Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Autism Romania: Angajarea in munca a persoanelor cu autism

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Autism Romania: Angajarea in munca a persoanelor cu autism
Share
autism romania asperger psihanaliza

Autism Romania – Asociatia Parintilor Copiilor cu Autism a organizat vineri, 22 aprilie, la Bucuresti, Conferinta „Tranzitia de la scoala la viata de adult – Angajarea in munca a persoanelor cu autism”. Conferinta a fost organizata in cadrul proiectului „Start in viata pentru tineri cu autism”, finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014, Fondul ONG in România. Durata proiectului este de 22 de luni, iar valoarea finantarii de 97.595 euro.

Au participat si au avut interventii in deschiderea conferintei dl Raul Patrascu, Consilier de Stat la Cancelaria Primului Ministru, dl Mihai Tomescu, Consilier personal pe dizabilitate al Primului Ministru, dna Mihaela Ungureanu, presedinte ANPD, care au afirmat ca sunt necesare masuri si eforturi coordonate si diferite forme de sprijin pentru persoanele cu dizabilitati, cu autism in mod special, pentru a se egaliza oportunitatile si sansele de angajare si incluziune sociala ale acestora. Nici un reprezentant al Ministerului Educatiei Nationale nu a participat, desi au fost invitati, iar in problematica dezbatuta are rolul principal. Au participat reprezentanti ai Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala – CMBRAE si Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic.

Copii cu autism in invatamantul preuniversitar sucevean: 114 

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
Antidepresive şi somnifere

În primele 2 săptămâni de război cumpărătorii ruşi au stocat antidepresive şi somnifere de 1 miliard de dolari

6 aprilie 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

6 aprilie 2022

Reprezentantii autoritatilor au reliefat faptul ca au fost elaborate cateva strategii, aflate in procedura de avizare: Strategia nationala pentru persoanele cu dizabilitati, Strategia pentru sanatate mintala a copilului si adolescentului, in lucru de foarte multi ani, Strategia formarii profesionale, care are si cateva mentiuni despre tinerii din categoriile vulnerabile, inclusiv cu dizabilitati. Acestea sunt considerate ca fiind premisele imbunatatirii situatiei privind tranzitia la viata de adult sau angajarea persoanelor cu dizabilitati. Reprezentantul Autism Romania si-a exprimat temerea ca aceste strategii ar putea sa nu fie cu adevarat integrate, sa nu vizeze tranzitia in sens larg, ci doar in sens de angajare pe piata muncii, si sa nu promoveaza abordarile centrate pe persoana in oferirea serviciilor pentru persoana cu dizabilitati, pentru ca strategiile se lucreaza de fiecare minister in parte si se solicita la final puncte de vedere ale celeoralte ministere.

Din partea tuturor participantilor la conferinta a fost adresata catre ANPD solicitarea de a posta pe siteul institutiei toate strategiile care au legatura cu persoanele cu dizabilitati indata ce au fost avizate de ANPD, precum si informatiile legate de stadiul in care se afla acestea, linkurile catre siteurile ministerelor unde acestea sunt postate sau sunt postate informatii despre acestea. Au participat si au luat cuvantul tineri si adulti cu autism si parinti, care au subliniat enormele dificultati cu care se confrunta in scoala si apoi la gasirea unui loc de munca / angajare, dar au reliefat si lipsa servciilor de sprijin / de zi, de recuperare in comunitate dupa scoala pentru tineri si adulti cu probleme complexe, ceea ce le afecteaza dramatic calitatea vietii, atat a persoanei cu autism, cat si a intregii familii. Invitat special a fost dna Jane Thompson, specialist in educatia si dezvoltarea timpurie a copilului cu nevoi speciale, care are o bogata experienta in oferirea de programe educationale in școli, programe de interventie timpurie si programe de educatie pentru adulti. Ea a prezentat exemplul american de abordare a tranzitiei de la scoala la viata de adult, legislatia specifica pe aceasta tema specifica, parte a Individual Disability Educational Act-IDEA, legea care reglementeaza educatia speciala. dna Thompson este sotia atasatului cu afacerile al ambasadei SUA in Romania.

Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism e la un nivel scazut 

Au participat profesionisti din Bucuresti si din tara, cadre didactice, studenti, care au intervenit cu intrebari si comentarii pe parcursul conferintei, precum si la dezbaterea propunerilor Autism Romania de imbunatatirea a cadrului de reglementari pe tema tranzitiei de la scoala la viata de adult a elevilor cu autism / dizabilitati. Reprezentantii organizatiei au prezentat principalele rezultate obtinute in cadrul proiectului: – Crearea Centrul multifunctional de servicii si resurse in autism, serviciu frecventat de 20 de tineri si tineri-adulti cu autism cu varsta intre 15-40 de ani, in cadrul caruia sunt desfasurate: o activitati ocupationale (atelier de bricolaj si de gatit) si de socializare in centru si in comunitate, o Job club – program de sprijin pentru tinerii cu autism inalt functional, Sindrom Asperger, autism atipic (PDD-NOS), in cadrul caruia tinerii se intalnesc lunar pentru informare si sprijin reciproc, cosiliere privind cariera si angajarea in munca, schimb de idei si dezbateri punctuale pe teme de interes general legate de cariera, angajare. O informare, referire si consiliere pentru parinti – Lansarea ghidul pentru angajatori, „Angajarea in munca a persoanelor cu autism”, si a ghidului „Tranzitia de la scoala la viata de adult”, adresat factorilor de decizie, profesionistilor, parintilor elevilor si tinerilor cu autism. – Portalul „Autism Conexiuni”, care le ofera tinerilor si adultilor cu autism sprijn pentru in alegerea carierei, angajare, prin continutul sau informativ si ca platforma de comunicare, schimb de opinii, idei, bune practici, de sensibilizare a comunitatii asupra nevoilor persoanelor adulte cu autism. Portalul ofera si posibilitatea intalnirii angajatorilor, care se pot inscrie pe portal, cu tinerii care sunt doritori sa se angajeze, care, la randul lor, se pot inscrie pe portal. http://conexiuni.autismromania.ro/tineri-cu-autism/.

In cadrul conferintei am prezentat un draft de propunere de îmbunatatire a reglementarilor legislative pe tema tranzitiei de la scoala la viata de adult a elevilor cu autism / nevoi speciale si dizabilitati (cele de dezvoltare in special). Propunerile si recomandarile au ca scop necesitatea folosirii conceptului de tranzitei de la scoala la viata de adult in sensul larg de proces coordonat de pregatire a elevilor cu autism / dizabilitati pentru viata de dupa scoala, procesul care incepe de la varsta de 14, maxim 16 ani, are in vedere domeniile:

  1. educatie continua si formarea dupa scoala secundara / liceu,
  2. traiul independent-autonomie personala,
  3. angajarea-cariera,
  4. social-viata in comunitate. Din cercetarile noastre, acum tranzitia de la scoala la viata de adult, in legislatie si in practica profesionistilor, se refera doar la pregatirea pentru munca si angajare.

Psihoterapia psihanalitica a unui copil Asperger

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Propuneri:

  1. Elaborarea unui protocol interministerial pentru planificarea tranzitiei pentru elevii / tinerii cu nevoi speciale, creat in comun si aprobat de catre toate ministerele. Acesta ar constitui cadrul prin care statul se asigura ca:
    • are loc un proces de tranzitie coordonat pentru elevii/tinerii cu nevoi speciale si familiile acestora;
    • accesul la resursele existente este îmbunatatit;
    • resursele existente sunt utilizate in mod eficient, eforturile nu sunt duplicate si nu exista „goluri” in oferirea acestor servicii;
    • elevul care se pregateste sa paraseasca sistemul educational pentru a pasi in comunitate este pregatit si are tot sprijinul in timpul procesului si post-tranzitie sa reuseasca in viata ca adult.
  2. Adoptarea unui ordin al Ministerului Educatiei Nationale care sa reglementeze o metodologie clara privind tranzitia elevilor cu cerinte educationale speciale spre viata de adult. Un astfel de ordin ar trebui sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
    • obligativitatea realizarii unui plan de tranzitie de la scoala la etapa de dupa scoala pentru elevii cu nevoi speciale care implinesc varsta de 14, cel mult 16 ani, plan care sa cuprinda obiective clare, masurabile, termene, evaluabile periodic (minimum anual), precizarea responsabilitatilor in realizarea actiunilor. Planul de tranzitie sa faca parte din Planul de interventie personalizat-PIP sau poate fi un document separat. In cadrul proiectului am creat si un model de plan de tranzitie.
    • pasii clari ai procesului de tranzitie, responsabilitatile actorilor, inclusiv modul de implicare a elevului si a parintilor/tutorelui in evaluarea elevului, pentru a se identifica abilitatile, aspiratiile si dorintele acestuia, dar si in stabilirea obiectivelor pe termen lung si anuale ale elevului;
    • crearea unui serviciul dedicat tranzitiei cu rol de coordonare a tranzitiei elevilor cu nevoi speciale; precizarea rolurilor si responsabilitatilor celor implicati in planificarea tranzitiei, in realizarea planului de tranzitie si implementarea acestuia. Cu privire la coordonarea tranzitiei elevilor cu nevoi speciale / dizabilitati, o propunerea in acest sens ar fi investirea Centrelor judetene de resurse si de asistenta educationala (CJRAE), respectiv Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CMBRAE) cu atributii exprese in acest domeniu.

