnici. Vă puteţi imagina o lume fără demenţă?

23 iunie 2021

In primul rand costul platit, care pentru doamna Virginia Maracine este suferinta mamei sale, cea care l-a ingrijit pe sotul ei 24 de ore din 24, oferindu-i tot ce avea nevoie. A fost nevoie de un efort supraomenesc pentru a o mentine in viata pe mama in primii trei ani de la plecarea tatalui (eu as vrea sa adaug aici ca ingrijirea tatalui a durat… 3 ani!), afirma doamna Virginia Maracine. Mai exact: 11 spitalizari, doua operatii, pacemaker, AVC, un tratament de 19 medicamente, de la 4, cate lua inainte.

Dupa cei trei ani descrisi inainte, de un an mama se simte mai bine, ni se spune. Care a fost tratamentul cel mai eficient? Credinta (nu religia sau biserica) si… Petrica, un catel vagabond adoptat.

Ce a invatat doamna Virginia Maracine din boala si plecarea, asa cum o numeste, a tatalui sau?

Ca primele semne ale bolii tatalui ei au aparut cu un an inainte de a fi diagnosticat.

Ca tatal sau stia sa disimuleze foarte bine, parand relaxat si zambitor, pana acolo incat cineva din afara nu si-ar fi dat seama ca este bolnav.

Ca tatal sau folosea afectiuni mai vechi ca motiv de retragere, de inactivitate.

Ca ea s-a concentrat exclusiv pe rezolvarea problemelor fizice ale tatalui sau – hrana, lucruri, medicamente, mers la consultatii la medic – pierzand din vedere sufletul. Am esuat – ne spune – in a-l intreba ce simte, nu am acordat timp deloc pentru a afla ce gandeste, ce nemultumiri, senzatii, conflicte (da, conflicte – tine sa sublinieze), ce dorinte are. Am facut ce am crezut eu ca era bine pentru el, cu alte cuvinte acel eu stiu ce e cel mai bine pentru tine.

Alt lucru invatat a fost stigmatizarea, rusinea, tabuul, teama societatii, a comunitatii referitor la boala Alzheimer si sanatatea mintala in general. Mama mi-a spus ca nu trebuie sa zic ca tata are Alzheimer, pentru ca nu vrea ca sa rada strada si sa spuna ca partenerul meu este nebun.

A mai invatat si despre lipsa de empatie a societatii, a personalului medical chiar, exprimata de doamna Virginia Maracine in fraza ,,este tatal altcuiva, nu al meu”.

A mai avut de invatat si despre procedura greoaie si umilitoare a obtinerii certificatului de handicap.

A mai trebuit sa invete si despre absenta personalului calificat pentru acordarea de servicii de ingrijire la domiciliu.

virginia maracine boala alzheimer
virginia maracine boala alzheimer
virginia maracine boala alzheimer

Ce concluzii a tras doamna Virginia Maracine, ca apartinator, dupa aceste lectii, invataminte?

A invatat ce greseli a facut.

A invatat ca pacientul, familia trebuie sa asculte, sa inteleaga, sa fie informati. La randul lor medicii trebuie sa stie sa asculte, sa inteleaga si sa informeze pacientul si familia acestuia.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Considera ca boala este un efect, un semnal prin care corpul ne spune ca ceva in suflet merge rau. Si ca majoritatea bolilor grave provin din nefericire, instrainare, marginalizare, pierderea utilitatii si a valorii propriei vieti.

A invatat ca exista si o solutie, si anume sa cautam mai intai sufletul si apoi corpul ca sa putem realiza o preventie a bolii. Si ca pentru a cauta sufletul e nevoie de iubire. Dar cum gasesti iubirea? Greu, ne spune.

Asa cum am precizat, aceste lectii si concluzii despre boala si pierdere doamna Virginia Maracine le-a aflat in cei patru ani de dupa decesul tatalui sau, dupa ce in primii doi ani ea a refuzat orice contact cu boala Alzheimer (informatii, discutii etc.).

