Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică - ÎNSCRIERI 2022

  • Despre
  • Autori
  • Parteneri
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact
Sustine Gradiva
 
Cafe Gradiva
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  • Prima pagină
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Psi
    • Psihoterapie
    • Psihanaliză
    • Psihiatrie
    • Psihologie
  • Cultură
  • Societate
  • Podcast
No Result
View All Result
Cauta terapeut
Promovează-ţi evenimentul
  Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică
– înscrieri 2022 >>>
No Result
View All Result
Cafe Gradiva
No Result
View All Result
Caută terapeut | Promovează-ţi evenimentul
Home Cafe Gradiva

Terapie post-traumatica si interventie de urgenta – Gestalt-terapie integrativa

Cafe Gradiva by Cafe Gradiva
in Cafe Gradiva
0
Terapie post-traumatica si interventie de urgenta – Gestalt-terapie integrativa
Share
Fritz Perls la prima sa vizita la Institutul Esalen in 1964
Fritz Perls la prima sa vizita la Institutul Esalen in 1964

Terapie post-traumatica si interventie de urgenta

Gestalt-terapie integrativa

O privire asupra bazelor antropologice ale terapiei post-traumatice de orientare Gestalt-terapeutica integrativa

Gestalt-terapia integrativa este terapia intregului corp omenesc*

De la inceputul reflectarii (numite mai tarziu de tip gestalt-terapeutic) asupra psihoterapiei, relatiei psihoterapeutice si metodelor de abordare, problematica „conexiunii” dintre corp si spirit / psihic / limba a fost una dintre temele centrale ale subiectului. Fritz si Lore Perls au ajuns sa fie marginalizati de catre comunitatea psihanalitica si din cauza nemultumirii lor legate de concentrarea psihanalizei pe limbaj si ignorarea covarsitoare a corpului in procesul terapeutic, fapt care a dus la „fondarea” unei noi directii de terapie, pe care cei doi au numit-o Gestalt-terapie.

kurt goldstein gestalt psihoterapie berlin
Kurt Goldstein, precursor al Gestalt terapie

Ei si-au bazat considerentele antropologice pe teoriile lui Kurt Goldstein, la al carui institut din Frankfurt invatasera amandoi si pe care il cunoscusera amandoi. Despre insemnatatea lui Kurt Goldstein scrie filosoafa Elisabeth List din Graz (1997, 13f):

Citeştedespre

disociere traumă mecanisme neuronale

Disocierea în traumă şi mecanismele neuronale

9 mai 2022
Helen Dunbar predispoziţia la cancer

Predispoziţia la cancer şi cele 4 tipuri de personalitate psihosomatică

5 aprilie 2022
Auguste Derer boala Alzheimer

Boala Alzheimer în România şi un dosar medical crezut pierdut (al primei paciente din lume cu Alzheimer)

1 aprilie 2022

In lumina numeroaselor controverse intre vitalism si mecanism, o serie de biologi si neurologi axati pe fenomenologie s-au straduit sa dezvolte privire teoretica asupra organismului, care isi propune sa readuca fenomenele fiintelor vii in analiza stiintifica a caracterului oricarui subiect, asa cum le-au fost el atribuit lor in observatiile de zi cu zi, dar mai ales in cele de natura clinica. Printre acestea sunt de mentionat aici in special cercetarile lui Viktor von Weizsäcker (1939) si Kurt Goldstein (1934). […] Aceste abordari progresiste necarteziene ale unei biologii teoretice, care nu opereaza cu decizii preliminare metafizice de tip dualist sau materialist … nu au fost aproape niciodata receptate, decat poate de fenomenologi.

Termenul de „organism” este un tip de termen „sistemic”, care isi are radacinile in raporturile interioare ale „entitatii biologice numite organism” si care se refera la indivizibilitatea si integritatea acesteia. in medicina acest model reprezinta un progres evident fata de modelul comun al masinariei, care il intruchipa (si inca il intruchipeaza) pe om folosind analogia pieselor individuale si demontabile ale unei masini.

