Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Inger sau demon?

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Inger sau demon?
Share
atentat munchen nisa pokemon go

Nereusind sa ma decid si sa aleg una dintre cele doua idei de actualitate pentru acest articol de dinainte de vacanta, am rasuflat usurata la compromisul de a le permite ambelor sa existe in acelasi text. In mod cert, daca mintea nu le-a putut separa, locul lor era impreuna si exista ceva care le leaga.

Prima dintre idei isi avea reziduul in actualitatea recentelor atacuri teoriste din Nisa si München. Ochii, obositi de aceasta informatii care nu mai surprind, ci doar se incadreaza intr-un constant ce a devenit o rutina, s-au agatat de o imagine care insira deja celebra sintagma Je suis (Paris, Nisa, Kabul, München, Istanbul, Bruxelles etc.) si se incheia cu Je suis epuisé. Am stat si am reflectat putin la cat de adevarata trebuie sa fie aceasta afirmatie. Suntem epuizati in a dormi cu ochii deschisi de teama ca ii vom inchide pentru totdeauna la cea mai mica urma de neatentie. Suntem epuizati sa cautam in fiecare cotlon ceva ce nu este, dar ar putea fi. Suntem epuizati de umbra unui ucigas care poate lua orice forma. Dar mai ales, suntem epuizati ca monstrul din dulap a incetat sa mai fie doar o fantasma servind angoaselor, ci a devenit o realitate, servind unui pericol de moarte.

Cititi si Atentatele teroriste de la Paris analizate de un psihanalist 

Citeştedespre

George W. Bush act ratat Ucraina

Act ratat al lui George W. Bush, unde Ucraina devine Irak

19 mai 2022
De ce-l urau comuniştii pe Freud

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 3: despre ce ne frământă și pricepem parțial / prea târziu)

6 aprilie 2022
neurastenie psihastenie burnout

Neurastenie, psihastenie și starea de oboseală: burnout-ul în secolul al XIX-lea

29 martie 2022

M-am gandit la copiii care nu reusesc noapte de noapte sa adoarma de teama ca este un monstru in camera cu ei. Ar putea fi oriunde si totusi nu e de gasit nicaieri. Parca scartaie din dulap, parca se misca sub pat, parca ameninta cu umbra lui tavanul, parca inghite fereastra. Este epuizanta aceasta incertitudine si anonimatul acestui monstru despre care tot ceea ce stim este ca el… este un monstru. Mi-a atras atentia de curand ce spunea psihanalista Virginie Martin-Lavaud despre semnificatia acestei creatii fantasmatice in cartea sa Le monstre dans la vie psychique de l’enfant si anume ca reprezinta o intalnire cu un element care este neasimilabil din punct de vedere psihic. Identificarea cu acest element produce mai intai o teama formulata la modul ma tem ca voi deveni si eu un monstru, iar mai tarziu, in absenta oricarei elaborari a acestui element, o concluzie de genul eu sunt un monstru.

Le monstre est un signifiant flou, un tenant lieu du représentant de représentations des modalités pulsionnelles. Une fois représenté, le monstre peut être délaissé ou assimilé à l’histoire du sujet. La découverte de la différence sexuée, parce qu’elle implique l’existence d’un manque structural, induit une déstabilisation, un vacillement des identifications, oblige le moi à réaménager ses choix. Le recours à la représentation du monstre permet alors à l’enfant de prendre conscience du chaos pulsionnel intérieur et d’anticiper la métamorphose de son corps.

