Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Bullying la copii si adolescenti

Dorin-Liviu Bîtfoi by Dorin-Liviu Bîtfoi
in Cafe Gradiva
0
Bullying la copii si adolescenti
Share
bullying bully bullied

Bullying la copii si adolescenti

Bullying: Ce inseamna?

In expunerea sa, Virginia Rosabal din Costa Rica precizeaza ca bullying este un comportament nedorit sau nesolicitat, in orice caz agresiv, printre scolari, care presupune un dezechilibru de putere, real ori numai perceput ca atare. Comportamentul de bullying este unul repetitiv sau care poate fi repetat in decursul vremii. (In romaneste bullying se poate traduce ca intimidare, terorizare).

Citeştedespre

Privatizarea linistea psihanaliza

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

9 februarie 2021
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

23 decembrie 2020
Mobbing sau hărţuirea la locul de muncă

Mobbing sau hărţuirea la locul de muncă

26 noiembrie 2020

De ce copiii nu cer ajutor in situatiile de bullying? 

se mai intreaba Virginia Rosabal.

Comportamentul de bullying ii poate face pe copii sa se simta neajutorati, in plus ei temandu-se de represalii din partea celor care ii terorizeaza, bullies. Se tem totodata ca vor fi judecati sau chiar pedepsiti pentru ca s-au dovedit slabi. Se pot simti si izolati socialmente si ca nimanui nu ii pasa ori ca nimeni nu ar putea fi intelege prin ce trec.

bullying virginia rosabal

Bullying – tipuri

Exista diverse tipuri de bullying, printre care tachinarea, punerea de porecle, comentariile sexuale nepotrivite, sarcasmele.

Exista de asemenea ceea ce s-ar putea numi social bullying, sau relational bullying, care inseamna sa afectezi reputatia sau relatiile cuiva – ca atunci cand un copil este exclus sau lasat pe dinafara unui grup, cand li se spune altor copii sa nu fie prieteni cu cineva, cand se raspandesc zvonuri despre cineva sau cineva este umilit in public.

Physical bullying presupune molestarea fizica sau stricarea bunurilor unui copil – prin lovire (repetata), impingere, ciupire, scuipare.

Bullying – unde se intampla

In timpul sau dupa orele de scoala, cele mai dese cazuri reclamate avand loc insa in cladirea scolii. Un numar relevant de cazuri au loc si pe terenul de joaca sau in autobuzele scolare, in drum la sau de la scoala. In fine, cazuri de bullying se mai inregistreaza printre vecini si de asemenea pe internet.

Rolurile copiilor in bullying

In situatiile de bullying copiii pot avea mai multe roluri: pot fi bullies – adica aceia care intimideaza alti copii, pot fi bullied – cei intimidati, ori pot fi martori ai situatiilor de bullying.

Totusi, este important de observat ca, atunci cand copiii sunt implicati in situatiile de bullying, cel mai adesea ei au mai multe roluri. Uneori copiii pot fi bullied si pot avea ei insisi un comportament de bullying fata de alti copii sau pot fi martorii unor asemenea comportamente. Lucrurile sunt chiar mai complexe, unii cercetatori vorbind despre un cerc de bullying pentru a caracteriza faptul ca exista cei care au comportament de bullying si cei care asista activ sau pasiv ori care iau atitudine impotriva lui. Chiar si cand un copil nu este direct implicat in aceste situatii, el poate contribui intr-un fel sau altul la acestea.

Etichetarea copilului ca bully sau bullied

Etichetarea unui copil, ca bully ori ca bullied, este nerecomandabila. De ce? Intrucat aceasta poate avea consecinte precum:

  • Sugereaza ca nu i se poate schimba comportamentul.
  • Ignora complexitatea situatiilor de bullying, respectiv faptul ca sunt mai multe roluri pe care copiii le pot avea in acelasi timp.
  • Ignora factori precum influenta mediului sau climatul scolii.

In loc de a-i eticheta astfel pe copii, este preferabil sa se foloseasca expresii precum:

  • Copilul care a agresat (the child who bullied) – in loc de bully
  • Copilul care a fost agresat (the child who was bullied) – in loc victima
  • Copilul care a fost agresat si care a agresat la randul sau pe altii – in loc de bully / victima

Copiii mai predispusi la comportamentul de bullying

Exista in principiu doua tipuri de bullies:

  • Copii care se relationeaza foarte bine cu ceilalti, au putere si sunt preocupati de propria popularitate, le place sa domine sau sa ii conduca pe ceilalti.
  • Copii mai izolati, posibil deprimati sau anxiosi, cu stima de sine scazuta, nu foarte implicati scolar, usor de influentat de colegi sau cu dificultati in a empatiza.

Bullying – prevenire

Pentru prevenirea comportamentului de bullying unele atitudini sunt recomandabile:

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
  • Copiii trebuie ajutati sa afle consecintele unor actiuni. De pilda, prin a li se spune „daca nu imparti cu altii, se poate ca alti copii sa nu vrea sa se joace cu tine”.
  • Copiii trebuie incurajati sa le spuna adultilor daca sunt amenintati in vreun fel sau daca au vazut alti copii amenintati.
  • Copiilor trebuie sa li se arate moduri pozitive in care isi pot face prieteni.
  • Sa se urmareasca cu atentie felul in care copiii interactioneaza.
  • Sa se stabileasca reguli clare de comportament. 
  • Sa se puna capat imediat unor comportamente agresive.

Catre finalul expunerii sale Virginia Rosabal a pus si un accent neasteptat: Profesorii pot de asemnea sa aiba un comportament de bullying. De pilda prin remarci la adresa unor copii: Esti prost! Nu-i nimic de capul tau si nu vei face nimic in viata! Etc. Ceea ce ii va incuraja pe ceilalti copii la acelasi comportament.

Cititi aici toate relatarile de la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihanalist-in-formare, scriitor si jurnalist. A fondat si conduce AIPsA, Cafe Gradiva si Psihoo. Cea mai recenta carte publicata: Asa s-a nascut omul nou. In Romania anilor ’50.

Toate articolele acestui autor

Foto: Educating Jasmine

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Dorin-Liviu Bîtfoibulliedbullybullyingmanifestare 2015: Congresul Internaţional al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Dorin-Liviu Bîtfoi

Dorin-Liviu Bîtfoi

este psihoterapeut şi psihanalist-în-formare. | Contactează

Citeşte şi

Bullying-ul – factor favorizant al bolilor psihice
Cafe Gradiva

Bullying-ul – factor favorizant al bolilor psihice

by Cafe Gradiva
8 octombrie 2020
Louder Than Bombs la Cineclubul Psihanalitic
Cafe Gradiva

Louder Than Bombs la Cineclubul Psihanalitic

by Dorin-Liviu Bîtfoi
3 ianuarie 2022
Everest sau Depressive Park
Cafe Gradiva

Everest sau Depressive Park

by Dorin-Liviu Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Pacientii cu schizofrenie si comportamentul violent

Pacientii cu schizofrenie si comportamentul violent

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Sindromul geamănului pierdut
Psi

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020
In viata ca in carti
Cafe Gradiva

In viata ca in carti

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.