Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Efectele abuzului asupra copiilor si adolescentilor

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Efectele abuzului asupra copiilor si adolescentilor
Share
abuz sexual emotional fizic copii congresul mondial de psihiatrie 2015

Doctorul psihiatru Virginia Rosabal din Costa Rica a vorbit la Congresul International de Psihiatrie 2015 despre efectele violentei si a abuzului asupra copiilor si adolescentilor. Abuzul asupra copiilor si neglijarea lor din punct de vedere emotional pun in discutie o serie de consecinte negative asupra cresterii si dezvoltarii acestora. Sunt studii care arata, de pilda, ca unele tipuri de abuz sunt mai frecvent asociate cu efecte adverse negative decat alte tipuri de abuz. De exemplu, exista o asociere intre abuzul fizic si comportamentul violent sau agresiv.

La ce se refera, in termeni mai specifici, abuzul fata de copii si adolescenti? Abuzul reprezinta un comportament al parintilor sau al ingrijitorilor care este in afara normelor de conduita si care provoaca un risc substantial in functionarea fizica si/sau psihica a unui copil sau a unei persoane tinere. Aceste comportamente abuzive pot fi cu intentie sau fara intentie (in cazul neglijarii emotionale) de catre adult.

Principalele forme de abuz

  • abuz fizic;
  • abuz emotional;
  • neglijarea copilului;
  • abuzul sexual;
  • a fi martorul violentei domestice.

Fenomenul de bullying este si el asociat abuzului asupra copiilor si adolescentilor. Important de stiut este faptul ca nu toti copii expusi unor experiente similare de abuz reactioneaza la fel. Pentru unii, abuzul lasa urme psihice adanci si se poate ajunge la tulburari cronice. Altii, manifesta o mai buna rezilienta, adica au capacitatea de a se adapta chiar si celor mai tulburatoare experiente care implica abuz si suferinta.

Citeştedespre

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă

Trauma sexualităţii şi copilul-victimă

7 februarie 2022
Durerea în isterie și sindromul bărbaților care experimentează simptomele soțiilor gravide

Durerea în isterie și sindromul bărbaților care experimentează simptomele soțiilor gravide

22 octombrie 2021
Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

29 noiembrie 2020

Factorii care contribuie la rezilienta unui copil sunt legati de stima de sine a acestuia, de independenta si autonomia lui, de mediul familial din care provine, de mediul scolar si de resursele comunitatii din care face parte. Cand un copil care a experimentat abuzul sau neglijarea are o stima de sine ridicata, sau provine dintr-o familie sau mediu social in care sunt incurajate relatiile bazate pe comunicare si incredere, sansele ca efectele abuzului sa fie devastatoare scad.

Cum este trait un abuz si tulburarile psihice asociate unei astfel de experiente

Alti factori care contribuie decisiv la felul in care copilul sau adolescentul traieste experienta de abuz includ frecventa si durata comportamentului abuziv. Desigur, importante sunt si varsta si gradul de dezvoltare ale celui abuzat. Cand abuzul se produce cu o frecventa ridicata pentru o perioada de timp indelungata, riscul este aparitia unei traume complexe. Aceasta afectiune reflecta multiple simptome care interactioneaza intre ele. Efectele negative se vad atat in plan cognitiv, cat si in cel afectiv si comportamental. O trauma complexa afecteaza dezvoltarea creierului si interfereaza cu capacitatea copilului de a integra informatiile senzorial, cognitiv si emotional. In relatie cu apartinatorii sau ingrijitorii copilului se observa aparitia tulburarilor de atasament. Sunt prezente, de asemenea, si tulburarile legate de invatare si de limbaj. Sunt alterate relatiile cu colegii sau prietenii, iar efectele unui abuz se vad, ulterior, la varsta adulta, in alegerea unui partener de viata.

Tulburarea de stres posttraumatic este si ea asociata experimentarii abuzului. Copiii cu tulburare de stres posttraumatic prezinta simptome din aria tulburarii hiperkinetice cu deficit de atentie, anxietate, depresie, stari dispozitionale extreme, au un comportament opozitionist si pot ajunge sa consume substante psihoactive.

Un copil abuzat poate dezvolta la adolescenta tulburari ale comportamentului alimentar precum bulimia sau anorexia. Creste riscul aparitiei ideatiei suicidare in cazul celor abuzati si tentativele de sinucidere. Comportamentul este fie unul expansiv, asociat cu agresivitate manifesta sau chiar violenta, fie unul bazat pe retragere si izolare sociala. Vedem astfel cum un abuz este asociat cu multiple simptome prezente in afectiunile psihice. Aceasta nu face doar mai greu de depistat un abuz in istoricul copilului sau adolescentului, ci arata cat de nefaste sunt consecintele unei astfel de experiente asupra victimei, pentru intreaga sa viata.

Cititi aici toate relatarile de la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015

Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Tags: abuzabuz sexualautor: Alexa Bîtfoicopii abuzatimanifestare 2015: Congresul Internaţional al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei
Cafe Gradiva

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic
Cafe Gradiva

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud
Cafe Gradiva

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Violenta domestica si sanatate mintala

Violenta domestica si sanatate mintala

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică
Cafe Gradiva

Nevroză traumatică şi prăbuşire narcisică

22 noiembrie 2020
Lansare R. H. Etchegoyen, „Fundamentele tehnicii psihanalitice”, Editura Fundaţiei Generaţia, Bucureşti, 22 martie 2012
Cafe Gradiva

Psihanaliza după Etchegoyen

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

3 ianuarie 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.