Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Zaventem

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
2
Zaventem
Share
zaventem airport freud einstein why war

Nu-mi propusesem sa ajung pe aeroportul Zaventem, stiind ca este inca afectat de ceea ce s-a intamplat acolo in luna martie. Dar, cum aveam programat un zbor inca din ianuarie, am acceptat, cu inima stransa, aceasta intrevedere. Imi puteam imagina cum ar trebuie sa fie pe acolo, dar niciodata mintea nu poate figura in cele mai mici detalii realitatea unei catastrofe. Venind dinspre Bruges, unde orasul pastreaza inca idilismul venetian departe de amenintari si pericole iminente, cum pui piciorul in Bruxelles, te simti instantaneu in stare de alerta. Zecile de soldati care alearga cu arma in mana si cu caini de gherila in toate partile nu reusesc sa te faca sa te simti in siguranta, ci doar sa te intrebi ce urmeaza sa se mai intample. Este de apreciat faptul ca incearca sa iti vorbeasca frumos, iti raspund la orice intrebare si chiar iti zambesc daca ai vreo grimasa de groaza. Sa mentii o bruma de umanitate si un strop de normalitate in conditii de haos este un lucru meritoriu. Insa, cu toate acestea, ai impresia ca se filmeaza un film din al Doilea Razboi Mondial.

Socul incepe o data cu sosirea pe aeroportul Zaventem. Totul este dezafectat, singurul receptioner ospitalier este betonul. Este tot ce a mai ramas din explozia care a sfasiat in bucati ceea ce insemna civilizatia miezului european. O lumina destul de slaba si o liniste apasatoare te conduc catre locul faptei. Cel mai mult te impresioneaza linistea adanca, de parca suflul exploziei ar fi asurzit simturile. Apoi, brusc, in fata ta apare negru. Cat priveste de jur imprejur totul este imprejmuit, acoperit cu material negru. Zaventem este in doliu si doar din loc in loc cate o inima insangerata cu un contur vag, iti aminteste ca rana este inca deschisa. O mare de oameni se intinde printre betoane, afara, in frig, in tacere. Privesc cand negrul ce le aminteste ca doar la cativa pasi au murit oameni, cand soldati cu arma in mana ce pazesc randurile. Cativa se incumeta sa faca conversatie cu soldatii, iar acestia rasufla usurati, amintindu-si ca sunt printre oameni pasnici si nu in prezenta inamicului care trebuie scrutat cu privirea si secerat. Multimea seamana cu o procesiune funerara. Oamenii privesc atenti si inainteaza greu. Nici macar nu stau cu ochii in telefoane, ceea ce este foarte neobisnuit pentru zilele noastre. Pe masura ce se inainteaza, intervine confuzia, lumea se agita, se nelinisteste. Un copil care cade peste o valiza si o darama, cu zgomot, produce adevarata rumoare si se aud tipete. Se respira teama, se traieste cu frica si mai ales se simte ca locul a ramas impregnat cu ura fata de ucigasi. Acolo unde era leaganul civilizatiei europene si al tolerantei multiculturale a ramas acum o ruina.

In fapt, Zaventem se asemana cu un cimitir. Se intampla adesea ca la locul unei tragedii sa se creeze pe loc un cimitir. Este ca si cum pamantul inghite tot ce i s-a intamplat si il pastreaza. Sirurile interminabile de oameni sunt ca un cortegiu care isi aduce omagiul celor ce nu au apucat sa isi ia la revedere.

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

6 aprilie 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022
Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Afara, in frig si ploaie, se face un prim control. Oameni isi trantesc valizele si isi pun hainele pe banda, fara sa aiba nimic de comentat. Toti par resemnati, ca si cum nici macar acest control amanuntit nu ar putea schimba nimic. Pericolul adevarat nu salasluieste in valiza sau in buzunare. Ci in adancul inimii hranite cu ura. Apoi se intra intr-un cort urias. Sute de oameni, intinsi pe jos, pe mocheta, doar doua toalete si un bidon cu apa dau de inteles ca ai pasit intr-o improvizatie de criza. Sentimentul este ca trebuie sa pleci cat mai repede de acolo. Dar haosul de abia incepe. Turnul Babel se recreeaza aici. Toate limbile pamantului striga unele la altele, hartia pare neputincioasa si nu face fata valului de oameni. Tehnologia a murit odata cu explozia. Zeci de tineri sunt mobilizati sa ajute la orientarea oamenilor catre punctele de plecare. Can I help you?, scrie pe spatele lor. Yes, get me out of here!, iti vine sa le spui. Timpul petrecut in cortul acela pare interminabil. Cei a caror companie aeriana este strigata alearga usurati spre iesire. Imi imaginez ca asa arata o multime evacuata in caz de urgenta.

