Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

La revedere, draga Bridget Jones. Buna, MILF!

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
La revedere, draga Bridget Jones. Buna, MILF!
Share

Citeştedespre

Freudism Nina Cassian Sigmund

Freudism de Nina Cassian: 75 de ani de la debut

6 mai 2022
Woody Allen Bananas psihanaliză

Woody Allen în psihanaliză. Cel mai faimos analizand al lumii împlineşte azi 85 de ani!

22 decembrie 2020
Charcot isterie sex

De la Charcot la „revistele pentru bărbaţi”: când isteria devine fantezie

18 decembrie 2020

bridget jones insarcinata helen fielding

In 1995, Helen Fielding scria o rubrica in The Independent, care avea sa duca la best-seller-urile avand in centru icon-ul postfeminist Bridget Jones. Schema principala pe care se bazeaza aventurile lui Bridget Jones exploateaza ironic reteta de „first impressions” pe care a lansat-o in Epoca Regentei Mandrie si prejudecata, si care a ajuns un intertext arhetipal al genului romance: erou (mult-ravnit – o culme a succesului social) si eroina (neconventionala!) care nu se plac initial si care isi gasesc in cele din urma afinitatile si fericirea intr-o relatie pana la urma acceptabila conform canoanelor societatii. Ravnitul Mr. Darcy este jucat, in filmele cu Bridget Jones, chiar de Colin Firth, cel care l-a interpretat in mod memorabil pe acelasi Mr. Darcy in adaptarea deja clasica a lui Andrew Davies la Pride and Prejudice.

Primul film cu Bridget Jones i-a adus impreuna pe Renee Zellweger, Colin Firth si Hugh Grant (cel din urma in rolul playboy-ului Daniel Cleaver, un echivalent al lui George Wickham din Pride and Prejudice) si a aparut in 2001. A fost regizat de Sharon Maguire (prietena din viata reala a lui Helen Fielding, pe care de altfel se bazeaza persoanjul Shazzer). La cativa ani, a fost completat cu un sequel, bazat pe a doua carte a lui Fielding, Bridget Jones. The Edge of Reason (2004), care nu a fost primit cu tot atata succes. Iata ca la cincisprezece ani dupa primul film, Hollywoodul s-a decis sa reinvie franciza prin Bridget Jones’s Baby, tot sub bagheta lui Sharon Maguire, care nu mai regizase cel de-al doilea film.

Nu este dupa mine deloc surprinzator ca adaptarea cinematografica nu a ales sa se bazeze pe cea de-a treia carte a lui Helen Fielding din ciclul Bridget Jones, intitulata Mad About the Boy. In carte, regasim o Bridget cu doi copii, revenindu-si greu dupa pierderea mult-iubitului Mark Darcy si luptandu-se cu problemele unei femei intre doua varste. Asa cum sugereaza titlul, Bridget devine o veritabila cougar, ajungand sa se intalneasca cu un barbat mult mai tanar decat ea… Nu este surprinzator deci ca Hollywoodul a spus „pas” la aceasta intriga – faptul ca Mark Darcy ar fi putut muri ar fi lasat o serie de inimi cinefile nemangaiate. Si, ca sa spunem drept, inca de la inceput ecranizarile cartilor cu Bridget au edulcorat destul de mult din umorul britanic incisiv al lui Fielding. Fara discutie, deci, ca ironia din cartea finala prin care autoarea ne priveaza definitiv de un happily-ever-after nu a fost considerata palatabila pentru un sequel…

In noul film, Bridget se regaseste zece ani mai tarziu tot singura, dupa o relatie esuata cu Mark Darcy, peste care insa n-a trecut cu totul. Prietenii de varsta ei au devenit aroganti si casatoriti (smug marrieds), iar ea isi petrece vremea cu noi prietene de treizeci de ani si ceva. Intalneste la festivalul muzical de la Glastonbury un excentric milionar american (Patrick Dempsey) si restul devine destul de previzibil, cu un triunghi amoros si o stanjeneala tipica Bridget, caci protagonista nu are idee care dintre acesti doi barbati de vis (Darcy sau McDreamy) este tatal copilului pe care il va naste.