In legatura cu Teoria campului a lui Kurt Lewin (1982), si ea o teorie de referinta de la inceputurile Gestalt-terapiei, s-a consacrat termenul de organism / camp de mediu ca prima incercare de a exprima terminologic unitatea inerenta a organismului si intrepatrunderea sa ireversibila cu mediul din care face parte. Acest rationament a revenit in discursul terapeutic actual prin terminologia informed body – embodied and embeddied (corp informat – intrupat si incorporat).**

frederick perls gestalt terapie berlin 1923
Frederick Perls, Berlin, 1923

Dar se poate vedea si astazi in literatura de specialitate cu privire la Gestalt-terapie, in care este constant vorba despre organism si campul sau de mediu, cat de putin intelese sunt aceste teorii complexe. Pentru sotii Perls punctum saliens a fost continuitatea campului, care cuprinde organismul si mediul.

Campul este format din organism si mediul inconjurator. (Perls 1959, 121. Accentuarile sunt facute in original.)***

Fritz & Lore Perls parc berlin 1930 gestalt psihoterapie
Fritz si Lore Perls, intr-un parc din afara Berlinului,
la scurta vreme dupa ziua nuntii lor, 1930

Este bine cunoscut faptul ca Gestalt-terapia a continuat sa se dezvolte in multe feluri datorita lui Fritz si Lore Perls. Aceste cai de dezvoltare s-au orientat in diferite directii: fie mai sistemice, fie mai psihodinamice si in sensul teoriei relatiilor obiectuale, fie mai filosofice si fenomenologice / hermeneutice – asa cum s-a intamplat de altfel si cu abordarile teoretice pe care sotii Perls au incercat sa le integreze. Acest fapt ofera niste oportunitati extraordinare de dezbateri teoretice interesante, ele fiind mai mult sau mai putin folosite de comunitatea Gestalt-terapeutica.

Despre Fritz Perls cititi si Foamea si libidoul. O revizuire gestaltista a lui Freud 

Cand vorbim despre o dezvoltare ulterioara a unor abordari psihoterapeutice, vorbim si despre posibilitatile de raportare la noile rezultate ale cercetarilor din stiintele cognitive si stiintele naturii, prin care etapele mai vechi ale descoperirilor sunt fie combatute, in asa fel incat ar trebui renuntat la ele, fie dezvoltate, completate, detaliate sau diferentiate.

In anii 1970 si 1980, dezvoltarea teoriilor Gestalt-terapiei din Austria a fost influentata foarte puternic de catre Hilarion Petzold – pe de-o parte pentru ca a format multii dintre viitorii terapeuti formatori ai departamentului specializat si pe de alta parte pentru ca a avut o activitate publicistica extinsa. El l-a adus pe fenomenologul francez Maurice Merleau-Ponty cu a sa fenomenologie a trupului in primul plan al teoriilor sale antropologice. (Este cunoscut faptul ca influenta lui Petzold asupra constructiei teoriilor a dus la tensiuni mari si dispute serioase in cadrul lumii Gestalt-terapiei de atunci, dar nu vom intra aici in detalii cu privire la acest subiect.)

A fost si este important din punct de vedere teoretic faptul ca Merleau-Ponty (1996) a dezvoltat, construind pe rezultatele cercetarilor lui Kurt Goldstein si a altor biologi, o abordare filosofica care le permite oamenilor din aceasta lume sa perceapa separarea dualista a corpului de spirit ca pe un intreg – ca pe un singur trup – care se defineste incepand cu fundamentele sale biologice pana la dimensiunea asa-numit „spirituala”, in care isi dezvolta prin simbolism o lume proprie a semnelor, pe care o numim cultura si care se regaseste, incepand cu limbajul, in creatiile culturale.

Ambiguitatea existentei omenesti si trupesti este reprezentata inca o data in teoria personalitatii din Gestalt-terapia integrativa, care opereaza cu termenii de Sine, Eu si Identitate, preluati tot de la Petzold (1984): Sinele organic si trupesc este izvorul si baza Eului excentric care formeaza printr-o actiune de abstractizare Identitatea, avand la randul ei valente biologice si simbolice.

