• Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut
Home Cafe Gradiva

Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
Zoolander 2, Chi-raq: Cum se iese din istorie
Share
zoolander chi-raq stiller spike lee
Ben Stiller și Spike Lee, râzând, ieșind din istorie

Zoolander 2

Ca îngerul lui Benjamin, ca un Kanye care se uită speriat la Kendrick Lamar, ca Beyonce care începe să piardă generația nouă, monstruoasă, care vine, vine, Zoolander 2 este povestea unei furtuni care vine și care te ia, derelict, spre un viitor pe care nu îl vezi încă.

Ben Stiller are cincizeci de ani, și a facut un sequel la Zoolander după cincisprezece. Lansat in 2001, primul Zoolander făcea mișto de industria de modă de elită, și o făcea bine, în epoca în care mergea la școala primară prima generație de americani care a crescut cu „războiul împotriva terorii”. Stiller reușise un film independent care era proaspăt. De pildă, colecția de modă „derelict” lansată de Derek Zoolander critica tocmai un mod de a exploata sărăcia tipic capitalismului „progresist”.

Acum Stiller are cincizeci, și Zoolanderul se întoarce reacționar împotriva noii generații care impune noi norme și moduri de a fi hip. Ca să ne lămurim de la început, trăim într-un sistem capitalist care exploatează și domină în primul rând prin munca afectivă pe care trebuie să o facem. Ce muncă afectivă produce Zoolanderul lui Stiller? Mai întâi, filmul încapsulează bine fricile unei generații ce depășește treizeci. Cele doua modele masculine tâmpite vin din trecut pentru a ne arata cât de ridicolă e noua generație. Avem aici răzbunarea unei lumi, la cincizeci de ani, care trăiește cu frica de a fi depășită de noii tineri, de mileniali, de generația X, de hipsteri, un univers care funcționează pe bază de hashtag, instagram și ridiculizarea celor care sunt bătrâni. În una din scenele dominante din film, Zoolander și Hansel sunt umiliți public ca „bătrân” și „ridicol” de către noul model trans, All, care este un sadic nou și cool.

Bășcălia transului, a S&M-ului interrasial bărbat la bărbat, a fricii de remarci insensitive este răzbunarea unei generații care vrea să se simtă încă puternică și activă. Noua generație trans e de speriat. Sexul gay interasial e de speriat, odată ce legătura intimă între Mugatu și adjunctul său negru este o relație S&M de Starbucks. În plus, critica este asociată și ridiculizarea unei anumite forme a politica identității, în care orice remarcă la grăsime este găsită ca ofensatoare. Fricile legate de noua generație hip nord-americană, crescută în mixaje rasiale și celebrarea transului, sunt desfășurate amplu de către Stiller.

Citeştedespre

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică + Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică: înscrieri 2023

Kazuki Oishi 29.09 | Anaïs Touchot 30.09

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

Filmul transformă anxietatea lui „a fi depășit” într-o armă de luptă intergenerațională. Pe piața mărfurilor ce se vinde aici este senzația că încă „reprezinți”, ca generația veche a hippies-ilor californieni, cu budisme și tehnici yoga, înca poate să fie „potentă”. Ce reprezintă filmul e doar frica fața de o lume care vine și pe care nu o înțelege bine.

Chi-raq

din greva generală se poate naște o lume nouă…

Walter Spike Kendrick Benjamin

Chi-raq are potențial sa fie un film genial.

De obicei nu te gândești la sex ca la muncă, și că ai muncitori care pot să întrerupă un circuit de producție. Munca cu vaginul, cu pensula, cu trupul, poate să fie întreruptă astfel încât fabrica să se oprească, genul să fie întrerupt, cum să iubești e pus în paranteze. Cum să fii bărbat, femeie, sau trans, se poate schimba. Spike Lee are o scenă care se vrea ironică, în care o asociație / gang de bărbați negri în partea de sud a Chicago-ului e confuză. Femeile nu mai dau sex. Un bărbat se urcă pe scenă și devine el stripper. Un altul se îmbrățisează și dansează cu propriul corp. O revoluție s-a declanșat, și cei care sunt atinși de ea nu o înțeleg.