Acum isi doreste sa ii ajute pe altii sa inteleaga si sa invete si ea in continuare. Se spune ca experienta altora nu convinge. Voi ce credeti?

virginia maracine boala alzheimer
Tags: autor: Carmen Apopeiboala Alzheimermanifestare 2015: A IV-a ediţie a Conferinţei Naţionale AlzheimerruşinestigmatizareatabuVirginia Maracine

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer
Psi

Cine-i îngrijeşte (în vreme de pandemie) pe îngrijitorii persoanei cu boala Alzheimer?

by Teodora Dobrescu
23 iunie 2021
Alzheimer Dis-ease. Ce spuneţi: este mai bine decât Alzheimer Disease?
Psi

Alzheimer Dis-ease. Ce spuneţi: este mai bine decât Alzheimer Disease?

by Teodora Dobrescu
18 decembrie 2020
O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală
Psi

O plimbare prin demenţă: promovarea conştientizării demenţei printr-o experienţă de realitate virtuală

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Dexter e de dreapta sau de stanga?

Dexter e de dreapta sau de stanga?

Comments 2

  1. monica says:
    7 ani ago

    Dar nu doar Alzheimer este boala degenerativa mentala. Mai exista si alte demente despre care nu se cunoaste si nu se vorbeste, facandu le foarte greu de recunoscut. In aceste cazuri suferinta este mult mai mare , neexistand sprijin pentru pacient, in primul rand si apoi pentru apartinatori, care nu stiu cum sa procedeze. Mama sufera de de o combinatie de degenerari, predominand cea de lob fronto temporal ce au debutat prin modificari de comportament. Mi ar fi folosit extraordinar sa citesc si sa inteleg comportamentul ei, mai ales ca debutul s a produs la varsta de 59 de ani. Deci , experienta altora foloseste, dar eu m am lovit de nerecunoasterea bolii de catre medicii psihiatrii care au supravegheat o pe mama.

    Răspunde
  2. Georgiana says:
    7 ani ago

    Din cate stiu, in Romania lipseste o campanie de informare a publicului larg in general despre demente. Daca exista, va rog sa imi amendati interventia si m-as bucura sa aflu! In ianuarie am participat in Londra la un workshop organizat de Alzheimer's Society UK in cadrul unei largi campanii "Dementia Friends" si am inteles mai bine cat este de importanta educarea publicului si cum se poate realiza. Ca sa va dau un exemplu, unul din exercitiile pe care le-am efectuat in acest workshop ne-a demonstrat cat de diferite sunt viziunile noastre (am fost 15 participanti) cu privire la persoanele afectate de dementia. Coordonatoarea ne-a trimis in spatele salii aliniati la perete si ne-a dat fiecaruia un biletel pe care era scris un caz spunandu-ne ca fiecare sa-si citeasca cazul pentru sine fara sa vada vecinul. Apoi ne-a citit o lista de sarcini pe care pacientul de pe foaie ar fi trebuit sa le execute (ex.: daca e capabil sa faca ceai, sa voteze, sa urmareasca un program tv,, sa aiba relatii sexuale consimtite etc.). Daca noi consideram (in functie de profilul pe care l-am citit) ca le-ar putea face, faceam pasi in fata; daca nu, stateam pe loc. La sfarsit ne-a spus sa ne uitam in jur care pe unde este si ne-a dezvaluit ca toti aveam acelasi caz scris pe foaie. Apoi ne-a spus ca, dincolo de ceea ce putem studia din carti despre o dementa sau alta ca si de faptul ca avem si propriile prejudecati, realmente pacientii diagnosticati cu un tip de dementa sunt extrem de diferiti intre ei. Nu exista doua persoane care sa aiba aceeasi ruta/traseu in evolutia dementei respective. Asta nu e doar o idee teoretica valabila oricum in viata sau in general in imbolnavire ci e vorba de faptul ca vorbim despre boli ale creierului; nu ale altui organ!!! In UK, campaniile de raspandire a informatiei despre dementa sunt axate pe cinci idei generale, extrem de simple, valabile pentru toate aceste tipuri de afectiuni si anume:
    1. Dementa nu e o parte naturala a imbatranirii.
    2. E cauzata de boli ale creierului.
    3. Nu presupune doar pierderi de memorie ci si alte manifestari.
    4. Se poate trai ok cu dementa.
    5. Conteaza mai mult persoana decat dementa.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

trauma propriei agresivitati Ruppert
Psihologie

Trauma propriei agresivităţi sau biografia traumei ca program psihic autodistructiv

9 februarie 2022
Epiderma revoluţiei
Cafe Gradiva

Epiderma revoluţiei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.