Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul

Mos Craciun explicat de Slavoj Žižek

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
Mos Craciun explicat de Slavoj Žižek
Share
mos craciun slavoj zizek santa claus

Magia sarbatorilor a inceput deja sa se cuibareasca in casele pamantenilor. Mos Craciun e asteptat de mic si mare, fiecare cu motivatiile lui constiente sau mai putin constiente. Mare sarbatoare pentru consumerism, mare sarbatoare insa si pentru cei care nu au ajuns inca la varsta la care sa inteleaga cum merg lucrurile de fapt cu fabrica si angajatii Mosului. Este vorba despre copii, desigur. Zilele trecute, o fetita imi spunea ca e trista deoarece a facut o traznaie si crede ca Mosul nu-i va mai aduce daruri.

Ce traznaie ai facut? 

intreb eu, avand deja in minte o serie de raspunsuri: nu a fost cuminte acasa, nu a ascultat-o pe doamna educatoare, i-a stricat jucaria fratelui mai mare etc.

Cauti un psihoterapeut in Bucuresti? Iata recomandarile noastre

Citeştedespre

Sexul pe reţelele de socializare

Identități schimbătoare: performând sinele sexual pe reţelele de socializare

9 noiembrie 2022
Doar animalele psihanaliza Moll

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

20 decembrie 2022
Templul taoist Louguantai

Scurtă povestire taoistă despre un ghidaj inconştient prin Munţii Zhongnan

7 noiembrie 2022

Raspunsurile copiilor te surprind intotdeauna insa. Copila imi raspunde, serioasa si vizibil preocupata de traznaia ei,

I-am spus colegei mele de gradinita A. ca miroase urat!

Cum s-a schimbat definitia „nazbatiei” in ultimii ani, imi spun. Ce vinovatie pe copiii pentru care „nazbatie” nu mai inseamna sa spargi un pahar, ci sa jignesti un coleg. Corectitudinea politica in gradinita, iata un subiect asupra caruia chiar ar merita reflectat.

Din nou la Mos Craciun insa. Vom intra putin in lumea acestui personaj fascinant si il vom vedea explicat si interpretat de Slavoj Žižek.

Va amintiti de serialele de televiziune comice in care, dupa anumite scene, in fundalul sonor se auzeau acele rasete specifice ale spectatorilor. Era vorba despre o inregistrare care era suprapusa peste secventele care se presupune ca ar trebui sa amuze spectatorul. Gaselnita a fost inventata de Charles R. Douglass la inceputul anilor `50. El a descoperit ca, apansand diferite clape ale unei orgi electronice, poti produce diferite tipuri, nuante de rasete. Aceasta inventie a „rasului inregistrat”, spune Slavoj Žižek, vorbeste despre statutul celor mai adanci emotii. Filosoful sloven considera ca el reprezinta o veritabila intoarcere a refulatului, o atitudine pe care o atribuim partilor arhaice ale psihicului uman. El continua argumentarea facand referire la bocitoarele folosite in societatile primitive (si nu numai) in cadrul procesiunilor funerare. Aceste femei erau angajate pentru a plange mortii in timp ce angajatorul lor avea lucruri mai importante de facut. De pilda, adauga Žižek in stilu-i glumet caracteristic, sa se ocupe de averea celui decedat. Acest rol de a face un lucru in locul altcuiva este jucat nu doar de fiinte umane, ci si de masinarii sofisticate, cum am aflat deja ca este in cazul „rasului inregistrat”.

Vezi cum arata Mos Craciun pe divanul psihanalitic

Vedem asadar cum in sitcomurile televizate exista o prezenta care face treaba in locul spectatorului. Ceea ce este extrem de interesant, remarca Slavoj, este ca, dupa o zi grea la munca, omul vine acasa, deschide televizorul si urmareste serialul de comedie. Nu rade, dar faptul ca exista cineva care sa rada literalmente in locul lui, ii da un sentiment de eliberare si il ajuta sa se relaxeze complet pana la sfarsitul serialului. Prima reactie este una de soc:

cum e posibil ca altcineva sa rada pentru mine? 

Cu timpul insa, reactia de soc se estompeaza si implicatiile rasetelor inregistrate ajung sa fie traite ca o experienta naturala. Cele mai intime sentimente sunt externalizate, spectatorul traieste la propriu experienta de a plange sau a rade printr-un altul.

Aceasta logica, explica filosoful, functioneaza nu doar in cazul emotiilor, ci si in cazul credintelor. Credinta in Mos Craciun, de exemplu. An de an, parintii iau parte la o intreaga punere in scena a evenimentului: scriu scrisori impreuna cu copiii lor pentru Mosul, sunt complici la asteptarea celor mici, pentru ca in final sa cumpere cadouri pe care sa le plaseze, in contul lui Mos Craciun, desigur, sub brad in noaptea mult asteptata. Ca adulti, pretindem credinta in Mos Craciun pentru a nu-i dezamagi pe copii. Surprinzator insa, copiii, spune Žižek, se prefac la randul lor ca ei cred in existenta Mosului pentru a nu-si dezamagi parintii. Si pentru a primi cadourile, desigur. Intr-un mod straniu, observa filosoful sloven, unele credinte par sa functioneze de la distanta. Adica intotdeauna este nevoie de un Altul care sa creada. Acest Altul nu trebuie nici macar sa aiba o existenta reala ca sistemul de credinte sa functioneze. Aici intervine dimensiunea fictiunii care, crede Slavoj, este extrem de importanta in timpurile cinice in care traim. Fictiunea, care implica sa crezi fara sa crezi de fapt, joaca un rol deosebit in credintele religioase pentru ca tine la distanta atitudinile radicale fundamentaliste.

…and so on and so on…

Sursa: http://lacan.com/

Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.

Toate articolele acestui autor

Tags: autor: Alexa BîtfoiPolisrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Imagorubrică: Vino şi vezivideo

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Conştiinţa David Chalmers TED
Psihologie

Două teorii nebunești despre conștiință

by Alexandra Frîncu
5 octombrie 2022
Noi Dostoievski sado-masochism
Psihanaliză

Noi, Dostoievski (altă introducere în sado-masochism)

by Marin Marian-Bălaşa
4 octombrie 2022
George W. Bush act ratat Ucraina
Societate

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

by Cafe Gradiva
19 mai 2022
Load More
Next Post
Diesel House si arta interactiva

Diesel House si arta interactiva

Comments 1

  1. Tine says:
    7 ani ago

    Nu mi se pare o jignire faptul ca i-a spus colegei ca miroase urat. Daca mirosea…
    Ne-am obisnuit atat de mult sa toleram nesimtirea celorlalti incat nu mai realizam unde e bunul simt si realitatea. De ce sa fim nevoiti sa acceptam, fie si copii de gradinita fiind, mizeria celorlalti?!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Imortalitatea, credinţa şi consolarea existenţială
Cafe Gradiva

Imortalitatea, credinţa şi consolarea existenţială

22 noiembrie 2020
Si terapeuţii au nevoie de terapie
Cafe Gradiva

Si terapeuţii au nevoie de terapie

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

3 ianuarie 2023
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.