Din păcate nici Spike Lee nu o înțelege. El preferă să trateze efectele unei greve ușor condescendent. Aici se pierde ceea ce ar fi putut să izbucnească, să erupă, și în loc de o grevă teribilă ce vedem este scena convertirii umaniste a unui rapper slash gangster la valorile umaniste ale păcii și virtuții. Spike Lee este generația lui Obama, a vocilor publice care le spun celor din sudul Chicago-ului cum să devină mai buni, ori americanilor cum să devină mai toleranți. Este generația umanistă a convertirii la liberalism.

NEWSLETTER Cafe Gradiva

peste 3 000 de abonaţi

Aflaţi pe email despre evenimentele, articolele, ideile şi interpretările cu sens.

EMAILUL DV.

Spike Lee nu este atât de diferit de fostul senator din Chicago, și nu atât diferit de proiectul Universității din Chicago care trebuie, în mijlocul unei zone terminate de rasism și sărăcie, să mențină valorile înalte, cultura greacă, Lysistrata. Cartea trebuie să înnobileze omul. Ca Mircea Eliade la catedra universității, cultura te trezește la umanitate și oprește violența. De altfel, Spike Lee și Obama nu sunt atât de diferiți de devoratorii de Mircea Eliade în România. În România, Mircea Eliade a fost mobilizat pentru a spune altora cum trebuie să existe, și cum pot să fie mai civilizați, mai puțin violenți. În new-yorkez-ul Spike Lee care face un film despre sudul lui Chicago, în Obama predicând toleranță, se găsește același impuls. Aici identitatea african-americană este văzută ca o formă de a vorbi de sus unei generații a ghetto-ului, a umanității care e înfricoșătoare, a mamei negre care își crește singură băieții în cartier. Același efort disciplinar de opri o revoltă latentă, același efort neîndemânatic și victorios de a crea o lume tânără care te va respinge.

Filmul e, în moduri multe, delicios. Dar din păcate e terminat. Scena finală, a reeducării băiatului de cartier, e modul glorios în care o generație nu știe să iasă bine din istorie.

Bogdan Popa Cafe Gradiva

Bogdan Popa

este pasionat de psihanaliză, iar pe Gradiva încearcă să îşi dea seama de ce. A publicat lucrări despre istoria gândirii politice, feminism, queer theory şi psihanaliză relaţională.

Toate articolele acestui autor

Share2SendShareSend

Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Nebesa Cerurile Heavens Above
Cultură

Cerule: complexă feerie maniheist-bogomilă

by Marin Marian-Bălaşa
18 mai 2023
Maelström, un film despre Oedip şi inconştient
Psihanaliză

Maelström: un alt scenariu psihanalitic

by Marin Marian-Bălaşa
3 aprilie 2023
Doar animalele psihanaliza Moll
Cultură

„Doar animalele” (de la imanența instinctului la metafizica psihanalizei)

by Marin Marian-Bălaşa
4 martie 2023
Load More
Next Post
Dementa Alzheimer – dezbatuta pe larg la Conferinta Nationala Alzheimer

Dementa Alzheimer - dezbatuta pe larg la Conferinta Nationala Alzheimer

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente
Cafe Gradiva

Numinosul si pierzania – despre clivajul banului ca expresie a continuturilor sociale inconstiente

8 octombrie 2020
biografia traumei copilul franz ruppert
Psihologie

Biografia traumei: Copilul ca strategie de supraviețuire în condiţii de traumă

3 ianuarie 2022
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

28 mai 2023
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

30 mai 2023
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

28 mai 2023
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

28 mai 2023
Cafe Gradiva - Psihoterapie, psihanaliza, psihiatrie, psihologie

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.