Asadar, monstrul apare in momentul transgresarii, indiferent daca aceasta este reala sau fantasmatica, pentru a sublinia vinovatia copilului, dar si prezenta unui sentiment straniu, greu de numit, a unui pericol si pentru a deschide noi posibilitati de simbolizare si de structurare. In absenta acestor posibilitati, monstrul nu doar ca va ramane in forma sa bruta si inaccesibila oricarui semnificant, dar va deveni si o identitate psihica, determinand adultul de mai tarziu sa fie pentru ceilalti, ceea ce el insusi a trait in sinea sa. Angoasa naste acest monstru pentru ca eul nu reuseste in nici un fel sa refuleze elementele pulsionale prezente, dand nastere unei dinamici pulsionale pe care autoarea o numeste functie apocaliptica.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Cea de-a doua idee se refera la deja controversatul joc Pokemon Go. Mi-au atras atentia doua articole despre acest joc avand abordari radical diferite. Primul, aparut in ziarul Le Monde, se numea „O saptamana la regim Pokemon”. Autorul, Damien Leloup, incerca o abordare completa si neutru binevoitoare a impresiilor cu privire la acest fenomen. O incursiune bogata care pleca de la observatia ca jocul e departe de a fi pe placul tuturor si ca impresiile alterneaza de la pareri precum acesta nu este un joc adevarat pana la nemultumiri cu privire la cantitatea uriasa de date personale necesare pentru a intra in joc sau parinti fericiti ca in sfarsit exista un joc pe care il pot juca cu copiii lor. Autorul afirma ca jocul este atat de atragator datorita unei functii-oglinda a sa care activeaza nostalgia jocurilor similare din anii ’90 si reactiveaza o functie adolescentina. Apare un paradox amuzant si anume intoarcerea pe jos a celebrului repros: Mai termina cu jocul ala pe calculator si iesi din casa si tu afara in Mai termina odata cu jocul ala si mai intra si in casa. Autorul se intereseaza si de capacitatea jocului de a produce interactiune sociala si chiar de a convinge persoane mai retrase sau mai interiorizate sa accepte ideea de a cunoaste oameni noi in scopul comun al jocului. Celalalt articol, „Pokemon Go: simptomul unei societati handicapate mintal”, ii apartine blogerului Marc-André Noiseux si intr-o nota destul de dura dezbate patologizarea tehnologiei si transformarea oamenilor in fiinte supuse acesteia, un soi de zombie fascinati de micul ecran colorat.

J’ai peur pour nos générations d’adultes à venir qui ne s’intéresseront plus à la politique ni à leur histoire mais à s’acheter un personnage virtuel d’émission pour enfants qui transforme les pissenlits en sourires et qui éjacule des arc-en-ciels.

Cititi si Dependenta de jocuri nu a intrat in DSM-5 

Suntem cu adevarat in pericol de handicapare mentala in fata evolutiei tehnologice extraordinare? Este posibil ca creierul nostru, cel care a inventat tot ceea ce manuim, sa se supuna acum intr-o negare totala a posibilitatilor sale in fata propriei creatii? Daca am inteles ceva despre Pokemon Go a fost ca el este despre o cautare. Si discutand cu un adolescent care juca jocul, m-am intrebat impreuna cu el: Oare ce cauta cu adevarat acesti oameni?

Cauta ceva care sa fie al lor, mi-a raspuns el si cateva secunde apoi s-a asternut tacerea. Raspunsul era mai mult decat elocvent. Insingurarea ne-a adus in situatia de a cauta orice fel de companie, fie ea si una virtuala.

psiholog psihoterapeut Cristina Calarasanu Cafe Gradiva

Cristina Calarasanu

este psihoterapeut si membru fondator al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie.

Toate articolele acestui autor

Foto: pixabay.com

Tags: autor: Cristina Călărăşanudependenta de jocurirubrică: Imagorubrică: Incursiuni în actualitate

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Refugiaţii din Ucraina
Cafe Gradiva

Cum îi putem ajuta pe refugiaţii din Ucraina

by Cafe Gradiva
5 aprilie 2022
Comuniştii, Freud, Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 2: în dubioasa umbră SDO)

by Marin Marian-Bălaşa
29 martie 2022
comunist Freud Mărgineanu Ogodescu
Societate

De ce-l urau comuniștii pe Freud (cap. 1: cum l-am cunoscut personal pe SF)

by Marin Marian-Bălaşa
28 februarie 2022
Load More
Next Post
Educatia sexuala ii starneste pe elevi – un mit!

Educatia sexuala ii starneste pe elevi - un mit!

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

colonizarea metagenealogia Jodorowsky
Psi

Colonizarea în metagenealogia lui Alejandro Jodorowsky

11 ianuarie 2021
„Manual de consiliere” de Richard Nelson-Jones
Cafe Gradiva

„Manual de consiliere” de Richard Nelson-Jones

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.