La aceasta data situatia tinerilor cu dizabilitati absolventi, in special a celor cu autism si cu alte tulburari de dezvoltare, este dramatica. Dupa scoala, cu foarte putine exceptii, tinerii stau acasa, lipsiti de sprijin specializat, de servicii, primesc doar cateva prestatii sociale, insuficiente si pentru simpla supravietuire, se degradeaza fizic si psihic, la fel si parintii lor. Putini dintre acestia ajung sa frecventeze servicii sociale sau programe ale unor organizatii neguvernamentale, de multe ori sporadic, in functie de resursele fluctuante ale ong-ului. In zona rurala sau provincie situatia este si mai dramatica, acolo nu sunt organizatii, de regula, nici servicii de zi sau de sprjin adaptate pentru anjagare in munca pe plan local, desi ar putea fi gasite solutii chiar in comunitatile locale mici. Important este sa existe o viziune si un cadrul coerent privind serviciile si sprijinul de care are nevoie un elev inca din ultimii ani de scoala si dupa scoala, pentru a fi pregatit pentru perioada de dupa scoala, viata din comunitate. Este nevoie de personal instruit, care are roluri si responsabilitati clare in procesul de tranzitie de la scoala la viata de adult, o gandire flexibila a tuturor actorilor. Statul trebuie sa creeze acest cadru. Altfel, drepturile acestor tineri la educatie adecvata, la munca, participare in comunitate, locuire, la viata decenta, vor continua sa nu fie respectate. Cred ca ne plangem prea repede ca nu avem resurse. Este adevarat ca nu sunt suficiente, dar mai cred ca resursele NU sunt folosite eficient tocmai din lipsa coordonarii lor eficiente, ceea ce este inadmisibil.

Liuba Iacoblev, presedinte Autism Romania

Scopul principal al conferintei a fost de a lansa o dezbatere pe aceste doua teme extrem de importante pentru persoanele cu autism, cu dizabilitati in general, si pentru familiile acestora si de a promova crearea unui cadrul legislativ care sa aduca coerenta si consistenta in tranzitia de la scoala la viata de adult a elevilor / tinerilor cu nevoi speciale si dizabilitati, pentru ca sansele de reusita dupa scoala ale acestor tineri sa fie cat mai mari si in acord cu potentialul lor. Pana al sfarsitul lunii aprilie Autism Romania va depune la ministerele de resort propunerile si va continua demersurile de promovarea acestora la ministerele de resort, astfel incat in cat mai scurt timp posibil statul sa isi asume responsabilitatea unor schimbari in beneficiul real al tinerilor cu dizabilitati, pentru ca acestia sa aiba sanse reale de a se integra in societate si de a trai vieti valoroase, in mod demn in comunitate. Vom continua informarea si sensibilizarea actorilor-parinti, profesionisti, indeosebi a cadrelor didactice, a celor din servciile de asistenta sociala asupra importantei pregatirii tranzitiei de la scoala la viata de adult a elevilor cu dizabilitati.

Persoana de contact: Liuba Iacoblev, manger proiect, tel 0731816880, liuba.iacoblev@autismromania.ro

Proiect finantat prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009 – 2014, Fondul ONG in România

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati http://www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc.ro

Sponsorul evenimentului Hotel Ibis Gara de Nord, care a oferit gratuit sala.

Despre Autism Romania

Autism Romania este o organizatie a parintilor copiilor cu autism infiintata in 2001 si are ca misiune apararea drepturilor si intereselor persoanelor a caror viata este marcata de autism, cresterea calitatii vietii acestora si promovarea includerii si participarii lor depline la viata comunitatii din care fac parte. Prin toate actiunile si initiativele noastre tintim sa generam acele schimbari in societatea noastra, care sa afecteze in mod pozitiv existenta miilor de persoane cu tulburari din spectrul autismului, copii, tineri, adulti, si a familiilor lor. Cream programe si servicii care sa raspunda cat mai bine nevoilor acestora.

Sursa: Agerpres
Foto: autismromania.ro 

Tags: Aspergerautismorg: Autism Romaniarubrică: Imagorubrică: Ştiri

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

neurastenie psihastenie burnout
Psihoterapie

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

by Alexandra Frîncu
29 martie 2022
Refugiaţii din Ucraina
Cafe Gradiva

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

by Cafe Gradiva
5 aprilie 2022
Comuniştii, Freud, Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 2: în dubioasa umbră SDO)

by Marin Marian-Bălaşa
29 martie 2022
Load More
Next Post
Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka si K

Despre fragmentarea Sinelui, cu domnii Kohut, Kafka si K

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei
Cafe Gradiva

Atașamentul în psihoterapie și fiicele foarte tinere ale psihanalizei

8 octombrie 2020
Psihoterapie şi durere existenţială
Cafe Gradiva

Psihoterapie şi durere existenţială

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.