Hilarion Petzold Gestalt terapie
Hilarion Petzold

Petzold pune in repetate randuri accentul pe prapastia care se afla, din punctul sau de vedere, intre organismul biologic si trupul capabil de limbaj. Pe de alta parte, cand Merleau-Ponty accentueaza faptul ca intre vaz si auz nu exista diferenta mai mare decat intre auz si gandit, si spune ca toate fac parte din „abilitatile de pret ale trupului”, ne dam seama ca aceasta prapastie nu trebuie privita ca o ruptura si ca trebuie sa realizam ca termenii care vin din biologie si cei care vin din filosofie nu se pot suprapune in mod absolut pentru ca au in spate un alt „sistem de referinta”. Daca vrem sa avem o abordare corecta fata de ea, trebuie sa incercam sa intelegem existenta umana din mai multe perspective, dupa cum spune si dictonul Merleau-Ponty:

Fiecare perspectiva este adevarata atata timp cat nu o izolam.

In cadrul cercetarilor si constructiilor teoretice relevante pentru psihoterapie, cercetarile pe sugari si cercetarile asupra atasamentului au aratat prin accentul pus pe faptul ca atasamentul este un „program” cu fundamente biologice, ca psihoterapia nu poate face abstractie de realitatile biologice.

Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022 Curs de formare in psihoterapie psihanalitica & Curs de formare in consiliere psihologica psihodinamica – inscrieri 2022

Din acest punct de vedere al tuturor discursurilor filosofice care vorbesc despre subiecti autonomi si rationali, suntem fiinte biologice care au nevoie de Ceilalti si de un mediu inconjurator propice vietii si supravietuirii, suntem asadar niste fiinte care pot invata sa gandeasca simbolic numai prin interactiunea cu acesti Ceilalti si cu acest mediu inconjurator.

* Nu s-au citat in sens strict stiintific decat citatele redate cuvant cu cuvant. Lista cu referintele bibliografice la care s-a referit autoarea este anexata la final.
** Cf. de ex.: Petzold, H. G., 2009: „Körper-Seele-Geist-Welt-Verhältnisse in der Integrativen Therapie. Der «Informierte Leib», das «psychophysische Problem» und die Praxis”, in: Psychologische Medizin, anul 20, 1, 23-33
*** Cf. termenului de camp din literatura de specialitate despre Gestalt-terapie: Staemmler, F.-M., 2006: „Babylonische Sprachverwirrung? Über die vielfältige Verwendungen und Bedeutungen des Feldbegriffs”, in: Gestalttherapie 2 / 2016, Köln: EHP, 30-62

Traducere in limba romana de Anna Berza
Institutul de Gestalt terapie din Bucuresti

Cititi si Gestalt terapia integrativa si omul ca intreg

Au inceput inscrierile pentru formare in Gestalt psihoterapie integrativa – vedeti aici:

  • Formare in Gestalt psihoterapie integrativa
  • Formare de baza sau complementara Metoda Gestalt terapie integrativa

psihoterapie Gestalt Liselotte Nausner Cafe Gradiva


Liselotte Nausner

este formatoare, supervizoare si coordonatoare a programului formativ de psihoterapie, metoda Gestalt terapie integrativa, din Romania.

Toate articolele acestui autor

Foto: gestalt.org, cvap.es, eag-fpi.com/methodenkompetenz/

Tags: autor: Liselotte NausnerFritz PerlsHilarion PetzoldKurt GoldsteinLore PerlsMaurice Merleau-Pontymetoda Gestalt terapie integrativapsihanaliticapsihanalizăpsihoterapie Gestaltrubrică: Gradivariumrubrică: Sic transit

  Şi pentru că tot sunteţi aici…

...va solicităm sprijinul, dragă cititoare, dragă cititorule. Audiența noastră a crescut foarte mult, cu deosebire în ultima vreme. Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o publicație online unică, din câte cunoaștem, prin profil editorial, format și continuitate. Din 2007, am publicat mii de articole, eseuri, interviuri, știri, corespondențe și transmisiuni de la evenimente locale, naționale și internaționale, recenzii și cronici, anchete, sinteze și dosare, pictoriale, sondaje, opinii și comentarii - scrise, video, audio și grafice, de psihanaliză și psihoterapie de varii orientări, de psihiatrie, psihologie și dezvoltare personală, dar și sociale, educaţionale şi comunitare, pentru drepturile omului şi nediscriminare, culturale, literare și artistice, istorice și filosofice. Realizarea lor a presupus, cale de mulți ani, o muncă enormă, uneori „la foc continuu” ori „în direct”, consacrând nopți, weekend-uri și vacanțe. Au fost necesare felurite resurse, implicare și bani, toate în regim de voluntariat.

