Abonează-te la NEWSLETTER pentru a nu pierde articolele, știrile şi evenimentele importante >>>

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Automutilare si suferinta psihica intr-un nou proiect fotografic

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Automutilare si suferinta psihica intr-un nou proiect fotografic
160
SHARES
Share

O femeie care sufera de tulburare de stres posttraumatic in urma unui abuz sexual, avand parti din corp cicatrizate, alege sa fie subiectul unui proiect fotografic ce vorbeste despre stigmatizarea asociata cu afectiunea psihica. Cicatricile spun povestea automutilarii corporale, o urma lasata adanc in piele care va aminti, pentru mult timp, de o suferinta psihica greu de elaborat.

Natalie McCain este un fotograf care traieste in Rockledge, Florida. Ea, asemenea altor multi artisti, a gandit un proiect fotografic prin care sa vorbeasca lumii despre ceea ce inseamna tulburare psihica. Noua femei suferind depresie, anxietate, tulburare de stres posttraumatic si alte boli psihice au luat parte la proiectul intitulat Adevarata fata a depresiei care face parte dintr-o tema mai larga numita Corpul Onest. Artista pleaca de la o realitate clinica, aceea ca unul din cinci adulti din SUA sufera o tulburare psihica. Din pacate, multi aleg sa nu caute ajutor din cauza stigmatizarii puternice asociate cu boala psihica. Natalie McCain afirma ca

Depresia nu se dezvaluie intotdeauna pe sine printr-un chip trist. Se poate arata intr-un zambet fortat al unei mame sau in felul in care cel mai bun prieten isi amana si isi tot amana planurile. Ea se ascunde in spatele prietenei care iti spune „sunt bine” desi tu stii ca nu se simte astfel.

Pe langa stigmatizarea afectiunii psihice, femeile se confrunta si cu o alta serie de prejudecati, cele legate de perfectiunea corporala. Iata cum doua preocupari centrale, afectiunea psihica la femei si aspectul fizic, se regasesc in proiectul fotografic al lui McCain.

Citeştedespre

Freudism Nina Cassian Sigmund

Freudism de Nina Cassian: 75 de ani de la debut

28 septembrie 2022
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Durerea în isterie și sindromul bărbaților care experimentează simptomele soțiilor gravide

Durerea în isterie și sindromul bărbaților care experimentează simptomele soțiilor gravide

22 octombrie 2021

Una dintre femeile participante marturiseste ca a fost diagnosticata cu tulburare de stres posttraumatic dupa ce, pe cand avea 19 ani, a suferit un abuz sexual din partea unui „prieten”. Ea povesteste cum statea toata ziua in pat si dormea. Alternativele erau consumul excesiv de medicamente si automutilarea corporala. Sa-si raneasca propriul corp, a adaugat femeia, a reprezentat cea mai mare lupta, pentru ca simtea nevoia compulsiva de a se mutila.

Marturisesc ca este mult mai dificil sa renunti la a te taia sau a te automutila decat sa renunti la droguri. Asta se intampla fiindca tu esti propriul tau drog.

Intr-un din fotografii, se poate observa cum isi priveste cicatricile de pe picioare. Femeia e de parere ca nu toti cei care se automutileaza au tendinte suicidare, ci, pur si simplu, nu gasesc alte modalitati de a se exprima pe ei insisi si suferinta lor psihica. Ei au nevoie sa fie priviti fara sa fie judecati. Sa fie acceptati si iubiti ca oricine altcineva.

Alta femeie participanta la proiect a pozat impreuna cu bebelusul. Ea sufera depresie postpartum de la nasterea fiului ei. Dupa ce a avut o sarcina grea in care 27 de saptamani a trebuit sa stea in pat, la 6 saptamani de la nasterea copilului s-a trezit in incapacitatea de a se reintoarce la locul de munca. Ea spune ca acesta a fost inceputul depresiei. La inceput, credea ca experienta psihica dureroasa facea parte din noul ei rol de mama. Insa, cand fiul ei a implinit 15 luni, au inceput si atacurile de panica.

Nu stiam la acea vreme ce sunt atacurile de panica. Credeam ca ceea ce mi se intampla era doar un rezultat al stresului. De multe ori nu reuseasm sa merg la munca pentru ca, pur si simplu, nu ma puteam aduna.

Sotul a insistat ca femeia sa caute ajutor la un specialist, insa, desi a luat o pauza de la locul de munca, a vorbit cu un psihoterapeut si a luat medicatie antipresive, ea nu simte ca e mai bine.

Vezi care e legatura dintre depresia postpartum si pedeapsa corporala aplicata copiilor

Alta mama a recunoscut ca nu a mers sa caute ajutor pentru depresie pentru ca nu-si dorea sa ia medicamente toata viata. In cele din urma, a acceptat sa inceapa tratamentul dupa ce i-a marturisit sotului ca era pe punctul de a-si pune capat zilelelor. Ea a povestit ca

Ceea ce m-a ajutat cel mai mult au fost medicamentele. Am mers la psihoterapeut aproape trei ani. Dar, diferenta am simtit-o dupa ce am inceput tratamentul medicamentos.

Tulburarea psihica este si trebuie privita ca orice alta boala. Unul dintre subiectii proiectului fotografic al lui Natalie a subliniat ca, de pilda, depresia este o boala reala, asa cum e cancerul.

Daca un specialist iti spune ca ai cancer, nu te indoiesti si-i spui ca totul e doar in mintea lui. As vrea ca boala mintala sa nu care cu sine acest stigmat.

Sursa: dailymail.co.uk

psiholog Alexa Pleşcan psihoterapeut Bucuresti copii Cafe Gradiva

Alexa Plescan

este psiholog si lucreaza cu adulti, adolescenti si copii. Pentru consultatii in Bucuresti sunati la 0735 524 756 sau scrieti un email la contact@alexaplescan.ro.

Toate articolele acestui autor

Tags: atac de panicăautor: Alexa Bîtfoidepresie postnatalărubrică: Artviziertulburare de stres posttraumatic

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Charcot isterie sex
Cultură

De la Charcot la „revistele pentru bărbaţi”: când isteria devine fantezie

by Manon Lecaplain
18 decembrie 2020
Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer
Psi

Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric
Psi

Isteria între victimizare şi rebeliune: ce ne învaţă psihanaliza despre feminism şi protestul isteric

by Alexa Bîtfoi
29 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Barbatii sunt mai agresivi si mai imprudenti in traficul rutier

Barbatii sunt mai agresivi si mai imprudenti in traficul rutier

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Autismul: despre gogonele şi metafore
Cafe Gradiva

Autismul: despre gogonele şi metafore

22 noiembrie 2020
De ce ne dorim propria represie? Anti-Oedip (I)
Cafe Gradiva

De ce ne dorim propria represie? Anti-Oedip (I)

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

2 martie 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.