Helen Fielding insasi semneaza scenariul acestui al treilea film, impreuna cu Emma Thompson (ne amintim ca aceasta a primit un Oscar pentru scenariul la cartea lui Austen, Sense and Sensibility) si Dan Mazer (scenarist la filme ca Bruno si Borat). Razbate inca din dialogurile la care, desigur, Fielding a contribuit, celebra autoironie care a consacrat-o pe Bridget Jones. Emma Thompson, care apare intr-un rol secundar, ca obstetriciana lui Bridget, este, ca intotdeauna, incisiv de delicioasa, iar Colin Firth – desi, de inteles, mult imbatranit – reuseste sa transmita personajului Darcy aceeasi intensitate tacuta din spatele ochilor sai bantuiti. Si totusi, cu toate ca filmul se achita in mod onorabil si nu-i dezamageste prea crunt pe fanii francizei, nu te poti abtine sa nu-ti doresti sa dai ceasul inapoi si sa te trezesti la inceputul anilor doua mii (ma rog, tehnic, sfarsit de anii nouazeci pentru ca pe atunci trebuie sa datam actiunea cartilor) cu un Colin Firth tanar, o Renee Zellweger proaspata si amuzanta si cu un seducator deopotriva incitant si dezgustator ca Hugh Grant.

Nu putem sa nu remarcam absenta din film a lui Daniel Cleaver (ce primeste zeflemitor o inmormantare si un serviciu funerar pe masura) si sa nu ne intrebam nostalgic daca triunghiul clasic Jones-Darcy-Cleaver nu ar fi trebuit readus pe ecran… Prezenta americana de mucava a lui Patrick Dempsey aka McDreamy nu ajuta prea mult, iar personajul sau de mascul liberat si hipsterit nu prea are cum sa fie convingator. Asa cum nu prea convingatoare apare diatriba finala a lui Bridget (ajunsa la venerabila varsta de patruzeci si trei de ani) la noile valori ale unei societati media preocupate din ce in ce mai mult de tinerete si de senzational. In cadrul nou creat de film, care este, haideti s-o spunem de-a dreptul, o mai onorabila redare a unei intrigi de tip ”What to Expect When You’re Expecting”, ironiile postfeministe cu care ne-a obisnuit Fielding nu-si prea ating tinta, iar Bridget incepe sa se bazeze din ce in ce mai mult pe componenta de romcom, lasand mai la o parte topos-urile de chick lit de buna calitate care au consacrat-o.

Desigur, toate filmele cu Bridget Jones au atenuat mult din subtextele mai acerbe pe care le lansau cartile lui Fielding. Ele au fost, sa spunem sincer, un compromis destul de placut si vandabil intre Fielding si Hollywood. Si asa este si ultimul film, doar ca verva care a animat franciza acum cincisprezece ani pare ca a cam obosit. Sau poate ca am imbatranit noi, cei de aproape un leat cu Bridget sau pe acolo… Dar, sincer, pe mine m-ar fi interesat mai mult s-o vad pe Bridget mai mult cougar decat MILF – un acronim simpatic pe care o traducere / adaptare de tip ”mamica sexy”, desigur, nu poate sa-l redea.

Ruxandra Visan Cafe Gradiva

Ruxandra Visan

este conferentiar la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti.

Toate articolele acestui autor

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022
Tags: autor: Ruxandra Vişanrubrică: Artvizier

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer
Psi

Utilizarea dramei creative şi a artei povestirii în îngrijirea persoanelor cu boala Alzheimer

by Teodora Dobrescu
29 noiembrie 2020
Copilul și sanctuarul
Cafe Gradiva

Copilul și sanctuarul

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare
Cafe Gradiva

Growing Up, maturizarea fortata a copiilor nedoriti si dorinta de vindecare

by Cafe Gradiva
22 noiembrie 2020
Load More
Next Post
Home schooling: Holbandu-ne cu jind si teama la capra vecinului

Home schooling: Holbandu-ne cu jind si teama la capra vecinului

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Epidemii onirice
Cafe Gradiva

Epidemii onirice

8 octombrie 2020
7 octombrie 2009: A apărut în premieră cartea interzisă, „The Red Book” de C. G. Jung
Cafe Gradiva

7 octombrie 2009: A apărut în premieră cartea interzisă, „The Red Book” de C. G. Jung

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.