Faptul că ne citiți și că reveniți mereu ne încurajează și ne arată că suntem pe drumul bun. Ca publicație de tip magazin independentă editorial, nefinanţată, apărând într-o piață media vastă și cu mari resurse, avem nevoie de susținerea dv. pentru a face mai departe jurnalism psi de calitate. Fiecare contribuție de la dv., mai mare sau mai mică, este foarte importantă pentru a putea continua.
 Susţineţi Cafe Gradiva cu 1 euro sau mai mult - durează doar un minut. Vă mulţumim! 

Sustine Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este un magazin online de psihologie, psihoterapie, psihanaliză şi psihiatrie şi cu deschidere spre sfera artistică şi culturală, educaţională, socială şi a proiectelor comunitare.

Citeşte şi

La mulți ani 2022!
Societate

La mulți ani 2022!

by Cafe Gradiva
14 februarie 2022
adolescenta un exod ambivalent
Psihologie

Adolescența, un exod ambivalent, între 14/15 ani și 18/25 ani

by Alexandra Frîncu
30 noiembrie 2021
Psihiatrul Karl Deisseroth
Psihiatrie

Cercetătorul în neuroştiinţe şi psihiatrul Karl Deisseroth: Coronavirusul ne-a schimbat pe toţi

by Cafe Gradiva
20 octombrie 2021
Load More
Next Post
Adevarul despre sexualitatea umana, dezvaluit de Google

Adevarul despre sexualitatea umana, dezvaluit de Google

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sunt de acord cu Termeni şi condiţii şi Acord de confidenţialitate.

Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică Curs de formare în psihoterapie psihanalitică & Curs de formare în consiliere psihologică psihodinamică

Primeşte Cafe Gradiva pe email

Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva! Scrie la Cafe Gradiva!

Ca la carte

Imbatranirea ca deconstruire de sine
Cafe Gradiva

Imbatranirea ca deconstruire de sine

22 noiembrie 2020
A apărut „gabardul”
Cafe Gradiva

A apărut „gabardul”

8 octombrie 2020
Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva! Promovaţi-vă evenimentele la Cafe Gradiva!

Terapeuţi

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa

Psihoterapeut Alina Neagoe în Constanţa, Traian 70

13 aprilie 2022
psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov

Psihoterapeut Gabriela Tudor Popescu în Braşov, Carpaţilor 13

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Alexa Bîtfoi în Bucureşti, sector 4

13 aprilie 2022
Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti

Psihoterapeut Dorin Bîtfoi în Bucureşti, sector 3

13 aprilie 2022
Cafe Gradiva

Cafe Gradiva - Cultură, societate, psihoterapie este o revistă magazin online de psihoterapie, psihanaliză, psihologie şi psihiatrie, cu interese în sfera culturală şi artistică, socială, educaţională şi comunitară.

Urmăreşte-ne

Caută terapeut

Psihologi | Braşov | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi | Braşov | Bucureşti | Sector 3 | Sector 4 | Constanţa | Psihoterapeuţi psihanalişti | Bucureşti | Sector 4 | Constanţa

Psihologi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihologi la telefon | Psihoterapeuţi online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi la telefon | Psihoterapeuţi psihanalişti online | Skype | WhatsApp | Zoom | Psihoterapeuţi psihanalişti la telefon

Primeşte Cafe Gradiva pe email

  • Despre
  • Autori
  • Termeni şi condiţii
  • Acord de confidenţialitate
  • Cookies
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

No Result
View All Result
  • Ştiri
  • Evenimente
  • Gradiva Podcast
  • Cauta terapeut
  • Terapeut? Înscrie-te!
  • Scrie la noi
  • Promovează
  • Newsletter
  • Contact

© 2020 Cafe Gradiva - Pshanaliza, psihoterapie, psihiatrie, psihologie.

Utilizăm module cookie pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Mai mult aici.