Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul

Un copil este umilit

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Fără categorie
0
Un copil este umilit
Share
elev in genunchi catedra profesor umilit

Saptamana trecuta a fost strabatuta de un fior ce s-a transformat rapid intr-un vuiet de indignare in mediul virtual, iar apoi a strapuns realitatea. Vestea ca un profesor ar fi cerut unui elev sa se tarasca in genunchi de la banca pana la catedra pentru a primi in plus un punct la matematica, in vazul intregii clase, a parut de nesuportat si a creat o furie imensa la adresa acestuia, chiar inainte de a se sti despre cine este vorba sau daca chiar asa s-a intamplat.

Cercetari ulterioare aveau sa releve faptul ca scena nu fusese intocmai asa, ci fusese de fapt o gluma a unui elev adresata unui alt elev considerat slab la matematica care o si pusese in act spre amuzamentul intregii clase, sub ochii profesorului, care nu a mai apucat sa intervina. Dintr-o data, intreaga furie a mediului virtual s-a mutat de partea celalalta, impotriva elevei care marturisise scena, pentru a se lua apararea profesorului a carui reputatie fusese distrusa. Era mult mai putin intrigant sau indignant daca niste copii facusera o gluma si se amuzasera pe seama altuia, care se umilise spre placerea colectiva, dar si spre binele propriu. S-a spus ca s-a facut din tantar armasar, elevii au declarat ca profesorul „glumeste” adesea cu ei, ca ei insisi fac multe glume colegilor care „nu tin pasul” la matematica si ca toata lumea accepta si intelege aceste glume. Ca daca un copil doreste sa se umileasca este treaba lui, o face din proprie vointa si ceilalti nu sunt raspunzatori. Doar ca lucrurile nu stau chiar asa din punct de vedere psihologic.

O clasa de elevi reprezinta un grup a carui dinamica psihosociala este foarte complexa. Grupul are nevoile sale si cauta sa si le satisfaca prin toate caile accesibile. A produce si a savura placerea poate proveni din performanta, din spirit de elita, din unicitate, dar la fel de bine si din umilire, dispret sau din savurarea esecului celuilalt. Vorbim despre un grup de adolescenti, etapa de varsta in care reperele sunt foarte confuze, in care identitatea este difuza, in care ambivalenta este extrema. Scena petrecuta la Liceul „Tudor Vianu” este una clasica pentru ceea ce se intampla la nivel inconstient intr-un grup de copii. Intr-o complicitate sadica este desemnat un membru care va suporta umilirea celor din jur, intr-o acceptare masochista inconstienta. Cei care vor asista la scena umilitoare se vor amuza si vor savura „chinul” celui desemnat sa se umileasca, ei identificandu-se astfel cu puterea si autoritatea adultului si devenind in locul lui agresorul. Iata ce ne spune Sigmund Freud in articolul Un copil este batut cu privire la aceasta fantasma:

Citeştedespre

Oedip Conversatia Coppola psihanaliza

Muzică psihanalitică (pentru tot felul de Oedipi). Conversaţia (1974)

3 ianuarie 2022
Proiectionistul Oedip José Maria Cabral

Proiecționistul, încă un Oedip literal

7 decembrie 2021
Filmul Sticletele Sigmund Freud

Filmul Sticletele (sau o amintire din postumitate a lui Sigmund Freud)

15 iunie 2021

Dat fiind ca reprezentarea fantasmatica, un copil este batut, este investita de regula cu o mare placere si duce la un act de satisfactie autoerotica plina de placere, ne-am putea astepta ca si privitul la un alt copil care este batut la scoala sa fie sursa unei desfatari asemanatoare.

Citeste si Moartea din Colectiv si un copil este batut

Asadar privitul este o sursa de mare placere si investeste spectatorul cu o mare putere asupra celui umilit. Felul in care se construiesc inconstient aceste raporturi de relatie vor fi definitorii pentru adultii de mai tarziu. Pentru a nu fi „cel umilit” copilul intelege ca este obligatoriu ca el sa fie mereu in tabara celor care „umilesc”. Cat priveste rolul adultului,

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Persoana care bate nu este niciodata tatal, ea este fie lasata nedeterminata, fie investita printr-un reprezentant al tatalui (profesorul). Propria persoana a copilului care fantasmeaza nu mai apare in prim-plan in fantasma de bataie. La o chestionare mai patrunzatoare, pacientii spun doar: probabil ca eu ma uit. In locul copilului batut se afla acum multi copii.

De ce nu este o astfel de gluma inofensiva? De ce umilirea nu poate face partea din pregatirea mentala a viitorului adult, nu-l poate face mai puternic, cu o piele psihica precum un scut prin care sa nu mai treaca nimic? De ce suferinta nu ar fi un bun psihic ce va fi valorificat mai tarziu sub forma celebrei povete „ce nu te omoara, te face mai puternic”?

Pentru ca a fi umilit este iminent legat de un sentiment de rusine care produce o prabusire a imaginii de sine. Boris Cyrulnik in cartea sa Mai bine mor decat sa spun! Rusinea vorbeste despre neputinta celui umilit de a-si povesti experienta, despre alegerea lui de a tacea pe viata.

Daca vreti sa intelegeti de ce nu am spus nimic este suficient sa cautati ceea ce m-a fortat sa tac. Sunt nevoit sa tac pentru a ma proteja. Cel care simte rusine ar vrea sa vorbeasca, dar nu poate spune nimic pentru ca se teme de privirea celorlalti. Atunci, alege sa povesteasca istoria altuia, care ca si el, a trait un esec greu de suportat. Sentimentului de rusine care il face sa taca i s-ar adauga, daca ar vorbi, si vinovatia de a-i fi antrenat si pe altii in nefericirea lui.

Citeste si Mai bine mor decat sa spun! Boris Cyrulnik si rusinea de neindurat 

Chiar noi insine, privitorii externi, care nu am fost implicati direct in ceea ce s-a intamplat in acea clasa, am ales inconstient sa ne identificam pe rand cu toate fatetele scenei si sa traim un amalgam de sentimente contradictorii.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: wowbiz.ro

Tags: autor: Cristina CălărăşanuEducaţiemasochismop: Un copil este batutrubrică: Atenţie se interpretează!rubrică: Incursiuni în actualitatestima de sine

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Privatizarea linistea psihanaliza
Societate

Privatizarea normalităţii: linişte pentru bogaţi, zgomote pentru săraci?

by Dorin-Liviu Bîtfoi
9 februarie 2021
Hitler necrofil plictisitor Erich Fromm
Psi

De ce Hitler era plictisitor

by Erich Fromm
5 decembrie 2020
coronavirus forte de ordine omnipotenta psihanaliza
Societate

Întoarcerea miliţistului: Carantina ca traumă, pandemia exceselor şi „instituţiile de forţă” ale statului

by Dorin-Liviu Bîtfoi
23 decembrie 2020
Load More
Next Post
Prognoza episoadelor psihotice scurte ramane un mister

Prognoza episoadelor psihotice scurte ramane un mister

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

trăiri obsesiv-compulsive
Psihoterapie

Îndoieli şi trăiri obsesiv-compulsive

4 mai 2022
Sindromul geamănului pierdut
Psi

Sindromul geamănului pierdut

27 decembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.