Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Singuratatea lui Dumnezeu

Roland Jaccard by Roland Jaccard
in Cafe Gradiva
1
Singuratatea lui Dumnezeu
Share

Dupa o cina la bistroul din rue des Ciseaux unde ne vedeam cu regularitate, conversatia a luat o intorsatura neasteptata. Incitandu-l sa nu ne dramuiasca timpul, unul dintre convivi ne-a dus sa vedem Misterele Lisabonei – peste patru ore de proiectie – de Raoul Ruiz.

Mi-au revenit in amintire conversatiile pe care le aveam cu Raoul Ruiz despre filosoful pe care el il citea cu pasiune: Maine de Biran. Doar ce am pomenit numele sau, ca vecinul meu, preluand mingea, ne-a servit: „Maine de Biran a pus o singura intrebare pertinenta: de ce sunt eu insumi si nu altcineva? De altfel, sunt eu asa de sigur ca sunt cineva…”. Si a amintit de nuvela lui Borges, Aleph, in care doi teologi sa angajeaza intr-o lupta crancena impotriva ereziei, luandu-se la intrecere. Vor ajunge amandoi pe rug. Abia in viata de apoi vor descoperi ca, pentru Dumnezeu, ei sunt doar unul. Aceasta istorie l-ar fi incantat pe cardinalul John Henry Newman (1801-1890) pe care, in pofida reputatiei sale de teolog, preferam sa-l vedem ca poet si polemist. „Sa faci teologie, scria el, inseamna sa dansezi pe o coarda ridicata la cateva sute de picioare deasupra solului. E dificil sa nu cazi, iar caderea e violenta.” Era retinut fata de orice dogma si nu lua ereziile in serios. Cand anglicanii au atacat in mod public darwinismul, proclamand ca stramosii lor nu aveau vreo legatura cu maimutele, el a raspuns ca ar prefera sa se traga dintr-o maimuta decat dintr-un episcop. Era de parere, altfel, ca pedeapsa cea mai rea pentru un pacatos ar fi sa i se deschida portile raiului. 

Cardinalului John Henry Newman nu ii lipsea umorul, avand si eleganta unui gentleman britanic: intelegem de ce a fascinat scriitori precum Lewis Carroll, Chesterton, T. S. Eliot si chiar si pe Julien Green, care vedea in Apologia pro Sua Vita o capodopera, comparabila cu Confesiunile Sfantului Augustin sau cu In cautarea timpului pierdut de Proust. Un necredincios ca Ramon Fernandez a fost interesat, si el, de acest „credincios”, de un „cardinal”, cum va preciza el, ca si cum purpura ar fi o circumstanta agravanta.

Citeştedespre

Carl Gustav Jung Roland Jaccard

O întâlnire cu Carl Gustav Jung

1 decembrie 2020
Cioran, deprins din zbor…

Cioran, deprins din zbor…

16 noiembrie 2020
Cum indraznesc barbatii?

Cum indraznesc barbatii?

16 noiembrie 2020
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Comparat adesea cu ilustrul doctor Samuel Johnson, al carui memorialist a fost James Boswell, John Henry Newman s-a interesat mai putin de pacatele oamenilor, cat de singuratatea lui Dumnezeu. O intuitie i-a mers la inima, intorcandu-se adesea la ea: a existat o vreme cand Dumnezeu era singur si cand nu exista decat el. „Dumnezeu, spunea el, este cu adevarat incomprehensibil. De altfel, el singur este. A trait o eternitate in izolare, fara ca aceasta singuratate sa il oboseasca.” A fi singur o eternitate, iata ceea ce ne depaseste intelegerea. Nu credinta e un mister. Nimic nu e mai enigmatic, mai propice divagatiilor gandirii decat existenta acestui Dumnezeu traind in singuratate.

Pentru cardinalul John Henry Newman teologia e inainte de toate muzica, o muzica interioara ce ne permite sa ne urmam calea, sa fim in timpul nostru, sa traim fara fast sau onoruri. Cum sa nu il urmezi in ceea ce scrie: „Arata-mi stralucirea ta si nu voi mai insemna nimic. Lasa-ma in seama mea si imi voi duce grijile de zi cu zi. Inalta-ma si ma voi stinge. Lasa-ma singur si voi trai.” Numai singuratatea lui Dumnezeu ne garanteaza propria singuratate. Adica, pentru a reveni la Maine de Biran, ne asigura ceea ce face ca noi sa fim noi insine si nu un altul. Si totusi, nu suntem siguri de existenta noastra, nu mai mult decat de existenta lui Dumnezeu. Aceasta indoiala e divina.

Traducere din limba franceza de Dorin-Liviu Bitfoi

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Roland JaccardJohn Henry NewmanJorge Luis BorgesMaine de Biranop: Apologia pro Sua VitaRaoul Ruizrubrică: Memorandum de Roland JaccardSfantul Augustin

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Roland Jaccard

Roland Jaccard

este scriitor. Nihilist, a fost un apropiat al lui Cioran şi Louise Brooks. A scris mult despre psihanaliză. Trăieşte la Paris.

Citeşte şi

Cine poate fi un mare scriitor? Ne spune Marcel Proust…
Cafe Gradiva

Cine poate fi un mare scriitor? Ne spune Marcel Proust…

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Internationala Dezvrajitilor…
Cafe Gradiva

Internationala Dezvrajitilor…

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Doua capcane pentru creduli: pacifismul si umanitarismul
Cafe Gradiva

Doua capcane pentru creduli: pacifismul si umanitarismul

by Roland Jaccard
16 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Prima lectie de parenting

Prima lectie de parenting

Comments 1

  1. Mircea Ordean says:
    7 ani ago

    Că tot sîntem între oameni cu oarece știință de psihologie.

    Este interesant de urmărit ce este în spatele gesturilor noastre. De pildă, al unui text precum cel mai sus.
    E acolo, ca mai de jos dintre toate foaie a Verzei, nevoia de siguranță existențială. Pe solul aceleia se brodează – zic eu – rîndurile de mai sus.
    Să fii suficient de liniștit pentru – expresia e a lor, a francezilor – 'flâner sur les grands boulevards' ale imaginației…

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Gustave Le Bon despre ideile si rationamentele multimilor
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre ideile si rationamentele multimilor

22 noiembrie 2020
Franz Ruppert societate traumatizată
Psihologie

Franz Ruppert: În viaţa unui om există situaţii cărora psihicul nu le poate face faţă

14 decembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.