Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Profilul adolescentului consumator de droguri in America Latina si accesul adolescentilor dificili la serviciile psihiatrice

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Profilul adolescentului consumator de droguri in America Latina si accesul adolescentilor dificili la serviciile psihiatrice
Share

Citeştedespre

Durerea în isterie și sindromul bărbaților care experimentează simptomele soțiilor gravide

Durerea în isterie și sindromul bărbaților care experimentează simptomele soțiilor gravide

22 octombrie 2021
Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

29 noiembrie 2020
Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

Stadiul isteric şi imposibilitatea de a alege obiectul dorinţei

22 noiembrie 2020
congresul international de psihiatrie 2015 profilul adolescentului consumator de droguri

Edgard Belfort, Venezuela: Profilul demografic al adolescentului consumator de droguri in America Latina

Lucrarea lui Edgard Belfort deschide simpozionul cu tema Sanatatea mintala a copilului si a adolescentului si propune o tema de mare interes pentru domeniul sanatatii mintale din America Latina, dar nu numai. Cresterea in randul adolescentilor a consumului de droguri si problemele psihice asociate acestuia, cresterea ratei suicidului in randul tinerilor si adolescentilor si nevoia lor de a primi ajutor specializat. Desigur, acest ajutor depaseste sfera farmacologica si vizeaza, de asemenea, mediul familial, social si cultural al acestor grupuri vulnerabile.


Fenomenul consumului de droguri in randul adolescentilor nu reprezinta o noutate pentru America Latina. Ceea ce reprezinta insa o provocare in prezent este dat de asocierea consumului si abuzului de substante psihoactive cu o tulburare psihiatrica. Diagnosticarea unei afectiuni psihice este cu atat mai dificil de realizat in randul adolescentilor cu cat simptomele prezentate de acestia nu corespund intotdeauna unei tulburari specifice conform DSM IV sau ICD 10.

Aflam dintr-o statistica interesanta ca, de pilda, abuzul de alcool este cel mai des intalnit in Columbia, urmata de Brazilia si Uruguay.
congresul international de psihiatrie 2015 droguri

congresul international de psihiatrie 2015

Acum, ca am aflat care sunt statisticile, ne intrebam care este portretul consumatorului adolescent de droguri. Cum arata profilul unui tanar predispus riscului consumului si abuzului de substante psihoactive? Edgar Belfort puncteaza cateva caracteristici:
  • in ce priveste varsta, riscul pentru consum creste in perioada prematuritatii, adica in timpul adolescentei;
  • consumatorul este mai degraba de sex masculin. Consumul de alcool, de tutun si de droguri usoare este asociat cu comportamentul legat de socializare; 
  • consumul de substante se intalneste mai ales in randul copiilor si adolescentilor care muncesc (sunt angajati) de la o varsta frageda, abandonand scoala;
  • 54% dintre consumatori nu au terminat liceul;
  • statutul economic este unul scazut, multe dintre familiile in care se gasesc copii si adolescenti consumatori sunt afectate de saracie;
  • exista o corelatie intre antecedentele familiale privind consumul de droguri si/sau prezenta unei tulburari psihiatrice si adolescentul consumator;
  • varsta intre 13 si 15 ani; 
  • riscul aparitiei unui comportament de consum de substante este mai mare in randul celor care au suferit sau sufera o afectiune mintala.
Recomandarile in ce priveste ajutorul efectiv al tinerilor si adolescentilor consumatori de droguri ramane, in continuare, o provocare pentru cei ce lucreaza in domeniul sanatatii mintale. Cateva directii insa ne sunt sugerate. Este importanta continuitatea in ceea ce priveste cercetarea stiintifica in acest domeniu. Este necesara, de asemenea, perfectionarea instrumentelor clinice si de screening. In ce priveste interventia, unii tineri au nevoie sa fie asistati nu doar individual, ci si in mediul lor familial si social.

Michel Botbol, Franta: Imbunatatirea accesului adolescentilor dificili la serviciile psihiatrice

Lucrarea lui Michel Botbol o completeaza foarte bine pe cea anterioara pentru ca trateaza problematica accesului la serviciile de sanatate mintala in randul adolescentilor dificili.

congresul international de psihiatrie 2015 michel botbol

Adresarea unui adolescent medicului psihiatru ridica unele chestiuni asupra carora merita sa reflectam. In primul rand, persoana care cere ajutor psihiatric este una care are capacitatea de a recunoaste ca se afla in suferinta. Apoi, ea trebuie sa comunice specialistului detalii legate de aceasta suferinta. Nu in ultimul rand, cel care se adreseaza medicului psihiatru trebuie sa accepte si sa urmeze tratamentul si indicatiile prescrise de catre specialist. Asadar, este vorba despre o relatie, despre o legatura ce se formeaza intre bolnav si cel caruia ii este solicitat ajutorul. Or, psihopatologia in cazul adolescentilor graviteaza tocmai in jurul notiunii de legatura, de atasament. Perioada adolescentei se caracterizeaza prin dobandirea autonomiei in raport cu mediul familial. Grupul social si valorizarea de catre acesta este mult investita de adolescent. Transformarile corporale si psihice in sine pot pune in dificultate complianta adolescentului la ajutor psihiatric sau psihoterapeutic.

Adolescenta este definita de „actiune”. A actiona, a pune in act – iata inca o provocare pentru serviciile de sanatate mintala. Michel Botbol subliniaza ca adolescentii care sunt predispusi la a pune in act, a actiona in loc de a vorbi despre ceea ce simt, despre problemele si dificultile lor sunt mai putin dispusi sa accepte o legatura, o alianta terapeutica. Totusi, partea buna este ca adultii din jurul lor pot sesiza aceste comportamente si astfel sa puna in legatura prezenta acestor conduite cu nevoia de ajutor a tanarului de langa ei.

Cititi aici toate relatarile de la Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie 2015

Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro

Tags: autor: Alexa Bîtfoidependenta de drogurimanifestare 2015: Congresul Internaţional al Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic
Cafe Gradiva

De ce isteria nu mai e văzută în cabinetele de psihanaliză și capcanele determinismului biologic şi sociologic

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud
Cafe Gradiva

Isteria ca o luptă cu tauri şi cum a fost viaţa Dorei după tratamentul cu Freud

by Alexa Bîtfoi
22 noiembrie 2020
Identificarea isterică în visul cu somon afumat şi în cazul Dora
Cafe Gradiva

Identificarea isterică în visul cu somon afumat şi în cazul Dora

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Sarcina la adolescente si violenta

Sarcina la adolescente si violenta

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Gustave Le Bon despre caracteristicile multimii
Cafe Gradiva

Gustave Le Bon despre caracteristicile multimii

27 noiembrie 2020
muncă Mayo Erich Fromm
Psihanaliză

Munca şi lenea: Este lenea înnăscută? Ce spune Erich Fromm în „Patologia normalității”

4 noiembrie 2021
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

3 ianuarie 2023
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.