Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Antena 3 vs. ANAF: despre efectul de framing

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Antena 3 vs. ANAF: despre efectul de framing
Share

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

6 aprilie 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

antena 3 anaf sedii sediu

Libertatea de exprimare in media nu poate fi suprimata pentru banale motive administrative

afirma apasat presedintele Iohannis la trei zile dupa ce ANAF a notificat trustul Intact ca trebuie sa paraseasca de urgenta (in 5 zile) actualele sedii, confiscate de stat in 2014, in urma condamnarii fostului mogul Dan Voiculescu.

Ce s-a intamplat ieri nu este o actiune de recuperare a creantelor, este o incercare vadita de suprimare a libertatii de exprimare a presei, 

reactioneaza la cald un alt presedinte, cel al Senatului. Pe acelasi ton ca senatorul Tariceanu, directorul Antena 3 anunta ca e probabil ca postul de stiri, odata ramas fara sediu (si, implicit, fara licenta), sa emita doar pe Internet, ca unic mijloc de continuare a luptei pentru adevar si dreptate. Caci

nimic nu e mai important decat libertatea de expresie si de a ne opune unui abuz in momentul in care el este vizibil, 

argumenteaza Mihai Gadea. Iar declaratiile continua in aceiasi termeni-cheie: ”abuz” (”Jos abuzul” a fost imprimat pe tricourile jurnalistilor-vedeta ai Antenelor), ”atentat la libertatea de exprimare”, ”premeditare”, ”actiune in forta”.

Frame-ul ”David si Goliat” 

Orice poveste mediatica ne capteaza atentia cata vreme este asezata intr-o scenografie care s-o evidentieze. Orice intriga televizata este turnata in niste cadre care sugereaza, inevitabil, publicului anumite interpretari si evaluari – este ceea ce psihologia sociala numeste efectul de framing (”încadrare”) asupra audientei. Sa luam, de exemplu, frame-ul „David-Goliat”. Aceasta naratiune arhetipala pune in lumina doua forte asimetrice, a caror confruntare are un final neasteptat: forta mai slaba se indreapta spre victorie prin rezistenta si perseverenta, captandu-ne interesul si aprecierea (cf. Abrudan, pp. 65-68).

Frame-ul David-Goliat se potriveste ca o manusa autoprezentarii Antenei 3, postul-nucleu, imagistic si ideologic vorbind, al trustului Intact. Este canalul care s-a autodefinit de ani buni ca ”anti-basist” (citeste ”anti-sistem”). Este institutia media care ne spune ca a tinut piept de una singura abuzurilor puterii.

Am fost, din pacate, singura piedica in calea unor abuzuri inimaginabile in aceasta tara (…). Daca noi disparem, abuzul devine stapan in Romania,  

avertiza in aceste zile jurnalistul Adrian Ursu (co-realizator al emisiunii sugestiv intitulate Exces de putere). Confiscarea de drept a sediului Antenei 3 a fost decisa de tribunal inca din august 2014. Atunci, televiziunea a organizat un protest neoficial (o ”plimbare a libertatii” i s-a spus), despre care o alta vedeta a postului, Alessandra Stoicescu, spunea:

Suntem foarte mulţi, este o plimbare impotriva abuzurilor, unei atat de evidente incercari de a pune pumnul in gura presei.

Caine de paza sau de atac?

In ciuda posturii de caine de paza pentru adevar si dreptate sociala, in ciuda frondei antisistem, Antena 3 are o biografie care mineaza din interior frame-ul ”David-Goliat”. In inima acestui David antisistem locuieste un post amendat adesea de CNA pentru partizanate politice vadite (v. somatiile si sanctiunile date in perioada campaniei din 2012 pentru demiterea Presedintelui), un post care face parte dintr-un grup media al carui sef (CEO-ul Antena Group, Sorin Alexandrescu) este judecat de doi ani si mai bine pentru santaj, un post cunoscut pentru linsajele publice, dar si pentru felul in care a fost instrumentalizat chiar de catre fostul sau patron, Dan Voiculescu pentru a ataca magistratii din spatele procesului in care mogulul a fost acuzat la inchisoare pentru spalare de bani (v. Raportul FreeEX 2014-2015, p. 20). Sunt lucruri graitoare pentru simbioza dintre politica si media, si care arata in ce fel, si la 26 de ani de la Revolutie,

mass-media din Romania constituie nu numai o institutie politica prin excelenta, ci si una corupta si corupatoare

(Gross, p. 310). Nu intamplator, acelasi specialist in mediile est-europene afirma, la un nivel mai general, ca presa romaneasca nu e defel un ”caine de paza” (echidistant si neutru) al democratiei, ci un ”caine de atac”, asmutit de unul sau altul dintre grupurile politico-economice concurente.

Revenind la Antena 3, in spatele proiectiei acelui David antisistem si anti-abuz, descoperim o institutie captiva unor interese personale si partinice – ale fostului mogul, ale partidei ”anti-basiste”. In ciuda unor anchete si reportaje exceptionale realizate de Antena 3, campaniile sale denigratoare si partinitoare fac putin credibil rolul de David amenintat de Goliatul intrupat, pe rand, de ”regimul Basescu”, de DNA si, acum, de ANAF. Si cu tot asaltul intempestiv al inspectorilor Fiscului in sediile Antenelor si cu toate dramele reale prin care trec angajatii trustului Intact, filmul acestor zile nu este despre libertatea de exprimare si nici despre un ”pumn pus in gura presei”. Caci, daca ar fi asa, am fi obligati sa acceptam ca Antena 3 este realmente o ”a patra putere in stat”, un ”caine de paza” nepartinitor, si nu o anexa politica, nascuta din vointa unui mogul care i-a personalizat si instrumentalizat de la bun inceput cursul editorial.

Victor Popescu Cafe Gradiva

Victor Popescu

este filosof si jurnalist specializat in etica mass-media.

Toate articolele acestui autor

Foto: commons.wikimedia.org/wiki/

Tags: rubrică: Imago

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Refugiaţii din Ucraina
Cafe Gradiva

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

by Cafe Gradiva
5 aprilie 2022
Comuniştii, Freud, Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 2: în dubioasa umbră SDO)

by Marin Marian-Bălaşa
29 martie 2022
comunist Freud Mărgineanu Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 1: cum l-am cunoscut personal pe SF)

by Marin Marian-Bălaşa
28 februarie 2022
Load More
Next Post
Un batranel ciudat

Un batranel ciudat

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

psihoterapeutul Bruno Clavier copilul
Psihoterapie

Psihoterapeutul Bruno Clavier: simptomele copilului sunt întotdeauna legate de psihicul părintelui

25 februarie 2022
Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei
Cafe Gradiva

Hüzün – sentimentul turcesc al melancoliei

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.