Urmeaza un nou filtru dupa ce lasi bagajul si apoi scari din ciment. Multe scari din ciment care nu se mai termina. Pierzi orice reper cu privire la locul in care esti, sau incotro te indrepti. Sunt doar pereti si scari. Simti ca aerul se scurge si ca nu vei mai ajunge nicaieri. Apoi, in sfarsit, eliberarea, se deschide o usa si ajungi in sfarsit in aeroportul asa cum il stim cu totii. Insa acolo sunt cozi uriase la un nou control. Starea de nervozitate este la cote maxime, aici doliul pare a se suspenda si oamenii se anima intrand in conflicte. Se aud acuze la adresa celor de acolo cu privire la incapacitatea lor de a face functional aeroportul. Cei de la paza, aproape cu o precizie robotica, dar cu o privire obosita si trista, trec prin filtrul securitatii om dupa om. Singurul lucru care ridica probleme si suspiciuni sunt doua chitari. Intr-o lume a armelor ascunse si mortale, doua chitari pot fi un pericol de moarte. Posesorii lor, doi spanioli, nu par a intelege in ce consta suspiciunea. Zambesc larg si isi prezinta cu tandrete cutiile in care se afla instrumentele lor. Urmeaza apoi un nou control al documentelor. Acolo, o scurta conversatie te invioreaza. Cel de la ghiseu gaseste timp sa te indrepte unde te duci, sa faca o gluma cu privire la poza din pasaport sau sa iti spuna ca parere de rau ca stie ca esti obosit. Dar ai reusit, dupa aceasta poarta esti liber sa pleci in sfarsit. Cel putin pentru moment, razboiul s-a incheiat. Nu parem a fi invatat nimic din trecut, iar viitorul pare mai fragil ca niciodata.

Every man has a right over his own life and war destroys lives that were full of promise; it forces the individual into situations that shame his manhood, obliging him to murder fellow men, against his will; it ravages material amenities, the fruits of human toil, and much besides. Moreover, wars, as now conducted, afford no scope for acts of heroism according to the old ideals and, given the high perfection of modern arms, war today would mean the sheer extermination of one of the combatants, if not of both. This is so true, so obvious, that we can but wonder why the conduct of war is not banned by general consent.

Sigmund Freud, Albert Einstein, Why War?, 1933
psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: criteriul.ro

Tags: autor: Cristina Călărăşanurubrică: Imagorubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Refugiaţii din Ucraina
Cafe Gradiva

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

by Cafe Gradiva
5 aprilie 2022
Comuniştii, Freud, Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 2: în dubioasa umbră SDO)

by Marin Marian-Bălaşa
29 martie 2022
comunist Freud Mărgineanu Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 1: cum l-am cunoscut personal pe SF)

by Marin Marian-Bălaşa
28 februarie 2022
Load More
Next Post
Scoala Altfel. La psiholog

Scoala Altfel. La psiholog

Comments 2

  1. Anonim says:
    6 ani ago

    Sugestiva descriere. In poza parca-i un peisaj lunar.

    Răspunde
  2. Danutza says:
    6 ani ago

    Noua normalitate… impusa, din pacate! 🙁

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Melanie Klein, „Opere complete 2: Invidie şi recunoştinţă”
Cafe Gradiva

Melanie Klein, „Opere complete 2: Invidie şi recunoştinţă”

8 octombrie 2020
Copil verbalizare cuvant Francoise Dolto
Psi

Personalitatea copilului moare din cauza lipsei de relaţie

29 noiembrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.